LEURDA “DETERGENT” AL ORGANISMULUI

Se mai numeste si aiurda, usturoita, usturoi salbatic, usturoi de padure ori usturoiul ursului. Ii place in mod deosebit semiumbra din padurile noastre, unde asterne adevarate covoare de un verde deschis in luna martie, ori la inceputul lui aprilie. Este o planta prin excelenta europeana, care nu s-a lasat pana acum aclimatizata cu succes pe alt continent. In schimb, in toata Europa, de la nord la sud, aceasta planta salbatica este bine cunoscuta ca leac din timpuri imemoriale. Descoperirile arheologice arata ca celtii o foloseau in scopuri medicinale si rituale de acum mai bine de 3000 de ani. Dacii numeau leurda "aibuta" (ai = usturoi) si o foloseau pentru bolile rinichilor si ca depurativ. Medicul grec Dioscoride prescria acum doua milenii leurda ca detoxifiant de primavara, pentru curatarea sangelui, a plamanilor si a tractului digestiv, la fel ca si medicii din Imperiul Roman. Din evul mediu si pana in zilele noastre, "stafeta" studiului si a folosirii leurdei in scopuri medicinale au preluat-o aproape in exclusivitate germanii, care au descris-o in tratatele lor inca din anul 1562, pentru ca dupa... 430 de ani sa o declare "Planta anului" (in 1992) si sa o faca astfel din nou cunoscuta in toata lumea. In prezent, leurda este considerata de cateva ori mai puternica in terapie decat mult galonatul usturoi, caruia numai in ultimele doua decenii i-au fost consacrate cateva sute de studii, care ii obiectiveaza eficienta in vindecare. Fata de usturoi, insa, leurda are o concentratie de principii active de cateva ori mai mare, iar efectele sale vindecatoare sunt pe masura.

Se gaseste din belsug la marginea padurilor din jurul Bistritei, asteapta numai sa fie culeasa.

Consumul ei, mai ales acum dupa sarbatori,cand aproape fiecare dintre noi a gustat poate un pic mai mult din bunatatile pregatite,are efecte extreme de benefice in depurarea generala a organismului. Actioneaza de asemenea cu succes in in colesterol marit,hipertensiune,ateroscleroza, arterioscleroza,prevenirea arteritei obliterante, flebitei si tromboflebitei, cardiopatiei ischemice si infarctului miocardic, varice, hemoroizi, astm alergic, viermi intestinali,micoze,raceala gripa,boala canceroasa, deficit de magneziu, imbatranire.

In afara actiunii directe in organism, prin compusii pe care-I contine- alicina, ajolua, germaniu, seleniu, magneziu,fier, stimuleaza foarte puternic sistemul imunitar,ajutand organismul sa lupte singur cu o multitudine de boli, fiind de asemenea un luptator redutabil cu temutii radicali liberi.

Iata asadar doar cateva motive pentru a face o excursie in imprejurimile orasului pentru a ne face o provizie serioasa, gratuita din acest “medicament minune” din farmacia naturii, farmacie deschisa si sambata si duminica!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5