Locuri bugetate la universități pentru absolvenții Liceului „Ion Căian Românul” din Căianu Mic

 

            Liceul „Ion Căian Românul” din Căianu Mic, singurul liceu de pe Valea Țibleșului, cu profil economic, a devenit una dintre cele mai dotate și moderne școli din țară, în urma unei investiții de 1,3 milioane de euro. Unitatea dispune de săli de clasă dotate cu mobilier modern, laboratoare și cabinete echipate cu mijloace TIC  de ultimă generație. Cadrele didactice sunt calificate, implicate și dornice de a contribui la formarea elevilor.

            Oferta școlii este bogată: o clasă de liceu – filieră tehnologică, profil servicii, tehnician în activități economice, discipline opționale atractive și utile, activități extrașcolare deosebite, participarea la proiecte cu finanțare europeană: ROSE și Erasmus+.

            În liceul nostru se realizează o educație de calitate, drept dovadă stau rezultatele obținute de elevi la examenul de bacalaureat: procentul de promovabilitate de 82,35% situează Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul” pe locul al șaptelea din județul nostru. Aceste rezultate se datorează în mare parte implicării profesorilor, dar și desfășurării unor proiecte cu finanțare europeană pentru beneficiul elevilor (ROSE). Cu toate că, din cauza pandemiei, învățământul s-a desfășurat și în unitatea noastră online în perioadele impuse, rezultatele sunt foarte bune, deoarece școala a pus la dispoziția elevilor tablete și laptopuri conectate la internet, pentru ca aceștia să poată participa la activitățile online.  

            Absolvenților noștri li se oferă oportunitatea de a urma cursurile învățământului superior prin alocarea de către univeristăți de locuri speciale pentru ei, pentru elevii din mediul rural. Absolvenții de licee situate în mediul rural au posibilitatea de a candida separat, în aceleași condiții precum cetățenii români, pe locuri finanțate de la bugetul de stat repartizate de Ministerul Educației, special pentru această categorie de candidați, cât și pe locuri finanțate de la bugetul de stat adresate tuturor cetățenilor români sau ai Uniunii Europene sau pe locuri cu taxă.

            Avantajul obținerii unui loc finanțat de la bugetul de stat special destinat candidaților absolvenți de licee din mediul rural este că un student admis pe un astfel de loc beneficiază de statutul de școlarizare fără taxă pe toată durata normală a studiilor universitare corespunzătoare programului de studii la care este înmatriculat (trei sau patru ani, în funcție de durata programului de studii universitare de licență ales), fără a intra în procesul de reclasificare pe locuri finanțate de la bugetul de stat/cu taxă, cu condiția îndeplinirii anuale a condițiilor de promovare a anului universitar stabilite prin regulamente.

            Pentru programele de studii universitare la care procesul de admitere este condiționat de susținerea unei probe de admitere, candidații absolvenți ai liceelor din mediul rural vor putea beneficia de loc special dedicat lor doar dacă vor promova respectiva probă de admitere. 

            În cazul în care aplică mai mulți candidați absolvenți ai liceelor din mediul rural pe locuri special destinate acestora decât numărul de astfel de locuri disponibile, departajarea acestor candidați se va face, în primul rând, după media obținută la examenul de bacalaureat, și apoi, în caz de medii egale, după notele obținute la probele de la examenul de bacalaureat, în ordine (Limba și literatura română, proba obligatorie a profilului, proba la alegere a profilului și specializării).

            Universitatea Babes- Bolyai pune la dispoziția absolvenților de liceu din mediul rural următoarele locuri: Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor – 35 de locuri; Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei - 20 de locuri; Facultatea de Matematica și Informatică-5 locuri; Facultatea de Fizică- 3 locuri; Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică - 5 locuri; Facultatea de Biologie şi Geologie - 5 locuri; Facultatea de Geografie - 12 locuri; Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului - 3 locuri; Facultatea de Drept - 2 locuri; Facultatea de Litere - 4 locuri; Facultatea de Istorie şi Filosofie - 6 locuri; Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială - 8 locuri; Facultatea de Studii Europene - 9 locuri; Facultatea de Business - 12 locuri; Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport - 7 locuri; Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării - 27 de locuri; Facultatea de Teologie Ortodoxă - 10 locuri; Facultatea de Inginerie - 8 locuri; Facultatea de Teatru şi Film - 2 locuri;

            Fiecare universitate din țară are locuri speciale pentru acești absolvenți. Numărul de locuri sunt publicate pe siteurile universităților.

 

           

             


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5