Miercuri, 26 aprilie, Casa cu Lei găzduieşte vernisajul expoziției FRAGIL, semnată de Heidi Tradnik
Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” vă invită la Casa cu Lei (str. Nicolae Titulescu nr. 8, Bistrița), miercuri, 26 aprilie 2023, de la ora 18:00, la vernisajul expoziției FRAGIL, semnată de Heidi Tradnik și curatoriată de Vasile Duda și Lina Țărmure.
Expoziția va putea fi vizitată până în 9 iunie 2023, de luni până vineri, între orele 9.00 - 16.00.
„ […] FRAGIL reprezintă o radiografie a parcursului experimental susținut de Heidi Tradnik în arealul sculpturii realizate cu materiale friabile, moi. Utilizând o sferă relativ restrânsă de materiale, cercetările artistei se concentrează pe explorarea posibilităților de utilizare ale acestora, prin asocieri, combinări și transpuneri, frizând însă și limitele pe care materia, din punct de vedere fizic, le impune.
Interesată de forța rațiunii, dar și de sensibilitatea psihicului uman, Heidi Tradnik nu caută să-și nareze propria poveste, ci mai degrabă să o folosească pe post de suport pentru a înțelege și reda printr-un limbaj artistico-vizual concepte reale sau emoții universal valabile. Astfel, creația devine pentru aceasta o ocazie de a se auto-examina, datorită raportului pe care îl creează cu mediul exterior.[…] ” Lina Țărmure
Heidi Tradnik realizează preponderent lucrări tridimensionale, create în urma experimentului neobosit cu materialul. A urmat cursurile Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, fiind absolventă a programului de master și a Școlii Doctorale din cadrul catedrei de Sculptură din aceeași universitate. A studiat pentru scurte perioade la „Universidad del País Vasco” (Bilbao, Spania) și „École supérieure des arts Saint-Luc de Liège” (Liège, Belgia). În prezent, trăiește și lucrează în Cluj-Napoca.
Lina Țărmure este curator independent și manager cultural. A absolvit Facultatea de Istoria și Teoria Artei din cadrul UNArte, iar în prezent urmează studiile masterale din cadrul aceluiași departament, unde studiază fenomenul curatoriatului în perioada postnouăzecistă din România. în 2019 a co-fondat Diptych Art Space din București, unde curatoriază programul de evenimente al acestuia. Scrie constant despre artă, textele sale putând fi regăsite în Dilema Veche, Revista Arta, Propagarta ș.a.
*Expoziția face parte din programul „ATELIER - CASA CU LEI”, care își propune promovarea tinerilor și a experimentelor artistice.
**Evenimentul este susținut de Primăria Municipiului Bistrița prin Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc”.
***Conținutul programului expozițional nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a municipiului Bistrița, find expresia libertății de exprimare asumată de artistul / artiștii expozanți.
Parteneri: Fundația „Miron Duca”, Casa de Vinuri ZAIG
Design grafic: Nicol Trif
Citiţi şi:
- Câștigătorul Premiului anual „Grigore Bradea” 2022 este Iulian Cristea, din Republica Moldova
- Matei Emanuel, artistul care a câștigat Premiul anual Grigore Bradea 2023
- 11 tineri artiști în cursa pentru Premiul anual Grigore Bradea
- 11 tineri artiști sculptori, în cursa pentru Premiul anual Grigore Bradea!
- Artă pe Pietonal
Adaugă comentariu nou