Jurnal de călătorie:

Lacrimile prieteniei

Dimineaţa zilei de marţi, 30 septembrie 2008, ora 7. La hotelul central din Karditsa (Grecia), componenţii delegaţiei culturale a Centrului Cultural Municipal Bistriţa îşi coborau bagajele la autocar. Conducătorul auto, Ioan Avram, îi făcea ultimele verificări pentru plecarea spre Atena. Ne aştepta un drum lung şi obositor. Înainte de plecare, împreună cu şeful delegaţiei, dl. prof. dr. Cosma, precum şi soţii Munteanu, ne-am răzleţit la chioşcurile de ziare din oraş. Mare ne-a fost surpriza să găsim ultimele exemplare din cele cinci publicaţii diferite ale Prefecturii Karditsa. Ele prezentau, în coloanele lor, poze viu colorate şi impresii extraordinare, la un nivel fără precedent, referitoare la spectacolul nostru cultural, susţinut în seara precedentă.

Jurnaliştii lor au făcut un sacrificiu nocturn, pentru a ne prezenta marea lor surpriză. Publicaţiile “E ALETHEIA”, “E EPIKAIROTHTA”, “E CHIOME”, “PROINOS” şi “TOPICA” s-au întrecut în aprecieri pozitive la adresa succesului înregistrat de către toţi scriitori şi artiştii bistriţeni.

Păcat că puţine ziare s-au mai găsit în chioşcuri la apariţia noastră în raport cu numărul nostru de delegaţi.

Localnicii citesc foarte devreme ziarele (care nu le lipsesc), odată cu cafeaua de dimineaţă.

Fiecare dintre noi şi-ar fi dorit să cumpere, măcar un ziar ca amintire de mare preţ. Dar cu toate acestea, pe feţele tuturor, se citea mare fericire.

Era prima noastră izbândă obţinută în Grecia, patria lui Homer.

Şi acesta nu este puţin lucru într-o viaţă de om.

Alături de noi, venite să ne conducă şi să-şi ia rămas bun, erau prezente d-na Meni Papanikolau – şef Direcţie programe culturale din cadrul Primăriei Karditsa, însoţită de prof. Liliana Delia Conţ (concetăţeana noastră din Mărişel), care ne-a asigurat aseară traducerea în elenă.

Şi ele se bucurau în mod vădit de succesul programului nostru.

Ne-au mai procurat şi d-lor câte un ziar, împreună cu o lădiţă cu cărţi, dăruite de scriitorii eleni cu care ne-am cunoscut aseară.

Despărţirea a fost, şi ea, foarte emoţionantă, mai ales că cele două doamne prezente sunt cunoştinţe preţioase ale majorităţii membrilor delegaţiei noastre.

Încă din clipa sosirii noastre în Karditsa, d-na Meni Papanikolau ni s-a prezentat drept soră a d-lui director Cosma, fapt ce s-a demonstrat cu adevărat, la despărţire, prin şuvoiul de lacrimi.

Amândoi luptă, de mai mulţi ani de zile, pentru promovarea culturii şi în buna desfăşurare a unor acţiuni şi activităţi ale IGF continentale europene.

Cei doi “fraţi” sunt cu adevărat naşii mai multor familii mixte de-a lungul anilor în Grecia.

Un exemplu grăitor ni-l prezintă chiar DELIA LILIANA CONŢ, căsătorită cu un cetăţean grec şi cununată de dr. COSMA.

Ei se mândresc pentru rudenie, ca şi de cei trei feciori ai lor.

Cele relatate au crescut încărcătura emoţională la cote şi mai ridicate.

Ne-am despărţit greu şi cu lacrimi în ochi, dar cu lacrimi de fericire.

Sunt lacrimile PRIETENIEI FRĂŢEŞTI, veşnică şi curată, întărită cu certitudinea că ne vom reîntâlni în curând, fie în România, fie în Grecia sau ori în ce loc, oriunde în lume.

Plecăm acum spre Atena cu o mică abatere de circa 50 km de la traseu, din dorinţa de a vizita şi regiunea Meteora. Aici întâlnim o natură stranie, unică în lume.

O multitudine de enorme stânci, adevărate turnuri gigantice, înalte de 100-150 m, ce poartă pe piscuri (vârfurile lor), 24 de mănăstiri, care de-a lungul existenţei lor au constituit un grandios ansamblu monastic de o frumuseţe unică.

Acest colţ de lume misterios, precum o uriaşă cetate naturală în VN, THESSALIEI cu stâncile lui Sfinte şi istoria lor, au fost descrise înaintea mea în cotidianul “Răsunetul” (la începutul lunii octombrie a.c.) şi cu multă măiestrie de către distinsul jurnalist MENUŢ MAXIMINIAN, pe care îl felicit pentru aceasta din toată inima.

Având în vedere acest fapt, consider că este drept să nu mai repet şi cu desc rierea în paralel.

Eu îmi voi continua turneul, mai întâi la Ambasada României din Atena, apoi şi în alte ţări europene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5