MApN, acţionat în instanţă de 88 de foști militari angajaţi, trecuți în rezervă la vârsta de 40 de ani, din motive neimputabile lor. Vezi ce solicită!
Pentru că în decursul unei perioade de aproape 10 ani de când am trecut în rezervă, pionierii profesionalizării Armatei române, militarii angajaţi pe bază de contract nu au reuşit să obţină aceleaşi drepturi ca ale personalului de aceeaşi încadrare juridică aflat în activitate, un număr de 88 de foşti militari au demarat, împotriva Ministerului Apărării, un demers juridic pentru asimilarea acestora cu camarazii aflaţi în activitate.
Din judeţul nostru, sunt 17 foşti militari angajaţi care s-au raliat demersului, inițiatorii procesului fiind Vidican Dănuţ din Bistriţa şi Hădărean Gabriel din Turda.
În demersul lor, aceştia solicită instanţei de judecată să oblige Ministerul Apărării să le recunoasca şi lor, cei cărora le-au încetat raporturile de muncă în domeniul militar, conform legilor în vigoare la acea dată, prin ajungerea la vârsta maximă prevăzută, precum şi celor care au încetat raporturile de muncă inainte de ajungerea la vârsta prevăzută de lege, aceleaşi drepturi ca ale militarilor aflaţi în activitate.
Astfel: -recunoașterea perioadei lucrate în condiții de muncă, așa cum sunt prevăzute la art. 21 înainte de limita standard de pensionare (condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii de muncă) precum și reducerea vârstei standard de pensionare, prevăzută art. 16 din Legea 223/24.07.2015 cu perioada lucrată în aceste condiţii, potrivit disp. art. 21 din Legea 223/2015. Articolele 16, respectiv 21 din Legea 223/2015 încalcă principiul constituțional al egalității cetățenilor în fața legii, întrucât norma criticată de aceştia NU se aplică tuturor persoanelor aflate în aceeași situație reglementată de ipoteza acesteia, instituind astfel o discriminare, pe considerentul aflării în activitate a persoanelor beneficiare în prezent ale acestei legi precum şi principiile avute ca fundament de Legea 223/2015 respectiv art 2: principiul unicității și cel al egalității.
Prin recunoaşterea unor drepturi doar persoanelor aflate în activitate la apariţia Legii 223/2015, aceştia acuzase un tratament discriminatoriu foștilor militari angajaţi, trecuți în rezervă la vârsta de 40 de ani, din motive neimputabile lor (conf. Leg. 384/2006, art.45), față de cei în activitate, cu privire la pensiile militare (Leg.223/2015.art.21), și care la vechime egală în armată și în viața civilă, cei în activitate beneficiază de scăderea grupei de muncă, iar cei trecuți în rezerva nu. Potrivit principiilor care au fundamentat apariția Legii 223/2015, aceasta urma să asigure tuturor participanților la sistemul de pensii militare de stat AFLAȚI ÎN ACEEAȘI SITUAȚIE JURIDICĂ ÎN CEEA CE PRIVEȘTE DREPTURILE ȘI OBLIGAȚIILE, un tratament NEDISCRIMINATORIU ori, prevederile art.16 alin.1, tocmai discriminează aceste persoane, aflate în aceeași situație juridică cu cei în activitate respectiv pe iniţiatorii demersului juridic, dând aplicabilitate disp. art. 21 doar persoanelor aflate în activitate la aparitia Legii 223/2015 iar lor, celor plecați din sistem, pentru motive neimputabile lor, NU.
Susţin iniţiatorii demersului că, deşi apariţia Legii 223/2015 a venit ca o reparație morală a celor care au fost deschizători de drumuri în această meserie, (Art 2, lit. f, din Legea 223/2015 menţioneaza “f) principiul recunostinței față de loialitatea, sacrificiile și privațiunile suferite de militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și familiile acestora pe timpul carierei), prin reglementarile art.16, respectiv 21 din aceasta lege le-a fost făcută cea mai mare nedreptate.
Lor, celor care şi- au asumat prin jurământ obligaţia de a-şi apăra țara în exercitarea atribuţiilor CHIAR CU PREȚUL VIEȚII (contract plătit cu viaţa în teatrele de operaţii unde dintre cei 29 de militari decedaţi 21 au fost din rândul SGP, fără să socotim cei peste 100 de răniţi, din care mare parte răniţi foarte grav, nu numai fizic ci şi psihic), categorie profesională în activitate 24 ore din 24, pentru “îndrăzneala” de a fi împlinit vârsta de 40 ani, care prevedea încheierea raporturilor de muncă în acest sistem astfel cum prevedeau dispoziţiile legale la acea dată, pentru vechime egală în armată și în viața civilă le nu le este acordat beneficiul scăderii perioadei lucrate în grupe de muncă, ca şi celor aflaţi în activitate.
Citiţi şi:
- Militarii Veterani reclamă aplicarea discriminatorie a Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat
- Robert Sighiartău: Reparăm o nedreptate pentru personalul militar și polițiști! Pensiile trebuie să fie calculate prin raportare la veniturile personalului activ
- Creşterea venitului pensionarilor prin prisma prevederilor noii legi a bugetului de asigurării sociale pentru anul 2013
- Precizări privind Legea nr. 294/2011 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012 cu implicaţii in domeniul de activita
- Vezi care sunt noile cuantumuri pentru ajutorul de deces, cotele de contribuţii sau indicele de corecţie!
Comentarii
Am onoarea sa va saulut.
Ma numesc Farcas Florean am lucrat ca militar angajat in anii 90.pina in 2003 cind unitatea mil.sa desfintat am 13.anii.si23 zile.
As dori sa fac parte si eu din grupul dv.
Ma numesc Abalasei Constantin sunt din judetul Botosani am lucrat ca militar angajat incepand din 01 12 1990 pina in anul 2008 luna mai .Mentionez căci din luna aprilie 2008 mă aflam internat inS,M.U.Iași și mi-au desfăcut contractul de muncă fără să mi se clarifice situația medicala.Am acumulat in cadrul MapN ovechime de17ani si6luni numai in grupa 1.Așdori să fac parte și eu din grupuldumneavoastră.Unde sunt mulți puterea crește!
Adaugă comentariu nou