Madama CE … mastera muma
Atunci cand in coloanele cotidianului nostru ne-am exprimat scepticismul vizavi de tratamentul, chipurile ne discriminator al celei mai paguboase birocratii pe care a zamislit-o mapamondul, respectiv, Comunitatea Europeana, au fost destui dintre mestecatori care ne-au catalogat ca suntem pusi doar pe circoteli. Iata ca, daca nu se apela in al unsprezecelea ceas la o “tragere de urechi” a ambasadorilor “firtati” cele cinci miliarde de euro cerute ca imprumut, pentru care se plateste dobanda, ar fi fost cuplate de madama CE cu niste nastrusnicii mai gogotoase decat ale stropsitului FMI.
Si ne-a fost dat sa auzim din partea unor formatori de opinie autohtoni precum ca: “procedura e foarte buna” din pricina ca justitia romaneasca e ne reformata si lucrurile e musai a fi legate. Chit ca la tranzactii financiare, n-are absolut nimic, sula cu prefectura. Din simplul motiv ca un seviciu de asemenea gen, asa cum spuneam, nu e pe gratis. Iar daca smecheria mai si tinea, e limpede pentru orice minte simpla ca, ce eram noi pana acum a sasea roata la caruta, ca mintenas deveneam si mai si.
Iar ca este tocmai precum spunem, urmariti, macar asa de amorul artei, ce se intampla cu “gratuitatile” de tipul structuralelor, pentru care evident am platit si noi cotizatie la UE. “Sosesc” intr-un ritm de mitraliera si ne “coplesesc” precum buruienile in culturile de primavara. Iar cei care au reusit cat de cat, ne vor si da dreptate, pentru ca ei stiu ca, pana a capata ceva, le-a fost mai greu, cel putin din punct de vedere a intocmirii hartogariilor, decat a strabate vamile ceresti.
Evident ca noi ne referim aici la accesatorii onesti, la cei care inteleg regulile jocului si respecta procedurile. Si care au constatat pe propria piele ca, mai lesne poate trece camila prin urechile acului, decat frauda prin meandrele celor care ne-au ametit cu larghetea pungii solidaritatii marii familii europenesti. Si cum respectivele zaplazuri si parleazuri, pas de a se rarefia, ci dimpotriva, e limpede ca tertipurile de sorgintea celei de care am facut vorbire vor cunoaste noi forme de manifestare. Iar daca ombilicalul dintre CEE si FMI, cel putin pentru tarile Estul european e deja un fapt implinit, din care pricina sa nu se incerce alti si alti pasi, pentru a tine sub obroc un areal din care, dupa ce s-a luat aproape tot ce a fost valoros, nu mai reprezinta nici un fel de interes, tocmai din pricina ca, nu mai este valid nici din punct de vedere a consumului pe datorie.
Asa se si explica faptul ca, doar in anumite enclave europene se pun in chingi deficitele bugetare, sunt periodic analizate faptele de mare coruptie, se infiereaza protectionismul, este blamat drept extremism, nationalismul si se re inventeaza, si roata, si mersul pe jos a economisirilor si a sacrificiilor individuale si collective. Pentru ca putinii sa o duca bine ori macar precum au mai dus-o, e nevoie de cei multi si mereu fraieri care sa se zbata-n greutati. Drept urmare, si mama-mama, dar mai ales mama-mastera. Altfel, intr-o lume a inechitatilor, echilibrul, chiar vesnic precar, se rupe definitiv, iar miscarile sociale de amploare, ba chiar si conflagratiile devin, practic, inevitabile. A ne iluziona cu ideia unei etici si echitati globale sau macar europene este similar cu fantasma coborarii raiului pe pamant. Iar in acest sens trebuie inteles apelul vicepremierului de a produce, dar mai ales a starui in consumul a ceea ce realizam cu propriile noastre maini.
Iar daca, iata, macar asa din “hasti in pasti”, vom mai rupe si pisica, cum se spune, prin a pune piciorul in prag, atunci cand Batrana doamna a continentelor cauta ori chiar ne batjocoreste, nu va sa fie nici o “hiba-n bai”. Tocmai pentru aspectul ca, si pe cand nu era ce este, noi, romanasii si romancutele, nu i-am ramas datori. Dimpotriva. Si daca recunostinta a fost si va continua sa ramana o floare rara, cu atat mai mult e cazul sa ne reluam verticalitatea. Destul am fost pres! E vremea sa ne scuturam! Si daca nu doriti ori nu puteti a schimba macazul, o sa punem sabotul de deraiere. Ca prea des o dati cotita.
Adaugă comentariu nou