Mănăstirea ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Rebra – o perlă a Ținutului năsăudean

         În fiecare an, la 29 iunie, Mănăstirea ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Rebra  își sărbătorește hramul. Ea se numără printre cele zece sfinte locașuri monahale din județ, care s-au construit după revoluția din 1989. Este așezată lângă șoseaua care urcă pe Valea Rebrei, pe o sprânceană de deal înconjurată de verdele crud al pădurilor, pe locul unde, în veacul al XV-lea se afla vechea mănăstire, după cum reiese dintr-un document găsit în podul  bisericii din Rebra, dar și a unei însemnări de pe spatele unei icoane mănăstirești, scrisă în slavonă și română. În vremea ocupaţiei habsburgice, ea n-a fost distrusă de către generalul Bukow, așa cum s-a întâmplat cu majoritatea mănăstirilor din Ardeal, dar a fost părăsită de către călugări din cauza represiunilor imperiale.  În 1822 este demolată şi materialul rezultat este donat comunei Parva, pentru a-şi construi biserica.

             Reconstrucţia mănăstirii începe în 1993  pe pe același loc din comuna Rebra, pentru care, Consiliul Local și cel Bisericesc donează în acest scop  terenul numit,, La Mănăstire ” în suprafață de 8,20 ha. Cei 7 călugări veniţi de la Mănăstirea Turnu, de pe Valea Oltului, avându-l în frunte pe stareţul Paisie Iloaie, au pus temelia acestei minunate construcţii, care apoi a fost finalizată de către inimosul părinte stareţ Chiril Zegrean şi obştea sa, la care s-au alăturat și credincioșii din satele învecinate. În anul 1994 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari din zid, care a fost târnosită în anul 2009. În cadrul așezământului au fost amenajate, în ultimii ani, două corpuri de chilii, o bibliotecă și un arhondaric pentru pelerini.  Stareţul mănăstirii, Chiril Zegrean, spune adesea că, ,,vechea mănăstire s-a născut ziua pe ruinele nopţii şi cea nouă pe ruinele celei vechi’’.

            Astăzi este o adevărată perlă a Ardealului, dar şi semnul împlinirii unui legământ : ,,Dă, Doamne la lume,/ Numai gânduri bune,/ C-avem de zidit, / Visul de-mplinit’’. Porţile ei se deschid  spre noi, îmbiindu-ne cu taina sfintelor slujbe. Din icoane şi fresce nepreţuite, veşnicia priveşte în ochii noştri şi în frumuseţea ei se topesc grijile vieţii de zi cu zi. Glasul de clopote şi de toacă ne cheamă la închinare şi rugăciune, într-o zi ca aceasta, de SÂNPETRU. Este al șaselea an  de când Înaltpreasfințitul nostru părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț vine la Rebra, în mijlocul credincioșilor, pentru a săvârși împreună cu un sobor de preoți Sfânta Liturghie și să rostească un cuvânt de învățătură despre cei doi Apostoli, Petru și Pavel.

           De numele acestei sărbători se leagă și manifestarea culturală,  care poartă atât de sugestiv numele tradiţional ,,De Sânpetru la Rebra’’,  aflată astăzi la cea de-a IX-a ediție, manifestare ce adună de fiecare dată localnicii şi oamenii din împrejurimi să vadă spectacolul folcloric susţinut de interpreţi de muzică populară din judeţ şi din ţară, ansambluri folclorice de renume, dar şi pe minunaţii artişti ai formației  locale, ,,Doina Rebrei’’.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5