Mici secrete de pus în practică acasă pentru a face economii la factura de electricitate
Probabil că ai căutat și tu săptămânile acestea un furnizor de energie electrica cu tarife mai prietenoase pentru utilizatorii casnici sau noncasnici. Pe cez.ro ai intrat?
Este un pas important în reducerea facturii la curent, dar nu uita eliminarea obiceiurilor de irosire a kilowaților. Iată, spre reamintire, câteva sfaturi în acest sens.
Acordă atenție aparatelor electrocasnice de la achiziționare și continuând cu utilizarea și întreținerea corectă a acestora
Urmărește să cumperi doar aparate cu clasa energetică A (cu cât mai multe plusuri), deoarece sunt cele mai economice. Cu toate acestea, asigură-te că le scoți chiar și pe ele din priză atunci când nu sunt utilizate. Modul stand by pare în prima fază inofensiv, dar acesta poate să-ți afecteze și suma finală înscrisă pe factură la energie.
Curăță regulat filtrele de aer ale aparatului de aer condiționat, astfel încât acesta să funcționeze la cote optime și fără dificultăți inutile. Scapă de tot ceea ce îl va face să consume mai multă energie electrică decât ar fi normal.
Acordă atenție și la echipamentele frigorifice din casă (frigider, congelator, ladă frigorifică).
Dacă este vorba de un frigider casnic, în loc să-l deschizi din 5 în 5 minute, mai degrabă stabilește din timp de ce ai nevoie din interiorul lui și ia toate produsele grămadă.
Aranjează produsele pe rafturi în mod egal: acest lucru ajută aerul să circule liber și astfel se reduce consumul de energie. Din același motiv, ai grijă să nu lași nici măcar sticlele deschise (fără capace) în frigider, deoarece la un moment dat lichidul va începe să se evapore și aparatul va cheltui mai mult pentru a combate acest fenomen.
Cum poți să economisești energie când gătești?
Este știut faptul că aparatele de gătit sunt printre cele mai exploatate aparate casnice. Iată în continuare câteva trucuri despre cum să economisești energie atunci când le folosești:
- Stabilește în avans ce gătești și, dacă este necesar, pregătește produsele cu o seară înainte.
- Înmoaie fasolea într-o cratiță cu apă din timp pentru a fierbe mai repede.
- Lasă ingredientele congelate să se dezghețe singure, în loc să folosești cuptorul cu microunde pentru asta.
- Folosește oale și tigăi care au fundul plat. Dacă au dobândit vreo deformare în timp, vor cheltui cu 50% mai multă energie decât cele în perfectă stare.
- Potrivește dimensiunea cratiței sau a oalei cu dimensiunea plitei electrice. În acest mod poți să economisești până la 25% din energie.
- Oprește plita sau cuptorul cu câteva minute înainte de a lua vasele cu alimentele gătite. Acest lucru economisește energie și, în același timp, alimentele vor continua să fie gătite, deoarece aparatul încă emite căldură.
Nu uita de iluminatul locuinței!
De asemenea, iluminatul reprezintă un consum important de energie care se acumulează în timp. Deci, asigură-te că închizi lumina când ieși din cameră. O idee bună ar fi să utilizezi un bec mai puternic în detrimentul a două becuri mai slabe.
Cel mai bine este să optezi pentru corpurile de iluminat cu led, deoarece acestea consumă cu până la 90% mai puțină energie decât cele vechi și sunt mult mai durabile. În ceea ce privește iluminatul exterior, alege unul cu senzori de mișcare încorporați care au menirea de a aprinde lumina atunci când o persoană se află în apropiere. Sunt mai scumpe, dar investiția merită.
Alte sfaturi bune pentru economisirea energiei iarna
- Deconectează încărcătorul telefonului de la priză atunci când nu îl folosești.
- Asigură-te că ai izolat toate ferestrele, fisurile și zonele cu probleme care ar putea lăsa căldura să iasă. Specialiștii consideră că 40% din pierderile de energie se datorează pregătirii necorespunzătoare a locuinței pentru iarnă.
- Nu menține centrală electrică pornită în permanență. Secretul este că, odată ce se încălzește și apoi se oprește, aparatul nu irosește electricitatea.
Atenție însă! Nu transforma economia de energie într-o manie care să îți ruineze calitatea vieții!
Intră pe cez.ro, pentru a afla și alte secrete despre cum poți să-ți reduci factura la energie electrică, dar și pentru a analiza tarifele atractive pentru consumatorii casnici!
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/blue-electric-sparks-68173/
Citiţi şi:
- Vezi cum poți reduce factura la energie? Top 10 consumatori din casa ta!
- Cum poți economisi peste 400 de lei anual la factu-ră doar prin eficientizarea consumului de energie în camera de zi
- TOP 4 moduri utile în care să faci economie la factura de energie electrică
- Vrei să gătești într-un stil sănătos? Uite un ghid simplu de urmat
- Despre risipa alimentară
Adaugă comentariu nou