MARE-I SEARA DE-ASTĂ SEARĂ

Prof. pens. Rus Augustin

   Este genericul sub care s-au desfășurat manifestările de la Căminul Cultural din Budești din seara zilei de 17. Dec. 2016 dedicate unui eveniment creștin unic – nașterea pruncului Iisus care va  deveni mântuitorul neamului omenesc.

   La această manifestare, frumos prezentată de Oana Roman, au participat – Corul Bisericii Ortodoxe din Budești, cantautorul Florin Săsărman, Corul de copii de la Biserica Ortodoxă din Spermezeu, preotul prof. univ. dr. Stelian Tofană, Corala „OSANA” a Protopopiatelor din Beclean și Bistrița.

   Primarul comunei Budești, domnul Codrea Vasile, a salutat oficialitățile prezente (deputatul Daniel Suciu, vicepreședintele Consiliului Județean Alexandru Pugna), cantautorul Florin Săsărman, alți invitați și participanți, arătând că „Avem ocazia să găzduim în spațioasa sală a Căminului Cultural un eveniment care reunește personalități și formații artistice care își propun să evoce prin modalități diferite, nașterea acum mai bine de 2000 de ani a pruncului Iisus, devenit prin misiunea sa divină mântuitorul neamului omenesc. Această întâmplare a fost prevăzută de prooroci, a preocupat pe contemporani, atât ca oameni de rând, cât și pe conducători, fiecare adoptând poziții diferite. Despre nașterea pruncului Iisus ne amintesc documentele scrise, dar mai ales tradițiile care s-au transmis și îmbogățit de la o generație la alta. Ascultându-i pe cei care se vor urca pe scenă o să vă dați seama cum au văzut contemporanii de atunci acest eveniment, cum au fost impresionați de desfășurarea lui, cum l-au prezentat pentru a fi cât mai bine cunoscut, ce semnificații a căpătat el în timp și cum ne marchează și azi viața multora dintre noi.”

   În deschiderea manifestărilor, Corul Bisericii Ortodoxe din Budești a prezentat 6 colinde tradiționale din interpretarea cărora s-a putut ușor remarca mesajul textelor, armonia vocilor, plăcerea de a colinda și de a purta costumul popular specific zonei, strădania femeilor și a bărbaților de a transmite urmașilor tradițiile și valorile înaintașilor.

   În aplauzele participanților a urcat pe scenă cantautorul Florin Săsărman care prin urarea cu glas de copil acompaniat de un clopoțel, a cerut voie să ne colinde, a primit accepțiunea și deci, ne-a colindat vestindu-ne „nașterea de prunc ceresc”, care este „un praznic luminat”, marcat de prezența a „trei crai de la răsărit”, a „trei păstori”, că trebuie să „ducem Cunună lui Hristos” care să ne fie „de folos și sănătate, de iertare de păcate, de folos și bucurie, Dumnezeu ca să ne ție”. A fost „slobozât în casă”, cinstit cu o „rudă de cârnaț și cu o sticlă de jinars”, îndemnat să „vină și la anu”.

   Corul de copii de la Biserica Ortodoxă din Spermezeu a continuat programul arătând că „ei umblă din casă-n casă, doar la cei care ne lasă” pentru a aduce „vestea cea bună, după legea cea străbună”, pentru a prezenta speranța că fiecare va fi răsplătit după faptele sale, că nașterea pruncului Iisus este un început de care trebuie să ne amintim acum dar și în veacurile următoare.

   Cu multe semnificații a fost „Mesajul Crăciunului pentru ziua de azi” transmis de preot prof. univ. dr. Stelian Tofană, fiu al satului Budești. Domnia sa a arătat cât de importante sunt tradițiile, cum ne ajută ele să cunoaștem trecutul, să trăim prezentul și să ne clădim viitorul, ce valori transmitem urmașilor, ce ne reprezintă pe noi ca popor care are datoria să valorifice resursele în folosul oamenilor acestei țări. Colindele au un mesaj care trebuie bine înțeles și pentru a nu se bagateliza ele trebuie spuse în anumite locuri, în anumite perioade, trebuie însoțite de rugăciuni de mulțumire pentru că prin nașterea lui Iisus am fost ridicați de sub lege și înfiați ca  și copii  ai lui Dumnezeu. Prin post și rugăciune, harul ce se revarsă asupra noastră poate să sporească, să ne aducă liniște și belșug în case, așa cum ne spun multe colinde.

   Corala „OSANA” compusă din 34 de preoți proveniți din Protopopiatele Beclean și Bistrița, a încheiat manifestarea din seara zilei de 17 dec. 2016 prin interpretarea unor colinde dar și a unor piese corale de excepție, într-o interpretare de excepție. Ascultând ți-ai dat ușor seama că ai în față un cor pe 4 voci compus din profesioniști condus de un profesionist desăvârșit – preotul Dragoș Cristian din Beclean. A fost  o lecție prin care s-a demonstrat ce se poate face de către un grup bine închegat condus cu pricepere și dăruire. S-a  creat o stare de bine, de liniște sufletească cu care să întâmpinăm sărbătorile ce vin.

   Preotul prof. univ. dr. Stelian Tofană, ca fiu al satului, a mulțumit primarului Vasile Codrea pentru implicarea în derularea acestei activități, preoților participanți(mulți dintre ei fiindu-i studenți), colindătorilor, participanților, asigurându-i pe toți de sprijinul său, îndemnându-i să mai organizeze și alte activități cu speranța că „sunt pe drumul cel bun”.

   Prin contribuția membrilor Corului Bisericesc din Budești, a preotului paroh Șumandea Teodor, toți cei prezenți au putut servi din palanețele cu măr, cu ceapă, cu varză, cozonac de post, un pahar de suc, de apă și unii chiar de   …  vin.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5