Cărți publicate
O fotografie veche, înrămată, proză scurtă. Cuvânt înainte de Radu Mareș, Editura Dacia Cluj-Napoca, 1994.
Exerciții la microfon, interviuri. Postfață de Adrian Dinu Rachieru. Editura Clusium Cluj-Napoca, 1996.
La Beclean pe Someș, cândva... Prefață de Ioan Pintea, Editura Clubul Saeculum Beclean, 2003. (Gara Beclean pe Someș în evocările unor scriitori, artiști plastici, alți oameni de cultură din țară si străinătate, care au participat, de-a lungul anilor, la diferite manifestări de cultură la Beclean: Colocviile de la Beclean, Întâlnirile Clubului Saeculum, Bunavestire ART etc).
Ion Câțcoveanu: Scrisoare din Nord, poeme, ediție și argument se Aurel Podaru, Prefață de Elena M. Câmpan, Editura Clubul Saeculum Beclean, 2004.
Anotimpul cailor. antologie de poezie și proză scurtă româneadcă dedicată cailor și realizată de Aurel Podaru. Prefață de Andrei Moldovan. Editura Clubul Saeculum Beclean, 2006.
Cartea colocviilor, ediție de Aurel Podaru, prefață de Andrei Moldovan, Editura EIKON Cluj-Napoca, 2012.
Întâlnirile Clubului Saeculum, ediție de Aurel Podaru, cu o prefață de Andrei Moldovan, Editura EIKON Cluj-Napoca, 2014.
SEVER URSA, Un ziditor,ediție îngrijită de Aurel Podaru, prefață de Mihaela Ursa, postfață de Icu Crăciun, Editura Eikon Cluj-Napoca, 2013.
Baladă pentru Școala de tractoriști, poem narativ în 16 secvențe, cu un text pe coperta IV de Horia Gârbea, Editura Neuma Cluj-Napoca, 2016.
Pasărea cu clonț de rubin. Poezia clipei/Dicționar-antologie de Dumitru Cerna și Aurel Podaru. Editura Casa Cărții de Știință Cluj-Napoca, 2022.
Întâmplări cu personaje reale, proză scurtă cu substrat memorialistic, Cuvânt introductiv de Monica Grosu, Editura Casa Cărții de Știință Cluj-Napoca, 2021.
EDIȚII ÎNGRIJITE
TEODOR MURĂȘANU. Un poet care a trăit demult... Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1998.
Amintiri despre Pavel Dan (în colab), Prefață de Ion Buzași, cronologie de Sergiu Pavel Dan. Editura Limes Cluj-Napoca, 2003.
Pavel Dan și Blajul (în colab), prefață și cronologie de Sergiu Pavel Dan, notă asupra ediției de Ion Buzași. Editura Clubul Saeculum Beclean, 2007.
Pavel Dan, Literatură populară. Caiete. Ediție și postfață de Aurel Podaru, Prefață de Andrei Moldovan. Editura Clubul Saeculum Beclean, 2007.
Pavel Dan, Opere (I – III), ediție critică integrală de Aurel Podaru. Studiu introductiv de Andrei Moldovan. Editura EIKON, Cluj-Napoca, 2012.
Cu această ediție, Pavel Dan a devenit al doilea scriitor român din secolul XX (după Liviu Rebreanu!) cu ediție critică a operei integrale. Trei volume, atât cât scrisese până atunci acest mare prozator cu destin tragic, trecut la cele veșnice la vârsta de 30 de ani. Neîmpliniți.
Pavel Dan, Bibliografie, Prefață de Ion Vlad. Editura Școala Ardeleană Cluj-Napoca, 2016.
Pavel Dan, Ursita. Nuvele, opinii critice, pagini de jurnal, corespondență, cronologie, indici. Prefață de Ion Vlad. Editura MEGA Cluj-Napoca, 2017.
Pavel Dan, Iobagii, ediție anastatică și Cuvânt introductiv de Aurel Podaru, Editura MEGA Cluj-Napoca, 2018.
Pavel Dan și Tulcea, Prefață de Ioan Bădică. Postfață de Ion Buzași, Casa Cărții de Știință Cluj-Napoca, 2019.
Pavel Dan, Urcăneștii, cuprinde cele două mari nuvele ale prozatorului din Triteni: Urcan Bătrânul și Înmotmântarea lui Urcan Bătrânul, colecția Mari Scriitori ai Transilvaniei. Cuvânt înainte de Ion Buzași. Editura Școala Ardeleană Cluj-Napoca, 2023.
Pavel Dan, OPERE I-III
Ediție critică a operei integrale de Aurel Podaru
Studiu introductiv de Andrei Moldovan
Editura Eikon Cluj-Napoca, 2012.
Referințe critice
"În 2012 apărea cea mai completă și mai riguroasă – științific vorbind – ediție (Opere, I-III, Cluj-Napoca, Editura EIKON) a lui Aurel Podaru, cu un studiu introductiv de Andrei Moldovan." (Ion Vlad)
"Între acestea (ediții – n. n.). trebuie să așezăm la loc de frunte recent apăruta ediție critică integrală a operei lui Pavel Dan, realizată de Aurel Podaru. Este, inutil să adaug, prima ediție integrală din opera acestui prozator, dispărut tragic la o vârstă neverosimil de tânără (30 de ani) și, totodată, o ediție critică riguroasă, care valorifică tot ce s-a descoperit până acum în materie de Pavel Dan." (Răzvan Voncu)
"Omul de cultură Aurel Podaru, trăitor la Beclean, a reușit să ne ofere în acest an o ediție critică Pavel Dan în trei volume, pe care a dat-o la iveală Editura EIKON, cu o prefață de Andrei Moldoban." (Mircea Popa)
"Cu un aparat critic de peste 270 de pagini, atent și scrupulos elaborat, "Operele" lui Pavel Dan ne propun așadar nu doar integralitatea scrierilor autorului, ci și un important document de istorie literară, întocmit după toate regulile științifice." (Vasile Vidican)
"Am zice, dacă am fi siguri că această sintagmă nu și-a tocit semnificația că ediția critică Pavel Dan, alcătuită de Aurel Podaru, este un eveniment editorial." (Ion Buzași)
"Ediția realizată de Aurel Podaru urmează exigențele unei ediții critice. Lipsa msnuscriselor pentru întreaga operă împietează asupra modului de a face colaționări, comparații de variante, de a discuta asupra elementelor sau diferențelor stilistice, asupra structurilor lingvistice etc. S-au făcut, în schimb, comparații cu versiunile din reviste și cu textele din diversele ediții apărute de-a lungul anilor." (Alexandru Ruja)
"Ardeleanul Aurel Podaru, născut în Tritenii lui Pavel Dan din județul Cluj, își împlinește vocația cu ediția critică Pavel Dan (Opere I-III, EIKON, Cluj-Napoca 2012) o lucrare deopotrivă riguroasă și somtuoasă, un model exemplar de artă editorială (...). În totul realizarea ediției critice a operei integrale Pavel Dan – Ediția Podaru – se constituie la împlinirea a 75 de ani de la moartea lui Pavel Dan, nu doar într-un act de reconstrucție a unui moment din istoria litereturii românești, dar și într-un moment pilduitor de lucrare editorială." (A. I. Brumaru)
"Remarcabila ediție critică realizară de către Aurel Podaru nu numai că readuce în actualitate un scriitor cu destin tragic, dar ne ajută să avem o imagine mult mai complexă asupra personalității lui Pavel Dan." (Gheorghe Glodeanu)
"Ediția (Pavel Dan, Opere – n. n.) este semnată de Aurel Podaru și cuprinde un amplu studiu introductiv semnat de Andrei Moldovan. Pentru cercetătorul care se apleacă asupra operei și vieții lui Pavel Dan, ediția oferă variante ale textelor, precum și informații despre datele publicării lor. Cele trei volume elegante, cuprinse ăntr-o ccasetă, iarăși o raritate în peisajul editorial de azi, adaptat cererii pieții, cum se și cuvine într-o lume a consumului, sunt organizate astfel: volumul întâi cuprinde studiul introductiv anunțat mai sus, un tabel cronologic al vieții scriitorului, notă asupra ediției aparținând realizatorului ediției, precum și a traducerilor apărute în străinătate. Nu sunt uitate nici monografiile, studiile critice asupra operei scriitorului și evocările celor care l-au cfunoscut." (Nicolae Prelipceanu)
"Dar, o contribuție cu totul aparte o are Aurel Podaru, scriitorul ridicat din același sat cu Pavel Dan. El realizează în 2012 prima ediție critică, integrală, a operei lui Pavl Dan, Opere I – III, cu un amplu srudiu introductiv de Andrei Moldovan. Mai mult, Aurel Podaru este inițiatorul unei Asociații Culrurale "Pavel Dan", în 2014, având drept scop promovarea operei acestui scriiror, sub egida căreia și are loc prima ediție a Colocviilot Pavel Dan, în octombrie 2014. Pentru ca un an mai tâtziu, în 2015, din inițiativa aceluiași inimos și pasionat cercetător, să apară primul număr al unei reviste, "Paveldaniștii", menită a găzdui în paginile sale articole și studii consacrare analizei operei lui Pavel Dan." (Consatantin Cubbleșan)
"Că ediția de față marchează un proiect editorial de referință atât în sine, cât și pentru viitoarea receptare a operei, au subliniat-o deja toți comentatorii anteriori (unele mici "scăpări" nu influiențează negativ ansamblul). Ce mai poate fi adăugat e faptul că prin semnalarea unor probleme de ordin organizatoric (în Studiul introductiv Andrei Moldovan ridică, la un moment dat, problema depunerii arhivei la Academie sau la Muzeul Literaturii – acesta din urmă avea, la vremea respectivă, un sediu stabil -, sau a achiziției acesteia pentru accesul liber al cercetătorilor), ea poate încuraja și alte demersuri ulterioare cel puțin similare." (Andreea Pop)
"Cele trei volume ale acestei ediții critice de referință îmbină prielnic efortul benedictin și acribia filologică ale lui Aurel Podaru cu fraza critică pregnantă, suplă, eseistică a lui Andrei Moldovan." (Viorel Mureșan)
"O capodoperă editorială și tipografică" (Cornel Cotuțiu).
"Mica mea capodoperă", aș mai adăuga eu, fără teama de a greși.
.
"Răsunetul", Miercuri, 18 septembrie 2024.
Total cărți publicate în perioada amintită: 25.
Cărți eliminate
În urma unor seloecții repetate, am renunțat definitiv la unele cărți, care nu mă reprezentau în suficientă măsură. Acestea sunt următoarele volume:
Proasta de Cloaudia, proză scurtă, Cuvânt înainte de Radu Mareș, Editura LIMES Cluj-Napoca, 2004.
PRIVIND. Prin galeriile de artă, cronici plastice Editura Clubul Saeculum Beclean, 2007.
GARA BECLEAN PE SOMEȘ. Istorie și cultură. Editura Limes Cluj-Napoca, 2008.
Ioana pentru totdeauna. Antologie de autot. Editura Dacia XXI Cluj-Napoca, 2009.
UMBLRTUL CUVINTELOR. Prozatori rurdeni. Prefață de Andrei Moldovan, Editura Limes Cluj-Napoca, 2009.
AUREL PODARU
Adaugă comentariu nou