Metode simple prin care poți menține sănătatea ficatului
-
View the full image
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/tablespoons-with-dry-paprika-and-turmeric-4198712/
Ficatul este cel mai generos organ din corpul uman, un muncitor neobosit și versatil, esențial pentru o sănătate bună și indispensabil vieții. Cu toate acestea, de multe ori este „maltratat” cu obiceiuri alimentare nesănătoase, stres sau consum de băuturi alcoolice și i se acordă atenție, inevitabil, abia atunci când apar primele afecțiuni.
Descoperă în articolul următor câteva metode simple prin care poți menține și îmbunătăți funcția hepatică:
Sănătate prin alimentație
Parte a sistemului digestiv, ficatul cântărește între 1,44 și 1,66 kg (al doilea organ ca mărime, după piele) iar principalele sale roluri sunt:
- producția de bilă (care ajută intestinul subțire să descompună și să absoarbă colesterolul, proteinele, grăsimile și vitaminele);
- metabolizarea carbohidraților;
- depozitarea vitaminelor și mineralelor;
- filtrarea sângelui.
Pentru ca ficatul, „uzina organismului” așa cum o numesc unii, să rămână sănătos și să îndeplinească toate aceste funcții, alimentația echilibrată este primul element cheie.
Există câteva alimente naturale care, introduse în dietă, contribuie la acest proces:
- verdeţurile şi legumele - stimulează procesul de detoxifiere, favorizând astfel eliminarea toxinelor din corp (rucola, spanacul, cicoarea, broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles);
- anghinarea - substanțele active din anghinare au efecte benefice pentru ficatul gras, stimulează producția de bilă, contribuie la reglarea nivelului de glucoză în sânge și scăderea nivelului de colesterol rău;
- turmericul - conţine curcumină, o substanţă cu efect antioxidant şi antiinflamator; ea stimulează producerea bilei şi favorizează detoxifierea ficatului;
- piperul negru - are efect diuretic și ajută organismul să elimine toxinele;
- usturoiul - conţine mult seleniu care potenţează efectele antioxidanţilor şi stimulează procesul de detoxifiere;
- uleiul de măsline extravirgin - furnizează lipide care favorizează eliminarea toxinelor din corp;
- fructele de pădure - conțin antioxidanți care protejează ficatul;
- nucile - conţin arginină şi acizi graşi omega-3 care au rolul de a preveni depunerea grăsimilor în ficat şi de a uşura procesul de detoxifiere;
- grepfrutul - ajută ficatul să producă enzime care contribuie la eliminarea toxinelor;
- merele - au un conţinut ridicat de pectină, o substanță necesară pentru curăţarea sistemului digestiv de toxine;
- avocado - neutralizează acţiunea nocivă a radicalilor liberi şi protejează celulele ficatului.
Detoxifierea ficatului
Reprezintă curățarea pe cale naturală a organismului - se face de cele mai multe ori înainte de trecerea de la anotimpul friguros la cel călduros, pentru a elimina surplusul pe care organismul l-a acumulat în timpul iernii și pentru a-l pregăti pentru trecerea la stilul alimentar mai ușor, de vară.
Atunci când ficatul nu își mai îndeplinește rolul, se instalează oboseala, durerile musculare și articulare, dezechilibrele hormonale, depresia, probleme ale pielii etc. De aceea, o cură de detoxifiere are ca obiectiv stimularea funcției ficatului de eliminare a toxinelor și curățare a organismului din interior.
Așadar, detoxifierea ficatului presupune:
- o dietă echilibrată - ce conține alimente bogate în antioxidanți care captează radicalii liberi și neutralizează toxinele (sucuri naturale, diete raw etc.);
- integrarea suplimentelor în alimentație - în special a vitaminelor din grupul B și a hepatoprotectoarelor precum silimarina pentru detoxifiere;
- evitarea grăsimilor animale (unt, smântână, carne de porc etc.).
Alte sfaturi prin care poți menține sănătatea ficatului
- limitează consumul de alcool - excesul de alcool favorizează apariția bolilor de ficat;
- evită cina abundentă - ficatul se regenerează în timpul somnului, de aceea alege o cină ușoară, care nu îngreunează digestia;
- evită abuzul de medicamente - respectarea prescripțiilor medicale previne supradozajul;
- menține greutatea în limite normale - kilogramele în plus înseamnă depozite de grăsimi și un risc crescut pentru apariția bolilor de ficat;
- hidratează-te constant - apa influențează capacitatea de detoxifiere a ficatului; sunt recomandate şi ceaiurile de tei, muşeţel sau mentă, care ajută la detoxifierea rapidă şi eficientă a organismului;
- practică sport în mod regulat;
- evită tulburările emoționale, stresul sau furia.
Așadar, ficatul este unul dintre cele mai importante organe (dată fiind complexitatea muncii pe care o efectuează) și în același timp cel mai delicat. Prin urmare, alimentația echilibrată, însoțită de un stil de viață sănătos și activ și o bunăstare emoțională reprezintă elementele cheie care stau la baza sănătății ficatului tău.
Citiţi şi:
- Prof. dr. Maria Pop: Prin detoxifiere se previne: intoxicarea ficatului, apariţia hepatitelor, steatozei hepatice (ficat gras), dislipidemiilor (colesterol crescut), lipoamelor, obezităţii
- Beneficiile detoxifierii pentru sănătate și frumusețe
- Cand este indicat sa bei ceai de cicoare
- 4 cauze ale apariției cirozei hepatice și ce trebuie să știi despre ele
- Infecția urinară: ce este și cum o tratezi?
Adaugă comentariu nou