Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană: Crăciunul – o sărbătoare a familiei
Seara duhovnicească, organizată la Biserica de la Coroana, păstorită de: preot protopop Alexandru Vidican, pr. Nicolae Feier, pr. Vasile Beni şi pr. Emanuel Vidican, a debutat cu un excepţional concert de colinde susţinut de Corala „Osana” a preoţilor din Protopopiatele Bistriţa şi Beclean. Dirijat de preotul Cristian Dragoş, corul preoţilor a oferit momente liturgice dintre cele mai frumoase, colinde străvechi care au încântat pe cei prezenţi. Biserica a vibrat de vocile măiastre ale preoţilor sub bagheta magică a vrednicului preot de Beclean, Cristian Dragoş.
Momentul înălţător al serii duhovniceşti l-a constituit prezenţa prof. univ. dr. Stelian Tofană, care a conferenţiat pe tema „Crăciunul azi, fără Hristos?” Părintele profesor Stelian Tofană este născut la Budeşti, a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Sibiu şi a devenit, din 1998 profesor universitar la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Este membru în numeroase organizaţii şi societăţi profesionale, a susţinut conferinţe în ţară şi în străinătate, este autorul unui mare număr de lucrări, printre care se remarcă „Introducere în Studiul Noului Testament”. Şi de această dată, prezent la Bistriţa, conferenţiarul a vorbit pe înţelesul tuturor despre Crăciun din perspectivă istorică şi teologică, această sărbătoare a familiei. Întrebările de genul „Suntem contemporani cu naşterea lui Iisus?”, „Ce ne-a adus nouă naşterea lui Iisus?”, „Ce a însemnat naşterea lui Iisus pentru omenire?” şi altele au primit răspunsuri de natură teologică şi istorică, cu trimiteri la Cartea de căpătâi a omenirii – Biblia, cei prezenţi gustând şi sorbind fiecare cuvânt rostit cu înaltă competenţă de preotul profesor Stelian Tofană.
Mesajul transmis de conferenţiar nouă, tuturor, se referă la necesitatea de a urma „o altă cale” (aşa cum au făcut magii), de a statornici pacea şi buna învoire între oameni şi de a-l slăvi mereu, neîncetat, pe Hristos. Să facem din această sărbătoare a bucuriei, o sărbătoare a familiei, să păstrăm tradiţiile strămoşeşti, fiindcă, Crăciunul înseamnă în primul rând Naşterea Mântuitorului, acest lucru aducându-ne statutul de copil al lui Dumnezeu. „Acesta nu are trecut, nici viitor ci un veşnic prezent, statutul de copil al lui Dumnezeu are un veşnic prezent şi de aici incumbă marea noastră responsabilitate”.
În finalul serii duhovniceşti, moderată de pr. Emanuel Vidican, cei prezenţi au adresat numeroase întrebări la care au primit răspunsuri competente. O surpriză plăcută a oferit participanţilor şi colindele oferite de formaţia de copii, cu instrumente muzicale, „Picături din Fântânele”, pregătită şi dirijată de profesorul de muzică Nicolae Rus şi de măicuţele de la Mănăstirea Piatra Fântânele.
Citiţi şi:
- Încep Serile duhovniceşti la biserica „Coroana”. Printre invitaţi: Stelian Tofană, Dumitru Cobzaru, Benedict Vesa, Cristian Tia
- Episcopul Macarie, la Concertul de pricesne organizat de Răsunetul. Cititorii şi artiştii s-au rugat Maicii Domnului, la Biserica Coroana
- Părintele profesor Stelian Tofană şi Minunile Cuvântului
- Vrednic este! Părintele Emanuel Vidican, doctor în Teologie Magna cum Laude
- Procesiune cu Icoana Maicii Domnului de la Mărişelu la Domneşti
Adaugă comentariu nou