Meserii vechi în timpuri noi! 20 de tineri din România, Italia, Bulgaria și Macedonia de Nord, la Căianu Mic, printr-un proiect Erasmus +!

Este important ca, într-o societate a progreselor tehnologice, tinerii să își cunoască rădăcinile, să descopere utilitatea și specificul meseriilor tradiționale practicate cu atâta mândrie de bunicii și străbunicii lor? Noi credem că da…și pornind de la această nevoie a luat naștere proiectul, ”Old jobs, New times”, un schimb de tineri finanțat prin programul ERASMUS+, coordonat de Asociația Tineri pentru Comunitate Bistrița în parteneriat cu Ecoworld Rhodopes din Bulgaria, LAG Agro Lider din Macedonia de Nord și Associazione InCo – Molfetta din Italia.

Astfel, 20 de tineri energici și creativi din România, Italia, Bulgaria și Macedonia de Nord s-au întâlnit timp de 6 zile, în perioada 30 septembrie – 5 octombrie 2022, la Căianu Mic, județul Bistrița-Năsăud pentru a descoperi meserii tradiționale specifice zonei, dar și pentru a discuta despre cum acestea pot fi reinventate folosind tehnologia. Am fost plăcut impresionați de familii care încă păstrează tradiția realizării curelelor de piele sau a fagurilor din ceară la Căianu Mic și Dobric. Schimbul de tineri a inclus și o vizită la meșteșugari din zona Lăpușului, Maramureș, în domeniul realizării costumelor tradiționale, a podoabelor dar și a șindrilelor pentru acoperișurile caselor tradiționale sau a sculpturilor din lemn.

Activitățile au continuat cu propuneri ale tinerilor privind promovarea și actualizarea acestor meserii prin metode digitale, obiecte promoționale realizate cu imprimante 3 D, robotică etc. Mai mult decât atât, participanții au avut oportunitatea de a învăța cum să utilizeze o imprimantă 3D sau să asambleze piesele unui robot, fiind îndrumați de 2 dintre participanții români, Tiberiu și Cristian, membrii ai Clubului de Robotică Bolts and Gears.

Parte din programul de activități au fost și atelierele de team building, de dezvoltare personală, discuții și momente de reflecție, vizite culturale la principalele obiective turistice din orașele Bistrița și Cluj-Napoca, dar și serile tradiționale când fiecare grup de participanți au pregătit bucate specifice, prezentări, dansuri.

Considerăm că acest proiect și-a atins obiectivele propuse și dorim să mulțumim tuturor participanților și partenerilor implicați!

Hangea Cristina-Maria

Președinte Asociația Tineri pentru Comunitate Bistrița

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5