LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ din Chişinău, în documentare prin Ardeal...

În timp ce tinerii Societăţii “Limba Noastră ce Română” din Chişinău (Mirabela şi Corina Butnaru, Constantin Taran) se documentau pe traseul cultural-turistic Beclean, Valea Bârgăului, Colibiţa, 30 iunie – 8 iulie a.c.), de la Chişinău soseau în ţinutul nostru – preşedinta Societăţii LNCR din Chişinău – jurnalista Valentina Butnaru şi directorul postului TV şi a cotidianului “Jurnal de Chişinău” – jurnalistul Val Butnaru, recunoscut dramaturg şi romancier contemporan. Au fost cazaţi în Staţiunea Colibiţa prin aceeaşi grijă amabilă a Consorţiului de Educaţie şi Dezvoltare Durabilă “România Europeană” – preşedinte prof. Ioan Neagoş (Bistriţa), a reprezentantului României la UNESCO – D-na Luiza Iliescu (Bucureşti) şi a primarului Vasile Laba din Bistriţa Bârgăului.

A doua zi, oaspeţii din Chişinău, însoţiţi de reprezentanţii Consorţiului şi ai Astrei au fost primiţi de prefectul judeţului D-l Daniel Florian şi vicepreşedintele CJ BN D-l Luca Iancu. S-au făcut schimburi de pliante documentare după care au fost trecute în revistă relaţiile culturale dintre Astra Năsăudeană şi Limba Noastră cea Română, esenţa acţiunilor de documentare atât în spaţiul năsăudean, cât şi la Chişinău. Autorităţile judeţene apreciază efortul celor 15 ediţii ale Taberei Internaţionale “Acasă la Noi” şi oferă garanţii sigure pentru spijinirea acestui gen de activitate prin care copiii românilor de pretutindeni se cunosc unii pe alţii “La Noi acasă”, în judeţil Bistriţa-Năsăud, trăiesc mai multe zile în familiile năsăudenilor noştri, comunică între ei, concluzionează corect privind originea noastră latină şi viitorul nostru comun în Uniunea Europeană... Cu aceeaşi amabilitatea întreaga delegaţie a fost primită la Inspectoratul Şcolar Judeţean de D-na insp. g-l adj. Olivia Duicu care este mândră de dascălii din judeţ care acţionează în Astra şi susţin acţiunile educative promovate de Asociaţiune, în special cele ce se concretizează prin concursuri şi festivaluri, dar mai ales acest gen de acţiuni educative comune ale românilor de pretutindeni care iau forma Taberei Internaţionale “Acasă la NOI”. Pentru copiii din acest an sosiţi de la Anenii Noi de lângă Nistru şi cei din Skopie, Macedonia, cazaţi la Ilva Mică, Rodna şi Romuli va pregăti personal pachete de cărţi pentru fiecare copil în parte, gest deosebit pentru interesul acestor copii...

La Complexul Judeţean Muzeal, directorul dr. Silviu Chiş dă asigurări certe că începând cu Muzeul Judeţean şi celelalte Muzee sau Case memoriale vor avea porţile deschise pentru oaspeţii noştri, iar profesorul Mircea Prahase face oaspeţilor donaţii consistente din cărţile şi revistele pe care le-a editat în ultimii ani. Numeroase informaţii despre centrul vechi al Bistriţei le-a oferit oaspeţilor binecunoscutul cântăreţ folk Florin Săsărman, un prieten şi colaborator statornic al Societăţii LNCR, dar şi un ghid deosebit de informat. Acţiunea de documentare continua la Beclean, în anturajul astriştilor conduşi de profesoara Ligia Dănilă, preşedinta Despărţământului.

În ziua următoare, documentarea continua în nordul ţării unde oaspeţii din Chişinău, însoţiţi de preşedintele Astrei au văzut Monumentul de la Moisei şi Casa unde au fost ucişi în 14 oct. 1944 cei 29 de români, doi având norocul să supravieţuiască. Dintre cele 31 de victime, 24 erau originari din judeţul Mureş, 3 din judeţul Cluj şi 4 din judeţul Maramureş. Aceşti ţărani ardeleni erau internaţi în lagărele de muncă din oraşul Vişeu de Sus, fiind acuzaţi de "trădare de patrie", de patriotism românesc, mai bine spus, pentru că erau români ! Ideile se leagă uşor când sunt evidenţiate şi-n Basarabia astfel de crime antiromâneşti… Complexul mănăstiresc de la Bârsana ne-a adus liniştea sufletească de care aveam nevoie, iar cel de la Rohia ne-a umplut inimile de bucurie şi starea generală de speranţă... Ziua se încheia la Năsăud în compania astriştilor năsăudeni Anca, Nicu şi Andrei Cârcu, dornici de a-şi revedea prietenii oaspeţi.

Primirea făcută de primarul Năsăudului – ing. Dumitru Mureşan a fost cu totul specială pentru că schimbul de mesaje şi suveniruri a fost deosebit de consistent, astfel încât cele mai recente cărţi editate de Primăria oraşului vor putea fi citite şi la Chişinău, inclusiv primul volum din Monografia urbei de pe Someş. Cele mai disputate aspecte aflate în discuţie se legau de integrarea europeană a părţilor de peste Prut, noua regionalizare a Ţării Mame care să aibe consecinţe benefice şi pentru R Moldova, intensificarea relaţiilor culturale prin cât mai multe ONG-uri, eficienţa Taberei Înternaţionale “Acasă la Noi”.., aspecte susţinute cu bărbăţie şi de năsăudeni. Primarul năsăudean, aşteptat în toamna acestui an la Chişinău, este un statornic susţinător al Societăţilor culturale Limba Noastră.. şi Astra, al Taberei Internaţionale “Acasă la Noi” şi a tot ceea ce poate aduce respect şi preţuire în relaţiile culturale dintre Ţara Mamă şi românii dinafara graniţelor.. Cu acest prilej D-l primar promitea urgentarea rezolvării sediului pentru Astra pentru ca expoziţia şi biblioteca Astrei să poată reflecta din plin imaginea amplă a relaţiilor culturale “româno-române”.

La Maieru, delegaţia de la Chişinău s-a putut convinge de ceea ce poate reuşi un fondator al Astrei Rediviva – distinsul profesor Sever Ursa, un prieten special al românilor de peste Prut.. Puţini sunt ca dânsul care să-şi prezinte satul cu atâta har şi dar dumnezeiesc.., iar explicaţiile în care se includ firesc şi românii din Basarabia au o căldură şi strălucire cu totul aparte, fiind însoţite de cele mai sincere şi fierbinţi lacrimi umane..; Prezenţa unui alt pasionat colecţionar şi protector de patrimoniu – profesorul Pavel Berengea, custodele “Muzeului din Pod” şi preşedintele Astrei ilvene a provocat interesante discuţii profesionale între oaspeţi şi gazde, pe linia protejării şi valorificării comorilor româneşti, aflate în prag de dispariţie şi degradare, indiferent unde s-ar afla acestea... Un popas la vicepreşedintele Astrei – profesorul Romulus Berceni devenea aproape obligatoriu, semn al recunoştinţei pentru găzduirea tinerilor din Chişinău, în zilele anterioare..

Turismul cultural promovat prin această vizită a oaspeţilor din R Moldova ne facilita prezenţa întregului grup la Runcu Salvei, un spaţiu mioritic cu totul aparte în care mâna omului gospodar se întâlneşte la tot pasul. Proiectele reuşite de primarul Anchidim Pavelea aduc o faţă nouă localităţii: primărie nouă, cămin cultural nou, şcoală renovată, biserică bine întreţinută, asfalt şi multe, multe case noi... Arta culinară probată şi reuşită de primar într-un spaţiu atât de frumos a adus noi şi elegante aprecieri din partea distinşilor oaspeţi... Ultimul popas al zilei se realiza în staţiunea Colibiţa unde preşedintele Consorţiului pentru Educaţie şi Dezvoltare Durabilă “România Europeană” – profesorul Ioan Neagoş împreună cu D-na Luiza Iliescu – director al Clubului UNESCO “Grănicerii Transilvani” au distribuit diplome binemeritate pentru distinşii oaspeţi... Discuţiile încinse pe marginea schimbului de experienţă în cadrul turismului cultural, eficienţa programelor educative ale Taberei Internaţionale “Acasă la Noi”, contactul permanent cu autorităţile locale, judeţene şi naţionale, accesarea fondurilor nerambursabile prin programe credibile bine întocmite, sinceritatea şi transparenţa în acţiunile comune, pot aduce noi performanţe în relaţiile dintre românii Ţării Mame şi românii din diaspora... O întâlnire scurtă cu primarul din Bistriţa Bârgăului – Vasile Laba, căruia i se aduceau binemeritatele mulţumiri pentru efortul găzduirii la Colibiţa a distinşilor oaspeţi, consolida şi mai mult relaţiile reciproce dintre oaspeţi şi gazde. La Prundul Bârgăului, reprezentanţii Astrei Năsăudene – preşedintele Ioan Seni şi vicepreşedintele Romulus Berceni le urau drum bun prietenilor din Chişinău – Val şi Valentina Butnaru... Tinerii LNCR se îndreptau spre Bucureşti pentru noi investigaţii documentare... O acţiune de mare densitate documentară a LNCR şi Astra se încheia în 8 iulie a.c., cu o zi după sosirea celor 31 de copii de la Anenii Noi şi a 3 din Skopie, cazaţi încă din 7 iulie la Ilva Mică, Rodna şi Romuli... în cadrul Taberei Internaţionale “Acasă la Noi”, acţiune pe care ne-o dorim la fel de reuşită, întrucât implică oaspeţi şi gazde alese, părinţi şi autorităţi locale, judeţene şi naţionale responsabile, ONG-uri deosebit de atente în atingerea obiectivelor educaţionale, o mass-media atentă la tot ceea ce se întâmplă în aceste demersuri oaspeţi-gazde. Vă vom informa la timp... Olga Lucuţa, Ioan Seni, preşedinte al Desp. Astra Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5