Liliana Coceşiu: Tot timpul am fost şefă şi m-am simţit responsabilă de ceea ce fac. Am fost atentă să mă înconjor de oameni de la care am ce învăţa
E destul de dificil să stabileşti o întâlnire cu Liliana Coceşiu, directorul Direcţiei de Integrare Europeană din cadrul Primăriei Bistriţa. E un om foarte activ, implicat în tot soiul de proiecte. M-am bucurat de reîntâlnire, într-un alt context, decât conferinţele de presă organizate la finalizarea vreunui proiect. Venisem pentru un interviu, nu mai făcusem de multă vreme acest exerciţiu jurnalistic. Şi pentru a înmâna premiul oferit de cititorii cotidianului Răsunetului - ,,personalitatea anului 2012 la categoria administraţie”. Am găsit-o la fel de amabilă, ştiind mereu ce spune, naturală, echilibrată. Pentru un interviu ai nevoie şi… de un interlocutor. Proiectele cu fonduri europene sunt genul ei, dar şi dialogurile.
Reporter: Vreau să începem acest interviu abrupt de la Marele Trofeu obţinut de Primăria Bistriţa la categoria ,,Multiplicatorul Anului “- ,,18 proiecte pentru Bistriţa Europeană” şi vreau să vă întreb care este proiectul care v-a adus cele mai mari satisfacţii?
Liliana Coceşiu: Asta ar însemna că ar trebuie să fie deja un proiect implementat, pentru că proiectul de la care aştept foarte mult este un proiect pe care urmează să îl implementăm şi anume, regenerare urbană, acel proiect pentru centrul istoric, de reabilitare a pasajelor istorice, de creare a celor trei axe istorice şi care este în curs de implementare, lucrările efective urmând să înceapă anul acesta. Un alt proiect este legat de Parcul Industrial. Acestea sunt provocările anului 2013.
Reporter: Proiectele atrag după sine pe lângă avantaje şi o serie de discuţii contradictorii. Cum stabiliţi care sunt priorităţile municipiului Bistriţa, priorităţile cetăţenilor?
Liliana Coceşiu: Categoric, fiecare vede dintr-un alt unghi şi dintr-o altă perspectivă priorităţile oraşului. Din punct de vedere al direcţiei pe care o gestionez, direcţia care urmăreşte atragerea de fonduri europene, principalul nostru obiectiv este de accesa dacă se poate absolut toate liniile care ne pot oferi o sursă de finanţare, care nu este de la bugetul local, şi atunci orientarea noastră este de a găsi acele proiecte prioritare pe axele de finanţare. Din această perspectivă, nu pot să spunem că noi creionăm direcţia de dezvoltare a oraşului, sunt alte instrumente şi alte documente care fac acest lucru. Noi alegem din multitudinea de propuneri care se regăsesc în strategia de dezvoltare, în planul urbanistic general. Alegem acele proiecte care se potrivesc axelor de finanţare.
Reporter: Cetăţeanul simplu îşi pune problema în felul următor: prima dată, vreau ca în oraşul meu străzile să fie reabilitate, să nu mai dau în gropi, pot să mai aştepte regenerarea urbană şi alte proiecte de genul acesta. Noi nu am depăşit încă stadiul de ,,străzi asfalte”. Suntem pregătiţi pentru o viziune europeană de dezvoltare a oraşului?
Liliana Coceşiu: Şi noi ca şi cetăţeni, inclusiv cei de la Direcţia de Integrare Europeană din cadrul Primăriei Bistriţa ne lovim de aceleaşi probleme, ca şi ceilalţi. Normal, că şi noi am urmărit finanţări pentru proiectele de infrastructură stradală şi am făcut tot ceea ce s-a putut. Aţi văzut, am avut proiectul de reabilitare a străzilor din zona centrală a oraşului. Am mai avut un proiect pentru modernizarea a 20 de străzi. Din păcate, resursele financiare din axa 2 din POR pentru străzi a fost foarte mică în comparaţie cu nevoile şi poate, aici, să zicem a fost o greşeală de programare la nivelul ţării când s-a făcut Programul Operaţional Regional (POR). Au fost considerate ca fiind prioritare drumurile judeţene, nu drumurile locale şi atunci au avut prioritate drumurile judeţene. Judeţul Bistriţa-Năsăud a beneficiat de acel proiect DJ 151, a fost cel mai mare proiect din Regiunea Nord-Vest, 85 de km. Vă daţi seama, cum putem concura drumuri locale, cum e strada Sigmirului de un kilometru cu drumuri de 85 km? Vă daţi seama că drumurile judeţene înghit o grămadă de bani. Nu e loial până la urmă. Am reuşit să obţinem bani pentru străzile din zona centrală, pentru drumul Sigmirului şi pentru pasarelă, urmând ca un proiect pentru modernizarea de 20 de străzi să fie pe lista de rezervă.
Câştigă cine se pregăteşte cel mai bine
Reporter: Pregătindu-mă pentru întâlnirea de azi, citeam declaraţia unui consultant pe fonduri europene, care spunea: ,,Banii europeni nu sunt pentru toată lumea”.
Liliana Coceşiu: Categoric că există o competiţie şi câştigă cine se pregăteşte cel mai bine, cine reacţionează cel mai rapid. Clar, sunt nişte diferenţe. Putem face şi la nivelul judeţului nostru comparaţii de genul acesta.
Reporter: În ceea ce vă priveşte, cum vă pregătiţi pentru a câştiga, pentru a reacţiona cel mai rapid. Participaţi la traininguri, de pildă?
Liliana Coceşiu: Obligatoriu. E clar că e o construcţie în timp cu multe eforturi, dar şi cu exterm de multe satisfacţii. E clar că este succesul unei echipe. Nu este succesul unei singure persoane. Aici nu poţi să lucrezi decât în echipă sau cel puţin aşa gândesc eu. Am reuşit în Primărie să creăm din nimic o echipă care se ocupă şi e dedicată 100% pentru această activitate.
Dacă vrei să te dezvolţi, trebuie să cauţi surse tot timpul
Reporter: Ce recomandări aveţi pentru cei care încă mai vor bani europeni? Fondurile europene reprezintă sau nu o certitudine în momentul de faţă? Mă refer aici la sistarea pe anumite programe, la birocraţie în ceea ce ne priveşte…
Liliana Coceşiu: E extrem de greu. Dar, dacă stăm toţi şi aşteptăm să lucrăm din bugetul local, e clar că şansele de dezvoltare sunt mult mai reduse. Vrei să te dezvolţi, trebuie să cauţi surse tot tipul şi surse de finanţare există, nu întotdeauna pentru exact ce vrei tu sau care este nevoia ta la momentul respectiv, dar, totuşi, cred că orice proiect are şi rezultate. De pildă, Centrul de noapte a fost un proiect care nu a fost foarte băgat în seamă sau mediatizat, dar eu cred că acel proiect îşi dovedeşte într-un timp foarte scurt utilitatea.
Reporter: Odată implementat proiectul, managerul de proiect, echipa de proiect rămân oarecum în spate, pentru că succesul final şi-l asumă edilii, preşedinţii de consilii judeţene. Nu aveţi frustări, nu ştiu dacă e cuvântul potrivit, sau care e până la urmă împlinirea dumneavoastră? Vă întreb acest lucru, deoarece puţine oficialităţi la tăieri de panglici menţionează şi componenţa echipei de proiect.
Liliana Coceşiu: Nu e cazul nostru. Dacă aţi observat, orice conferinţă de presă la finalizarea unui proiect începe cu prezentarea echipei de proiect. Eu chiar consider că domnul primar este unul dintre liderii care îşi promovează echipa. Nu am avut frustrări în acest sens, dimpotrivă, ne simţim noi, într-un fel, prost, pentru că dânsul ne scoate pe noi în faţă şi el rămâne undeva mai în spate, deşi are un merit deosebit.
Poţi să iei în considerare acest aspect sau nu, hotărârea lui din ianuarie 2009 a fost una dintre cele mai importante hotărâri ale dânsului din punctul de vedere al domeniului pe care îl gestionez eu, în sensul că a preluat coordonarea personală a echipelor de proiect, în sensul că, săptămânal, în fiecare zi de luni, după şedinţa de comitet director, avem şedinţă pe proiecte, la care participă responsabilii tehnici, responsabilii financiari, responsabilii juridici şi noi, ca managementul proiectelor.
Ori, una este să se implice în mod direct primarul, pentru că are o altă autoritate asupra oamenilor, decât o aveam, să zic eu asupra celorlaţi din celelalte direcţii. De aceea spun, de multe ori, ni se pare că iese mai tare în evidenţă meritul nostru, decât meritul lui.
Întotdeauna mi-au plăcut provocările
Reporter: Pentru a reuşi, trebuie să facem şi compromisuri. Sunteţi de acord cu această afirmaţie? Aţi fost nevoită să faceţi multe compromisuri?
Liliana Coceşiu: Este un principiu pe care nu îl accept nici în viaţa personală, nici în viaţa profesională. E clar, ar fi absurd să spun că nu facem zi de zi compromisuri, dar …pot să stau liniştită în faţa oricui.
Reporter: Dacă ar fi să schimbaţi ceva în viaţa dumneavoastră de director executiv al Direcţiei de Integrare Europeană, în profilul profesiei, ce aţi schimba?
Liliana Coceşiu: Eu mi-am început activitatea în Primărie coordonând Serviciul de protecţie a mediului şi am ajuns să scriu proiecte, în 2000, pe mediu. Mi-a plăcut, întotdeauna, mi-au plăcut provocările, şi aşa am ajuns să scriu proiecte.
Nu ştiu…deocamdată nu mă gândesc că acest drum este închis, dimpotrivă, e foarte deschis. Ce îmi place să fac în momentul de faţă e să-mi dezvolt echipa. E un obiectiv foarte important.
Reporter: Vorbim despre câţi oameni…
Liliana Coceşiu: Depinde, pentru că în componenţa Direcţiei este şi Compartimentul de protecţie a mediului, în care gestionăm şi Centrul de educare şi informare ecologică, unde vin o grămadă de copii din oraş.
Este un proiect de care sunt faorte legată, pentru că a fost unul dintre primele proiecte. Centrul de educare şi informare ecologică funcţionează din 2004 şi funcţionează foarte bine.
Avem şi departamentul care gestionează relaţiile internaţionale ale oraşului şi proiectele de cooperare teritorială, acele proiecte mai mici de schimburi de experienţă, iar practic, de partea de proiecte de infrastructură, aceste proiecte mari pe POR, se ocupă o echipă de 5 oameni, colegul meu, Radu Rus, care e şeful serviciului şi principalul meu colaborator. Toţi sunt cam din 2004.
Pe parcursul timpului am construit echipa aceasta, care a beneficiat de orice instruire posibilă şi imposibilă, de tot sprijinul şi care are rezultate în momentul de faţă.
Tot timpul am fost şefă
Reporter: Am ajuns şi la final. Care este cea mai importantă lecţie pe care aţi primit-o, aţi învăţat-o ca femeie şi cea mai importanţă lecţie pe care aţi primit-o, aţi învăţat-o ca femeie manager?
Liliana Coceşiu: (Urmează o pauză de câteva secunde- n.r.) Uite, poate înţelegi mai bine, dacă îţi spun că am venit în Primăria Bistriţa, direct pe un post de şef de birou. Aşa a fost. Am dat concurs pe postul de şef de birou în 1996, fac 17 ani de activitate, anul acesta, deci nu am experienţa funcţiilor de execuţie, deşi de foarte multe ori mi-am dorit să nu am responsabilitate. Tot timpul am fost şefă şi m-am simţit responsabilă de ceea ce fac şi de ceea ce fac oamenii cu care lucrez eu.
Reporter: Promit, e ultima întrebare de data aceasta. V-a fost greu să vă impuneţi în faţa angajaţilor, e mai greu să te impui ca femeie manager?
Liliana Coceşiu: Cred că depinde de tipul fiecărui om. Nu, nu am simţit că mi-a fost greu. Am avut şi oameni de la care am învăţat, oameni de la care am furat meserie şi cred că asta a fost foarte important, că am fost tot timpul atentă să mă înconjor de oameni de la care am ce învăţa, şi am vrut să învăţ.
Citiţi şi:
- Ioan Szilagyi: „Am încercat să îmi fac datoria şi să menţin legalitatea…”
- Marcel Seserman, candidat la Camera Deputaților pe listele AUR: Sunt dintre aceia care acuz implicându-mă, nu stând în afara jocului
- Alexandru Oprean: A trebuit de multe ori să limitez viteza ori să dau prioritate altcuiva
- “Bistriţa-Năsăud are ocazia de a avea parlamentari bine pregătiţi”
- Noul director general al TV Bistriţa: Vreau să fac o schimbare semnificativă, să îi dau o nouă înfăţişare postului de televiziun
Adaugă comentariu nou