Marius Bălan, scrisoare deschisă către primarul Ovidiu Creţu

Domnului Primar Ovidiu Teodor Creţu

În urma multor dezbateri aprinse pe tema “centurii ocolitoare” dar şi a apariţiei dumneavoastră în data de 16 august la AS TV Bistriţa v-am urmărit cu atenţie şi m-am hotărât să vă trimit următoarele rânduri. În ultimul minut din aceea emisiune a-ţi reafirmat crezul dumneavoastră vis-à-vis de locuitorii oraşului nostru. A-ti ţinut să subliniaţi în mod special că pentru dumneavoastră omul este pe primul loc si pe urmă copacii ori animalele, respectiv pisicile şi câinii vagabonzi. Până aici nu a-ţi transmis nici o noutate: aceleaşi concepte le promovează şi biserica şi şcoala şi parinţii şi bunicii. Ce m-a deranjat însă, a fost felul în care ia-ţi descris pe ecologişti. A-ţi ţinut să subliniaţi cu mult patos, ca şi cum noi am fi adversari de temut a progresului, a administraţiei dar şi a bistriţenilor, cum că noi punem înainte copacul şi apoi omul, câinele vagabond şi pisicile, şi apoi societatea din care facem şi noi parte.

Nimic mai fals: vă ştiam un elev eminent, încă de pe băncile Liceului Andrei Mureşanu, acolo unde am studiat amândoi, eu fiind cu 2 ani mai mic. Este adevărat că în acea perioadă nu se studia “Ecologia”, era un subiect tabu. În schimb la orele de botanică ori biologie, cred că a-ţi fost prezent, iar dacă a-ti uitat câte ceva vă reamintesc eu: Ecologia este o ştiinţă pe un trend ascendent în restul Europei, mai puţin la noi, care îi învaţă pe oameni legile naturii, lanţurile trofice şi cum să se hrănească şi să trăiască sănătos. Ea nu se opune progresului, însă priveşte cu precauţie modificările şi breşele care urmează să fie făcute în natură, iar dacă ele respectă legile de mediu, fiţi sigur că nimeni nu reacţionează negativ. Ecologia se adresează tuturor celor care înţeleg acest lucru, se străduieşte să îi inveţe şi pe cei care nu le cunosc şi nu reprezintă grupuri de interese.

Vă mai reamintesc că la facerea lumii, înaintea omului au fost pădurile cu ferigi arborescente, apoi pădurile propriu-zise, cu copacul care prin procesul de fotosinteză, ajungând la maturitate, emană oxigen pentru 4 persoane pe zi, dar şi absoarbe tone de praf şi noxe într-un an. Oare omul ar supravieţui fară ei?

De ani de zile Ecologiştii vă roagă să aveţi în vedere şi starea deplorabilă a Râului Bistriţa: ne răspundeţi că de vină este un deal de marnă de la Livezile. Nu aveţi cum să ne lămuriţi, cunoaştem mai bine starea de fapt şi poluatorul pe care dumneavoastră nu vreţi să o vedeţi, pentru că nu-i aşa?: peştii, pescuitul, adăpatul animalelor sunt mai puţin importante decât omul, în schimb maşinile pot fi spălate în râuri şi canalele bine camuflate să curgă în continuare.

Referitor la câini şi pisici, Mahatma Gandhi, întemeietorul Indiei moderne, spunea: “Măreţia şi civilizaţia unui popor se cunosc după felul în care tratează animalele”. Mai are rost să mai spunem altceva?

Cititorii să tragă la rândul lor concluziile.

Cu respect,
Bălan Marius Horea
Preşedinte PER municipiul Bistriţa

Comentarii

21/08/13 14:43
m.n.

Continutul scrisorii emfatice nu scuza greselile gramaticale elementare "ia-ti" , corect "i-ati" si respectiv "a-ti", corect ati.
E jenant.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5