LIBERTATE ŞI DEMOCRAŢIE
Libertatea este posibilitatea de a acţiona după propria voinţă sau dorinţă; posibilitatea de acţiune conştientă a oamenilor în condiţiile cunoaşterii legilor de dezvoltare a naturii şi societăţi. Democraţia este forma de organizare şi conducere a unei societăţi, în care poporul îşi exercită, direct sau indirect, puterea.
Se pune problema dacă democraţia poate reuşi într-o ţară, ca a noastră, cu tradiţie bizantină, ortodoxă şi din nefericire, fanariotă precum şi cu o libertate haotică. Şi parcă nu ar fi de ajuns acestea, că a mai trecut peste noi şi tăvălugul ateo-bolşevismului. Unele voci au afirmat că ar trebui să treacă douăzeci de ani pentru a se instaura şi la noi o democraţie de tip occidental iar alte voci susţin că la noi democraţia nu poate reuşi deoarece se aplică principiul „DO UT DES” adică îţi dau dacă îmi dai.
Esenţa democraţei constă în acordarea unor libertăţi care să poată pune în valoare aptitudinile individuale şi colective dar şi îngrădirea anumitor libertăţi care ar putea aduce prejudicii societăţii. Democraţia nu poate acorda libertăţi ca şi când un anumit individ ar fi singur pe lume. Deci „democraţia este largă dar nu-i şi lăbărţată!”
Chiar rămânerea în urmă faţă ţările europene, din punct de vedere economic este pusă, de anumite personalităţi, pe seama ortodoxiei ca orientare creştină majoritară în ţara noastră. Astfel, cunoscutul istoric Neagu Djuvara prin interviul acordat publicaţiei „ROMÂNIA LIBERĂ” din data de 19.11.2010 a afirmat: „România a rămas în urmă şi fiindcă e ortodoxă”. Tot în acel interviu domnul Neagu Djuvara vorbind despre modernizare a mai afirmat: „în Transilvania modernizarea se face prin Biserica greco-catolică, iar în principate prin şcolile domneşti ale fanarioţilor”. Diferenţa se poate constata lesne şi acum.
Eu, fiind ardelean şi greco-catolic, nu doresc să aduc acuze ortodoxiei noastre deşi am toate motivele şi posibilităţile să o fac dar vreau doar să trag un semnal de alarmă despre anumite acte şi fapte care pur şi simplu aduc mari prejudicii imaginii naţiunii şi ţării noastre în lume. Am în vedere modul în care Biserica Ortodoxă Română organizează diferite festivităţi care se soldează cu îmbulzeli, călcări în picioare sau chiar cu loviri cu sticle cu apă sfinţită şi aceasta nu odată ci de foarte multe ori. Este pregnant „efectul de turmă” mai ales când se mai distribuie sarmale sau alte alimente. Parcă organizatorii sunt cu atât mai mulţumiţi cu cât acest efect este mai pregnant şi cu cât forţele de ordine nu mai pot face faţă. Este tot ce poate face un corp de neo-ortodocşi adică foşti activişti sau informatori ai securităţii comuniste.
Acum câţiva ani am văzut la televizor transmisia, în direct, a funeraliilor papei Ioan Paul al II – lea, iar acum câteva zile slujba de beatificare a sa. Tot acum câteva zile am asistat la transmisia, în direct, a nunţi unuia dintre prinţii Marii Britanii. La aceste transmisii şi la altele de acest fel, am putut vedea cum curg adevărate râuri de ordine, civilizaţie şi de bun simţ. Nici nu s-au văzut forţe de ordine în acţiune ci numai câţiva plasaţi în anumite puncte prestabilite. Şi la Cluj a avut loc, acum câteva luni, transmisia, în direct, a funeraliilor mitropolitului ortodox Bartolomeu unde ordinea şi disciplina au fost la ele acasă, de unde rezultă că se poate şi la noi numai să se vrea şi să organizeze astfel de întruniri persoane care să se priceapă la aşa ceva.
Este necesar să se facă ordine în ţară începând cu Biserica pentru că această instituţie are cea mai mare credibilitate iar ordinea stabileşte armonia, curăţenia şi frumseţea. Alte instituţii sunt compromise şi decredibilizate de flagelul corupţiei şi al incompetenţei precum şi de ambiţiile nestăpânite dintre puterea politică aflată la guvernare şi cea din opoziţie. Parlamentul practic este inexistent fiindcă cele mai importante legi sunt aprobate prin răspundere guvernamentală, iar la votarea moţiunilor de cenzură senatorii şi deputaţii puterii „participă dar nu se bagă”, adică sunt prezenţi dar nu votează. Pentru aceasta au fost aleşi „să tacă şi să facă” ceea ce le convine? Stimabililor, parlamentarul este o persoană delegată să ducă tratative şi nici decum să ocupe doar un loc în fotoliul confortabil de parlamentar sau să mai şi aţipească, aşa…din când, în când.
Din cauza lipsei de organizare din Ţară, noi nu suntem capabili nici să cheltuim fondurile pe care ni le pune la dispoziţie Uniunea Europeană şi astfel noi devenim un contributor net adică noi cotizăm la fondurile uniunii cu mai mult decât primim. În schimb angajăm credite externe pentru consum în loc să facem cu ele investiţii care să producă şi în felul aceste să putem rambursa creditele primite. Dar orice comunitate care consumă mai mult decât produce este sortită pieirii.
Aceasta este soarta unui popor care a dat libertatea şi democraţia pe mâna unor indivizi care nu ştiu ce să facă cu ele şi le folosesc în propriul interes.
Cluj-Napoca, 05.05.2011 Măgeruşan Ioan
Citiţi şi:
- LIBERTATE ŞI DEMOCRAŢIE
- Cetăţenii pot să-i adreseze preşedintele Barroso întrebări despre starea Uniunii Europene. Preşedintele va răspunde într-un interviu în direct, pe 19 septembrie
- Andrei Marga: Actualizarea abordărilor
- 7 Piese Auto Esentiale
- Andrei Marga: Abuzuri, dificultăți și erori în democrații
Adaugă comentariu nou