Laura Cîrcu Munteanu – Aripi de rezervă
Iată o carte de poezii, venită în Lumină la Editura George Coșbuc, 2021, din care am observat cum starea de conștiință a autoarei a creat lumea pe care o prezintă în versuri, grație talentului cu care a înzestrat-o Dumnezeu.
Cele 55 de poezii reflectă unitatea dintre observator și ceea ce observă, adică modul cum Laura Cîrcu Munteanu, autoarea cărții Aripi de rezervă, prin comportamentul său conștient față de cauzele fenomenelor trăite, realizeză această unitate.
Voumul este dedicat mamei poetei:
”În memoria mamei mele, poeta Nazarica Munteanu”. Ce frumoasă succesiune!
Laura Cîrcu Munteanu vorbește în Prefața cărții despre cei doi părinți:
Nazarica Munteanu și Dumitru Munteanu, pe care îi numește stâlpii vieții ei. Unul din stâlpi, Mama, a Plecat, iar fiica ne vorbește cu Înțelepciune despre ea. Citez câteva cuvinte: ”Tocmai atunci, unul din cei doi ”stâlpi” pe care te-ai sprijinit până în acel moment... se dărâmă în fața neputinței tale. Demonstrându-ți că nimic nu durează veșnic și nimic nu-ți aparține. Și-atunci deschizi ochii... Altfel decât i-ai deschis până atunci. (...) Dar ”stâlpul” acela care s-a dărâmat... tot el te ajută să te ridici. Pentru că ruinele lui... sunt în tine. Și simți cum fiecare piatră se transformă în treaptă. Ajutându-te să înaintezi pe scara ta... forțându-te să-ți îndreptți spatele, să-ți ridici privirea, să-ți ștergi lacrimile și să mergi mai departe... (...) Urmând ca tu să fii, pe rând, și ”temelie” și ”stâlp”...”.
Laura Cîrcu Munteanu a scris cuvinte cu gândul la Mama ei, fiind ea însăși Mamă. Frumoase și înțelepte cuvinte!
Deschid mai departe cartea și după ce citesc poezia: ”Siluete de ceară”, îmi vin în minte celebrele versuri ale lui Adrian Păunescu despre părinți, ba încă și melodia pe care sunt cântate. Dar versurile originale ale Laurei sunt asemănătoare ca muzicalitate. Ele descriu trăirile sufletului ei. Iar eu constat din nou cum toate lumile sunt una singură în care există o infinitate de ființe a căror frecvență de conștiință diferă. Fiecare dintre noi, indiferent în ce timp trăim, percepem lumea conform stării noastre de conștiință iar poeții o redau și în versuri nemuritoare. La fel sunt create operele de artă din orice domeniu.
Să o citim pe Laura Cîrcu Munteanu:
”Prea grăbit se-nserează
Pentru scumpii părinți
Și-nserâdu-se-oftează
Prea tăcuți... prea cuminți...”
Poezia ”Măicuța mea” nu poate fi citită de Lacrimi:
”Măicuța mea...
Poemele-mi sunt goale
Și-un vânt ciudat
Mi-aruncă frazele-n neștire
Voi fi de-acum,
Doar rândul dintre versuri
În care te păstrez
În amintire...
...
Măicuța mea...
Din dorul meu de tine,
Va crește-un munte-n
Fiece apus!
Iar mie aripi
Îmi vor crește, mamă!
Ca peste el, să mă înalț
La tine, sus!”
Poemul care a dat și titlul cărții, ”Aripi de rezervă”, o arată pe Laura Cîrcu Munteanu în postura omului care are soluții la piedicile ivite pe drumul vieții. Ba, încă dă și un sens aripilor de rezervă:
”Iar când voi obosi de mers,
Cu o ultimă manevră
-Să le dau și lor un sens-
Îmi voi scoate dintre coaste
Aripile... de rezervă”
În poemul: ”Efemeritate” ne vorbește despre sine, iar în următoarele poezii găsim versuri ce exprimă așteptarea clipelor potrivite, dar întâlnim și enigmaticul poem: ”Rugând, iubind, cerșind” din care citez finalul:
”Ca un soldat,
Cărând printre redute
Un camarad înfrânt
De inamic,
Port încă-acea secundă
Pe umeri și pe tâmple
Sperând la-acea lumină,
Rugând, iubind... cerșind...”.
Mai departe, cu gândul la Mama ei, Poeta vorbește cu Dumnezeu:
”Eu... nu mai știu cum să Te rog
Să-i fie bine...
E drept că ai destui
Pe care-abia-i mai ții
În brațele-Ți
Atât de obosite
Dar noi...
Ai mamei și ai tatii, fii...
Noi... încă nu vrem
Să săpăm morminte...
(...)
... Când Ți-apleci privirea spre copaci
Să-i uzi pe cei mai vechi
Și mai uscați,
Să-Ți amintești
Că astăzi Te-am strigat
Pentru c-al meu...
E imobilizat pe-un pat...”
Poeta scrie când în țară e declarată stare de urgență în timpul Pandemiei:
”Și îl băgăm pe Dumnezeu
În carantină
Să nu Îl ...infecteze
Vreun nebun...”
Câtă Bucurie să citim poemul: ”Să nu mă uiți, sfioasă primăvară”!, dar și pe toate celelalte poezii, fiindcă în fiecare găsim exteriorizarea sub formă de artă a unui suflet de Om.
Mai amintesc întrebările filozofice din ”Înflorire prin piatră”, sau minunata autoanaliză pe care Laura Cîrcu Munteanu ne-o arată prin poezie. Undeva, Poeta spune frumos:
”Țin seara în mâini
Legată cu stele”
Cu Darul primit de la Dumnezeu, și-a răsfrânt sufletul în poemul: ”Nu mai știu” cu versuri ce au muzicalitatea cântecelor Tatianei Stepa.
În: ”Poezia mea” descrie metamorfozele creației sale cu exprimarea, în final, a smereniei sale: ”Nici... nu mi se cuvine!”. Vedem, apoi, cum Poeta își încifrează Suferința în: ”Tu... nenăscută încă, primăvară”. Formând strofe din câte două versuri ale altor strofe, întocmai pentru a accentua ce vrea să spună, în poemul: ”Autoportret” Laura Cîrcu Munteanu ni se arată ca o Ființă care acceptă Întregimea ce există în noi, iar pentru asta a acceptat că oamenii ce ne sunt scoși în cale au acest rol de a vedea, și de a ne asuma cum suntem:
”Sunt deopotrivă
Și binele și răul
Sunt propriul meu demon
Și înger păzitor
Iubesc deopotrivă
Și Soarele și Luna
Sunt deopotrivă fiică
De zeu și muritor”
Iarăși am întâlnit o poezie cu similitudini în creația artiștilor români, anume lectura versurilor din: ”Am să plec”, ne aduce în minte cântecul Margaretei Pâslaru: ”Voi pleca”, cu muzicalitatea lui superbă.
La faptul că nu pot, de o vreme, să mai merg distanțe mai mari, am găsit o soluție în versurile Laurei din poezia: ”Exil în floarea de Mai”. Iată:
”Cu mâini grele de plumb
Ne punem în cârcă
Picioarele moi...”.
Închei aceste cuvinte ale mele, despre câteva din poeziile Laurei Cîrcu Munteanu, cu îndemnul către cititori să parcurgă volumul: Aripi de rezervă pentru a observa cum, autoarea, folosind metafore inspirate, ne spne că avem un singur drept în viața ce o petrecem aici pe Pământ: Dreptul de a fi recunoscători.
Citiţi şi:
- Poezia – balsam împotriva efemerității și a vulnerabilității
- LAURA CÎRCU MUNTEANU- CEA MAI DE PREȚ MOȘTENIRE, PASIUNEA PENTRU SCRIS
- Laura Cîrcu Munteanu şi arta moştenită din familie
- Alin Cordoş şi Laura Cîrcu Munteanu, primiţi în Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud
- Nazarica Munteanu – viaţa în versuri
Adaugă comentariu nou