LAURA CÎRCU MUNTEANU - CEA MAI DE PREȚ MOȘTENIRE, PASIUNEA PENTRU SCRIS

Victor Știr

Poeta Laura Cîrcu Munteanu, nu-și dezminte numele nici moștenirea genelor responsabile de dragostea pentru literatură, transmisă ei, de părinții atât de dedicați scrisului - scriitorul Dumitru Munteanu și poeta Nazarica Munteanu.
Cu o moștenire care presupune o enormă responsabiltate -editura George Coșbuc, fondată acum 30 de ani de scriitorul Dumitru Munteanu și revista literară sub egida USR "Litera Nordului", Laura Cîrcu Munteanu, înaintează cu pași siguri și hotărâți pe drumul care poate de la naștere, i-a fost predestinat. Un drum pe care vrednicii ei părinți au sperat ca ea să-l urmeze, când va veni timpul, uneori întrebându-se dacă va avea același curaj pe care l-au avut dumnealor. Însă dragostea și pasiunea cu care Laura duce deja mai departe această "dulce povară" demonstrează veridicitatea proverbului românesc "așchia nu sare departe de trunchi".
"Dragostea pentru scris și cărți este la fel de mare ca dragostea pentru pentru părinții mei. Chiar dacă mi se va lua totul, cu această dragoste voi fi cel mai bogat om din lume. Această dragoste va dăinui dincolo de ei și dincolo de mine", spunea poeta. Această dragoste se observă foarte ușor în tot ceea ce face. Un mic exemplu poate este faptul că fiecare dintre volumele sale de versuri, încep cu poeziile dedicate părinților ei.
Volumele "Vise între paranteze", " Amănunte", "Aripi de rezervă", "Șeherezada - o mie și una de scuze", sunt câteva dintre " declarațiile de dragoste" pentru părinții ei și pentru... poezie.
Cu rimă sau fără rimă, în fiecare poezie, se simte recunoștința pentru talentul moștenit și pentru părinți, a poetei. Iar în viitorul apropiat, vor vedea lumina tiparul la editura pe care o iubește la fel de mult ca părinții ei, alte "declarații de dragoste A5" cum își numește în glumă
cărțile, în care abordează și proza, nu doar poezia. Cărțile ei nu au rămas fără ecou, despre ele scriind recenzii (publicate în reviste importante), scriitori de marcă: Victor Știr, Al.Cristian Miloș, Alina Dora Romanescu, Emilia Dabu, Vasile Savestre, Menuț Maximinian, Cezarina Adamescu.
Laura Cîrcu Munteanu, la fel ca tatăl ei, are și ea grijă să ajute scriitorii să-și împlinească menirea, încurajându-i și promovându-i în antologiile pe care le realizează și în revista editurii. Munca de editor pe care o prestează pentru scriitorii care-și publică la editură cărțile, îi vine ca o mănușă. "Iubesc să lucrez la cărțile scriitorilor care trec pragul editurii noastre! De la corectură, aranjat în pagină, tăiat hârtie la ghilotină, tipărit, realizarea coperții, până la împachetat și trimis la Mureș la copertat, toți acești pași (efectiv) îmi oferă un fel de satisfacție, pe care doar când scriu, o mai simt. Este cel mai eficient refugiu, pentru mine. Așa cum a fost și pentru tata! Când lucrez la o carte (fie de-a mea, sau a altui scriitor) îi simt... respirația. Parcă îmi completează... oxigenul. Exact ca mama și tata! Dacă nu le moșteneam pasiunea pentru scris, probabil nu iubeam atăt de mult, editura" spunea poeta într-o emisiune.
Directorul editurii George Coșbuc, scriitorul Dumitru Munteanu, care și-a dedicat viața scrisului și editurii sale, trebuie să fie foarte mulțumit, văzând că visul dumnealui nu e lăsat să moară, ci dimpotrivă, e dus mai departe cu aceeași pasiune, de către fiica sa, scriitoarea Laura Cîrcu Munteanu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5