Ministerul Mediului şi-a dat acordul asupra celui mare proiect de apă/ canal derulat în judeţul nostru

Ministerul Mediului a avizat în cursul săptămânii trecute un proiect major în sectorul de apă/apă uzată pentru judeţul nostru. Investiţiile, în valoare de aproximativ 92 de milioane de Euro, au în vedere extinderea/modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, construirea/modernizarea staţiilor de tratare a apei potabile şi a staţiilor de epurare, precum şi creşterea calităţii serviciilor publice de apă şi canalizare.

Peste 150.000 de locuitori din judeţ vor beneficia de aceste investiţii. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, acest capitol este un prim pas în vederea obţinerii finanţării, deoarece procedura nu este simplă în plasa birocraţiei europene, astfel că evaluarea poate să dureze de la câteva luni la peste un an. Astfel, de la demararea procedurilor pentru elaborarea documentaţiilor şi până la terminarea efectivă a lucrărilor pot trece ani de zile. Următorul pas, este ca proiectul să obţină aprobarea Comisiei Europene.

Proiectul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud” este inclus în Programul operaţional Sectorial de Mediu şi se adresează unui număr de 155.203 de locuitori, din cadrul sistemelor zonale de alimentare cu apă din Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi, Maieru şi Telciu şi constă în reabilitarea sau construcţia de noi instalaţii. Consiliul Judeţean va participa la cofinanţarea proiectului cu suma de 623.792 euro, inclusiv TVA, reprezentând contribuţia proprie la costurile eligibile (1,81% din valoarea investiţiei aferentă CJ), valoarea TVA-ului fiind în cuantum de peste 23 milioane lei.

În ultima şedinţă ordinară din septembrie, consilierii judeţeni au aprobat studiul de fezabilitate al proiectului, cu menţiunea că indicatorii tehnico-economici vor putea suferi modificări până la limita de 84 milioane de euro, preţ curent fără TVA, din cauza influenţei unor factori ca inflaţia, cursul valutar, situaţiile concrete din teren în momentul execuţiei propriu-zise a lucrărilor.

Proiectul este unul de amploare şi vizează extinderea reţelelor de apă pe o lungime de peste 90 de km, iar la capitolul reţele de canalizare sunt avute în vedere aproape 100 de km, precum şi 5 staţii de pompare apă potabilă şi 5 staţii de epurare apă uzată.

„Consiliul Judeţean se angajează să respecte pe toată durata pregătirii proiectului şi a implementării acestuia, prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale în domeniul protecţiei mediului, eficienţei energetice, achiziţiilor publice şi ajutorului de stat”, a declarat Liviu Rusu, preşedintele CJ.

Sectorul românesc privind alimentarea cu apă potabilă, canalizarea şi epurarea apei are nevoie de cele mai mari investiţii din Uniunea Europeană, numai jumătate din populaţia ţării beneficiind de aceste servicii.

Datele incluse în Programul Operaţional Sectorial de Mediu arată că suma necesara României pentru conformarea la acquis-ul comunitar este cea mai mare în comparaţie cu noile state europene. Astfel, până şi vecinii noştri bulgari stau mai bine din acest punct de vedere, aceştia având nevoie de 5,6 miliarde de euro pentru a se conforma normelor europene in domeniu, cu trei miliarde de euro mai puţin decât noi. În acelaşi timp, Ungaria a avut nevoie de investiţii de 5,8 miliarde de euro, iar Polonia de 8,3 miliarde de euro.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5