Revista Viața Românească nr. 8/ august 2020

Literatura fără consolare

Virgil Raţiu

„Rinocerita” este intitulat editorialul semnat de Nicolae Prelipceanu, în care prin viziunea dramatică a piesei «Rinocerii» de Eugène Ioneco „explică” toate rinoceritele trecute și viitoare pe care omenirea le-a trăit, le trăiește și le va trăi, mode, modele, idei și cântecele, în general distrugătoare și nu de puține ori, pentru unii, mulți, puțini, „captivante”. Sebastian Reichmann analizează poemul/placheta «Poetul Cenușii/ Poeta delle Ceneri» de Pier Paolo Pasolini, poem de 32 de pagini, găsit, dactilografiat și datat 1966-67, după moartea poetului în noiembrie 1975 și publicat în 1980. Olimpiu Nușfelean în eseul „Literatura fără consolare” ilustrează drama scriitorului din totalitarism, abordând scrierile prozatorului albanez Ismail Kadare. În ritm de galop, extrem de detașat răspunde Ioan T. Morar întrebărilor (deloc puține) pe care i se adresează Cristian Pătrășconiu, sub titlul „Fake News în Epoca de Aur”, de fapt, titlul omonim al unui volum recent apărut la Editura Polirom, Iași, de la a cărui materie pleacă și dialogul celor doi. Întrebare C.P.: Care erau marile teme ale fake news pe care le poduceați? Răspuns I.T.M. (care era redactor și colaborator la câteva publicații studențești care apăreau în București și alte centre universitare): Aberații din lumea plantelor și animalelor, apucături ciudate ale milionarilor, capacități fizice și intelectuale record... Eu scriam în siajul unor astfel de întâmplări care mai ajungeau prin presa noastră, dar eu le spoream gradul de „incredibilitate”. În privința poeziei, marele fake news a fost pacea lumii. Ca să pot „traduce” nestingherit din tot felul de limbi, am spus, în redacție la Orizont (...) că am o antologie UNESCO de poezii ale păcii și că eu traduc, de fapt, doar din franceză... Întrebare C.P.: Și despre ce nu ați putut scrie sub nicio formă în această specie? Răspuns I.T.M.: Despre Ceaușescu. Deși, cum am povestit în carte, i-am scris niște telegrame, lui, lui Reagan și lui Gorbaciov, în care elevii și cadrele didactice de la Liceul Industrial Textila din Lugoj cereau să înceteze cursa înarmărilor. Se pare că nu prea ne-au băgat în seamă...
Ioana Scoruș scrie în eseul psiho „Cad statuile. Ce punem în loc?” despre noua ideologie corectitudinea politică, progresismul neomarxist și BLM (BlackLivesMatter) în lume. Astăzi în Occident și Americi – notează autoarea – „se cheamă că te-ai născut sub o stea fatidică (aducătoare de nenorocire – n.m.) dacă ești bărbat, alb, heterosexual și creștin”. Vorba aceea: a înnebunit lupul!
Semnează eseuri, comentarii critice și cronici literare, de artă și de film: Nicolae Mecu, Eugenia Țarălungă, Emil Lungeanu, Liviu Capșa, Ion Pop, Andrei Ionescu, Mircea V. Ciobanu, Gheorghe Grigurcu, Irina Petraș, Tudorel Urian, Iulian Chivu, Răzvan Nicula, Rodica Grigore; Florin Toma, Ioan-Pavel Azap; Liviu Ioan Stoiciu.
Semnează poezii, proză: Gabriel Chifu, Alexandru Cazacu, Nicolae Nistor, Lidia Cangeopol; Florin Gabrea, Marian Drumur.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5