PSIHOLOGIA VIEŢII

Longevitatea II

În prima parte a acestui articol am prezentat câteva recomandări ale unor cercetători, privind corelaţia dintre diferiţi factori vitali şi longevitatea. Dintre acestea reamintim câteva:

Activităţile sociale şi relaţionale îmbunătăţesc speranţa de viaţă.

Strângând în braţe un copac, vă reîncărcaţi cu energie vitală.

Lacrimile permit evacuarea unui exces de tensiuni dăunătoare sănătăţii.

Optimiştii trăiesc mai mult decât pesimiştii şi prezintă mai puţine riscuri de deces premature. Fericirea şi optimismul par, de asemenea, să sporească numărul celulelor noastre imunitare, armele cele mai eficiente ale organismului împotriva bolilor.

Persoanele, care recită poezii câte o jumătate de oră în fiecare zi, îşi reduc considerabil nivelul de stres şi deci, şi riscurile unor maladii cardiace.

Există corelaţii dintre coeficientul de inteligenţă (IQ) , studiu şi longevitate.

Zonele verzi sau relaţiile tonice cu mama, sporesc imunitatea organismului.

Credinţa, frecventarea regulată a bisericii sporeşte speranţa de viaţă. Deosebit de eficientă pentru destresarea organismului şi deculpabilizarea sufletului, frecventarea lăcaşurilor de cult, protejează de asemenea digestia şi respiraţia.

Aşterneţi-vă sentimentele pe hârtie. Dr. Pamela Peeke de la Universitatea din Baltimore vă informează: "Trei minute pentru a exprima câteva gânduri într-un jurnal sau câteva cuvinte adresate în scris unui prieten, sunt suficiente pentru a calma stările de stres".

Dovada? Dupa 4 luni de incitare la scris, 47% din pacienţii astmatici aflaţi în tratament, au manifestat o ameliorare a simptomelor.

Mergeţi la cinema. Vizionarea unui film sau a unui spectacol de teatru sau prezenţa în sala de concerte, ne ajută să trăim mai mult - acestea sunt concluziile unui studiu suedez realizat pe 12.000 de persoane. 36% dintre pasionaţii de manifestări culturale au atins,

efectiv, suta de ani, fiind încă în putere, pentru că aceste distracţii stimulează funcţionarea sistemului imunitar!

Visaţi. Conform neurologilor, visele servesc la stabilirea unor legături între amintirile înmagazinate de creier pe parcursul zilei şi amintirile mai vechi. Pentru psihanalişti, visele exprimă aspecte neglijate ale personalităţii noastre. În ambele cazuri, visarea este o

cale de a fi în armonie cu noi înşine, deci de a evita irascibilitatea şi tulburările de comportament, care pândesc persoanele private de somn.

(selecţie Google)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5