Literatură şi tradiţie în lumea satului, la Colegiul „Grigore Moisil”

Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud în colaborare cu uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au organizat, la Colegiul Tehnic „Grigore Moisil”, o nouă conferinţă în cadrul Programului de prelegeri publice. Amfitrionul evenimentului a fost directorul instituţiei, Mariana Ceuca, iar moderator prof. Sorina Cazac, şef Catedră limba şi literatura română.
Pentru început, scriitorul Emil Dreptate, vicepreşedinte al SS BN, a vorbit despre societatea în care sunt grupaţi scriitorii din judeţ şi despre proiectele acesteia. A urmat conferinţa „Literatură şi tradiţie în lumea satului”, susţinută de Menuţ Maximinian, în cadrul căreia s-a subliniat importanţa identităţii noastre, punându-se accent pe textele ce provin din lumea satului legate de anumite ritualuri, dar şi pe literatura ce-şi are rădăcini aici, amintindu-se de George Coşbuc şi Liviu Rebreanu (Laudă ţăranului român). De asemenea, a fost prezentat proiectul Consiliului Judeţean –„Cultura tradiţională imaterială din judeţul Bistriţa-Năsăud” - oglindit până acum în două volume, realizate în colaborare cu prof. Vasile V. Filip.
S-a vorbit despre timpul satului, despre modul în care putem să readucem tradiţiile în actualitate şi despre însemnătatea cuvântului „ţăran”.
La final, elevii au vorbit la rândul lor despre lumea satului, profesorul de istorie Dănuţ Archiudean a subliniat importanţa păstrării unor repere, conferinţa încheindu-se cu o surpriză din partea şcolii, cântece interpretate de tânăra Cornelia Hoha. Activitatea s-a derulat în incinta Muzeul de Etnografie al colegiului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5