Marian Loredan Pop, inginerul cu suflet de artist

Marian Loredan Pop s-a născut pe meleaguri ilvene. În apropierea pădurii, acolo unde codrul bate la uşa omului, la Lunca Ilvei, tânărul artist se simte cel mai bine.

Pictează de când se ştie, chiar dacă primele desene au venit firesc, ca la orice copil, cu pomi, flori şi case. Şi-a dat seama că are talent în Şcoala Generală, prin clasa a V-a. Colegii, văzându-i priceperea în ale artei, l-au rugat să le facă şi lor desene “pentru a lua şi ei o nota mare”.

“Când am terminat clasa a VII-a m-am hotărât să fac clasa a VIII-a la Bistriţa, la Liceul de Arte “Corneliu Baba”. A fost prima despărţire de satul natal. Deşi a fost singur la părinţi, a primit toată susţinerea acestora pentru a-şi împlini visul. După finalizarea gimnaziului, în urma unui concurs la desen şi pictură, a fost declarat licean. Anii au trecut. Cu o notă mare la absolvire, dar şi cu un examen serios, a intrat apoi la Cluj la Universitatea de Artă şi Design “Ion Andreescu” la buget. Mapa de lucrări a impresionat comisia. Prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, rectorul Universităţii, de loc din Feldru, l-a luat sub aripa sa pe tânărul pictor de pe meleagurile natale. An de an tânărul pictor a reuşit să se perfecţioneze, terminând facultatea cu 10.

Artistul îmbină toate stilurile şi lucrează în ulei, pastel, cărbune, tuş şi acuarelă. „Încerc să iau de la fiecare stil ce a fost mai bun şi încerc să îmi formez un stil şi un caracter pe baza celor învăţate. Consider că trebuie să am cunoştiinţe din toate ramurile, să încerc tot şi să ajung la o concluzie“, spune Marian. A pictat atât icoane pentru biserici, cât şi portrete, peisaje, la inimă fiindu-i şi abstractul, una din tematicile lucrărilor sale fiind Delta Dunării. Pictura, având un limbaj universal, este cel mai paşnic mod de comunicare între diversele culturi ale omenirii. “Artiştii nu au făcut rău niciodată nimănui, dimpotrivă, prin creaţiile lor au încercat să aducă un plus de bunătate, de frumuseţe, de spiritualitate în viaţa cetăţii. Important, însă, este ca demersul artistic să fie însoţit de un înalt nivel de profesionalism, să reprezinte cât mai bine tradiţia şi valorile culturii căreia îi aparţii, să poţi deveni la un moment dat un bun "ambasador" al poporului tău”, spune artistul. Când pictează artistul se imaginează atât ca loc, dar şi ca timp, în mod diferit, în funcţie de subiectul lucrării, de temă, de mesaj. Se întâmplă să treacă zile fără să picteze, sunt zilele în care îşi pun în ordine lucrurile, dar şi gândurile, proiectele, iar apoi apar noi şi noi teme.

Niciodată nu a vrut să renunţe la pictură. Pictura este modul în care comunică cu publicul şi un mod de viaţă. Mai mult decât un refugiu. Cu toate acestea, întorcându-se acasă, Marian a hotărât să urmeze şi o facultate care îi este de folos aici. Astfel pe lângă studiile în artă, pentru sufletul său şi al iubitorilor de frumos, pentru a-şi asigura traiul de zi cu zi urmează Universitatea Tehnică. Pictorul însă, nu va renunţa niciodată la artă, este parte din el.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5