MICA MEA CAPODOPERĂ
27 de cărți, în 30 de ani (1994 – 2024). Anul și cartea, am putea spune. Poeme narative și proză scurtă. Interviuri și memorialistică. Critică și istorie literară. Puiblicistică.
27 de cărți, am spus și repet. Cărți pe care le revizuiam periodic. Și, la fiecare revizuire, țin să precizez, renunțam la o parte din ele. Din varii motive, nu intrăm acum în detalii.
Am tot redus din cărți, cum zic, până sm rămas cu 9 apariții editoriale. O treime din total. Mai exact spus, 9 ediții Pavel Dan. Să ni le reamintim.
1. Amintiri despre Pavel Dan (ăn colab.), Editura Limes, Cluj-Napoca, 2003.
2. Pavel Dan și Blajul (în colab.), Editura Clubul Saeculum Beclean, 2007.
3. Pavel Dan, Literatură populară. Caiete, Editura Clubul Saeculum Beclean, 2007.
4. Pavel Dan, Opere (I – III), ediție critică a operei integrale. Studiu introductiv de Andrei Moldovan. Editura EIKON, Cluj-Napoca, 2012. Cea mai dragă mie dintre toate. Cu această ediție, Pavel Dan a devenit al doilea scriitor român din secolul XX (după Liviu Rebreanu!) cu ediție critică a operei integrale, în trei volume, atât cât scrisese acest mare prozator cu destin tragic, trecut la cele veșnice la vîtsta de 30 de ani.
5. Pavel Dan, Bibliografie, Prefață de Ion Vlad, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2016,
6. Pavel Dan, Ursita. Nuvele, opinii critice, psgini de jurnal, corespondență, cronologie, indici. Prefață de Ion Vlad. Editura MEGA Cluj-Napoca, 2017
7. Pavel Dan, Iobagii, ediție anastatică, Editura MEGA, Cluj-Napoca 2018.
8. Pavel Dan și Tulcea, Prefață de Ioan Bădică. Postfață de Ion Buzași, Casa Cărții de Știință Cluj-Napoca, 2019.
9. Pavel Dan. Urcăneștii, Cuvânt înainte de Ion Buzași. Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca 2023. Cu această ediție, Școala Ardeleană a inaugurat o nouă colecție: Mari scriitori ai Transilvaniei. Fără comentarii.
Dar să revenim la ediția critică, cu peste 20 de recenzii și cronici literare! Doar câteva "mostre":
"În 2012 apărea cea mai completă și mai riguroasă – științific vorbind – ediție (Opere, I-III, Cluj-Napoca, Editura EIKON) a lui Aurel Podaru, cu un studiu introductiv de Andrei Moldovan." (Ion Vlad);
"Între acestea (ediții – n. n.). trebuie să așezăm la loc de frunte recent apăruta ediție critică integrală a operei lui Pasvel Dan, realizată de Aurel Podaru. Este, inutil să adaug, prima ediție integrală din opera acestui prozator, dispărut tragic la o vârstă neverosimil de tânără (30 de ani) și, totodată, o ediție critică riguroasă, care valorifică tot ce s-a descoperit până acum în materie de Pavel Dan." (Răzvan Voncu).
"Omul de cultură Aurel Podaru, trăitor la Beclean, a reușit să ne ofere în acest an o ediție critică Pavel Dan în trei volume, pe care a dat-o la iveală Editura EIKON, cu o prefață de Andrei Moldoban." (Mircea Popa)..
"Am zice, dacă am fi siguri că această sintagmă nu și-a tocit semnificația că ediția critică Pavel Dan, alcătuită de Aurel Podaru, este un eveniment editorial." (Ion Buzași).
"Ediția realizată de Aurel Podaru urmează exigențele unei ediții critice. Lipsa msnuscriselor pentru întreaga operă împietează asupra modului de a face colaționări, comparații de variante, de a discuta asupra elementelor sau diferențelor stilistice, asupra structurilor lingvistice etc. S-au făcut, în schimb, comparații cu versiunile din reviste și cu textele din diversele ediții apărute de-a lungul anilor." (Alexandru Ruja).
"... ardeleanul Aurel Podaru, născut în Tritenii lui Pavel Dan din județul Cluj, își împlinește vocația cu ediția critică Pavel Dan (Opere I-III, EIKON, Cluj-Napoca 2012) o lucrare deopotrivă riguroasă și somtuoasă, un model exemplar de artă editorială (...). În totul realizarea ediției critice a operei integrale Pavel Dan – Ediția Podaru – se constituie la împlinirea a 75 de ani de la moartea lui Pavel Dan, nu doar într-un act de reconstrucție a unui moment din istoria litereturii românești, dar și într-un moment pilduitor de lucrare editorială." (A. I. Brumaru).
"Remarcabila ediție critică realizară de către Aurel Podaru nu numsi că readuce în actualitate un scriitor cu destin tragic, dar ne ajută să avem o imagine mult mai complexă asupra personalității lui Pavel Dan." (Gheorghe Glodeanu).
"Cele trei volume ale acestei ediții critice de referință îmbină prielnic efortul benedictim și acribia filologică ale lui Aurel Podaru cu fraza citică pregnantă, suplă, eseistică a lui Andrei Moldovan." (Viorel Mureșan).
"Că ediția de față marchează un proiect editorial de referință atât în sine, cât și pentru viitoarea receptare a operei, au subliniat-o deja toți comentatorii anteriori (unele mici "scăpări" nu influiențează negativ ansamblul). Ce mai poate fi adăugat e faptul că prin semnalarea unor probleme de ordin organizatoric (în Studiul introductiv Andrei Moldovan ridică, la un moment dat, problema depunerii arhivei la Academie sau la Muzeul Literaturii – acesta din urmă avea, la vremea respectivă, un sediu stabil -, sau a achiziției acesteia pentru accesul liber al cercetătorilor), ea poate încuraja și alte demersuri ulterioare cel puțin similare." (Andreea Pop).
"O capodoperă editorială și tipografică" (Cornel Cotuțiu).
"Mica mea capodoperă", aș accentua și eu, dacă nu greșesc.
Aurel PODARU
Adaugă comentariu nou