Dumitru Cerna: În împărăția câmpiei Urcăneștilor

Scriitorul Aurel Podaru, stabilit de ani buni în Beclean pe Someș, colțul de rai bistrițean care adăpostește și o altă măreție a zvelteții, Lipițanul negru, și-a dedicat hărnicia și talentul în a cerceta și a menține vie opera și memoria unuia dintre cei mai mari prozatori români, cu destin tragic, care este Pavel Dan. A publicat ediții Pavel Dan, a organizat colocvii și concursuri de creație literară sub egida numelui marelui scriitor, a înființat Asociația Culturală „Pavel Dan” (în colaborare) și chiar o publicație cu numele de „Paveldaniștii” (primul număr avea să apară în septembrie 2015), în jurul căreia a adunat scriitori, artiști plastici, muzicieni, ziariști, răsplătindu-i cu titlul nobiliar de paveldanist sau așa cum am mai spus și cum am scris „/.../Aurel Podaru, cel ce a transformat românii iubitori de literatură în paveldaniști, cinstind astfel memoria prozatorului Câmpiei Transilvaniei și menținând trează emoția pentru lectura scrierilor acestuia”.

La fel a procedat și la centenarul nașterii scriitorului din Triteni, în 2007, atunci când, în comuniune intelectuală cu scriitorii Ion Buzași și Sergiu Pavel Dan, fiul prozatorului, cel ce semnează și prefața, a editat volumul „Pavel Dan și Blajul”, la Editura Clubul Saeculum din Beclean. I-a urmat prima ediție critică integrală Pavel Dan, Opere, vol. I-III, de același Aurel Podaru, cu un studiu introductiv de Andrei Moldovan, la Editura Eikon, în 2012, ediție greu de găsit, căci epuizată iute de devoratorii de literatură de cea mai bună calitate. În iunie 2019, editează volumul „Pavel Dan și Tulcea”, ediție gândită și alcătuită de același neobosit întru Pavel Dan, Aurel Podaru, avându-i alături pe Ion Bădică, semnatarul textului „În loc de prefață” și pe Ion Buzași, postfațatorul, volum apărut la Editura Casa Cărții de Știință, din Cluj-Napoca.

De câteva zile, Aurel Podaru revine editorial cu un volum paveldanist, pe cât de prețios în conținut, pe atât de elegant ca obiect de artă, cu un titlu inspirat, „Urcăneștii”, la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, în Colecția „Mari Scriitori ai Transilvaniei”, la realizarea căruia scriitorul Vasile George Dâncu dă măsura talentului său și a Iubirii sale de editor, așezând în mâinile noastre un volum frumos, de-o eleganță desăvârșită. Cartea a ajuns la mine, din Beclean, la Florești, în două săptămâni, întârziere buclucașă care a trezit în noi varii porniri comportamentale ale limitelor răbdării, vizavi de năravurile Poștei Române, care nu se află la prima ispravă de acest fel. Dedicația generoasă a lui Aurel Podaru a avut darul de a mă liniști.

Așa cum spuneam, ediția este îngrijită de Aurel Podaru, care semnează cronologia și nota asupra ediției, Ion Buzași, prefața volumului, iar Mariana Răbîncă, tehnoredactarea și realizarea copertei inspirate, pentru care o felicităm. Volumul reeditează două nuvele ale lui Pavel Dan: „Urcan Bătrânul” și „Înmormântarea lui Urcan Bătrânul” – povești tulburătoare despre trei generații ale Urcăneștilor, nuvele pe care intelectualul de la Blaj, Ion Buzași, le numește „nuvele exemplare”, „pentru că prin temă, compoziție, limbaj, viziune asupra vieții, stil sintetizează întreaga nuvelistică a prozatorului Câmpiei transilvane”. Ele sunt însoțite de un esențial extract cu numele personajelor întâlnite în cele două nuvele, în ordine alfabetică, precum și de un generos și expresiv album cu imagini din lumea lui Pavel Dan.

Cu un destin editorial aparte parcă predestinat, reeditarea celor două capodopere era necesară, din două motive: periodic Pavel Dan trebuie să se afle în librării, la dispoziția cititorilor, fiind unul dintre cei mai mari și expresivi prozatori ai Transilvaniei – de o tulburătoare modernitate, așa după cum este și Coșbuc cu poezia sa semeață –, iar aceasta este o invitație la lectura unei părți semnificative din opera sa și, desigur, un festin intelectual select în timpul și după lecturarea lor. Un câștig pentru cititori este și cuvântul-înainte, semnat de Ion Buzași, concis și doct, după cum ne-a obișnuit venerabilul scriitor blăjean.

Plin de o disponibilitate contaminantă în cercetarea operei și iscusit îngrijitor de ediții paveldaniste, deloc „lăsător”, așadar nesemănând cu Simion Urcan, fiul lui Urcan Bătrânul, suntem convinși că Aurel Podaru ne va mai răsfăța cu ediții de lux din opera marelui prozator, cu care scriitorul din Beclean, nu numai că este consătean, dar îi seamănă fizic atât de bine, încât acum, când Aurel Podaru a căpătat o vârstă respectabilă, ne putem lesne imagina de cum ar fi arătat Pavel Dan senior, dacă Moartea s-ar fi răzgândit.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5