Ministrul Marian Sârbu, în dialog cu reprezentanţi ai deconcentratelor şi ai mediului de afaceri
-
View the full image
foto
Joi, 2 iulie, Marian Sârbu, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, s-a întâlnit la Bistriţa cu reprezentanţi ai serviciilor deconcentrate, ai mediului de afaceri. Întâlnirea a fost deschisă de deputatul Radu Moldovan, care a menţionat că prezenţa ministrului Muncii continuă, în fapt, seria întâlnirilor cu membri ai Guvernului – partea social-democrată, organizate în judeţul nostru. Marian Sârbu este al şaselea demnitar prezent astăzi la Bistriţa, a spus Radu Moldovan. La masa prezidiului din sala de consiliu a Primăriei municipiului s-au aflat primarul Ovidiu Creţu, Vasile Bar – preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură, Sidor Bodescu – inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Ionel Cimuca – şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.
Adresându-se celor prezenţi, ministrul Marian Sârbu s-a referit mai întâi la Legea salarizării unice în sistemul bugetar. Până la 30 octombrie a.c., a spus ministrul, vom avea o nouă lege a salarizării în domeniul bugetar, elaborarea acesteia fiind într-un stadiu destul de avansat. „Vreau să spun că am respectat toate principiile care au fost stabilite în cursul dezbaterilor la diverse niveluri, privind această nouă lege, principii ce aparţin întregii societăţi. Vreau să menţionez că prin noua lege vor fi avuţi în vedere cei cu salarii mai mici, sub nivelul mediu pe economie şi nu vor mai fi discrepanţele de până acum în privinţa veniturilor salariale. Se va respecta raportul de 1 la 15, aşa cum cunoaşteţi că s-a stabilit. Săptămâna viitoare, la Minister, vom avea a doua lectură a acestui proiect de lege, care apoi va fi pus pe site-ul Ministerului şi adus la cunoştinţa generală. La nevoie, a mai menţionat ministrul Sârbu, Guvernul îşi va asuma şi răspunderea acestei legi. De asemenea, în acest moment la Ministerul Muncii se lucrează la o lege unică pentru pensii şi, sperăm că după adoptarea Legii salarizării să avem şi o astfel de lege unică a pensiilor, încât începând cu anul viitor să intre în vigoare.
Cred că atâta timp cât vom păstra deschis dialogul social, avem o şansă mare să rezolvăm toate aceste probleme”, a spus în încheiere ministrul Marian Sârbu.
Am vrut să vă prezint care sunt preocupările noastre în această perioadă complicată din punct de vedere economic.
În intervenţia sa, preşedintele Camerei de Comerţ, Vasile Bar, arătat o serie de aspecte privind mediul de afaceri din judeţ. La această dată, în judeţul Bistriţa-Năsăud, mai avem circa 6000 societăţi comerciale active, din cele 9000 înregistrate la Registrul Comerţului, dintre care 800 sunt cu capital străin. Din a doua jumătate a anului 2008 şi mai cu seamă din acest an, criza economică afectează şi judeţul nostru. Scade exportul, indicator la care nu cu mult timp în urmă Bistriţa-Năsăud era pe locul 20. Şomajul în judeţul nostru este astăzi în jurul a 5%. Agenţii economici au o serie de nemulţumiri, domnule ministru, pe care le adresez în special Guvernului, dumneavoastră având calitatea de membru al Guvernului şi să preluaţi aceste doleanţe. Agenţii economici solicită o reducere, drastică, a bugetarilor, a numărului acestora exagerat. O altă problemă este că încă nu au ajuns banii promişi de primul-ministru şi nici investiţiile n-au putut începe. Este o problemă deosebit de gravă… Apreciem că la nivelul de sus se face risipă multă… Fondurile Structurale iarăşi nu sunt accesate, pentru că promovarea lor necesită coborârea în teritoriu a celor care se ocupă de acestea.
Ing. Dorin Stoian, director general Comelf, l-a întrebat mai întâi pe ministru dacă acele „salarii obraznice”, această expresie reprezintă o realitate sau este o impresie falsă? Răspunzând pe loc, Marian Sârbu spune că „Vorbim despre lucruri care sunt certe... În general, aceste exemple care au oarecum un caracter exotic nu au o influenţă ucigătoare în bugetul de stat, dar reprezintă un aspect care nu poate rămâne aşa. D. Stoian a mai ridicat problema concediului paternal, care să… o indemnizaţiei a soţiei în situaţia în care aceasta nu lucrează şi nu soţul să beneficieze de indemnizaţie. Inginerul Ioan Chiciudean, director general Iproeb, a ridicat problema plăţilor compensatorii care pentru bugetari sunt neimpozitate, pe când la privaţi acestea sunt impozitate şi se plătesc din fondul de salarii… Adrian Mureşan, director general Ario, a relevat o situaţie, iarăşi nemulţumitoare, aceea că „ne batem atâta pentru problemele bugetarilor şi nu ne batem pentru investiţii. Grija exagerată pentru bugetari şi nu şi pentru cei care lucrează în economia reală”. Directorul de la Ario a mai pus problema bolilor profesionale şi a cerut modificarea legii actuale, încât oamenii să nu mai fie lăsaţi de izbelişte. Marian Sârbu a promis că va constitui un grup de lucru pe această problemă în cadrul ministerului, pentru a vedea ce modificare se poate face. Adrian Mureşan a avut reproşuri şi la adresa sprijinului pe care ambasadele îl dau firmelor româneşti care fac export. O altă voce a fost aceea a primarului comunei Coşbuc, Nicolae Anghel, care a replicat antevorbitorului că „a uitat că până acum a fost bugetar”. Marian Sârbu, pus în situaţia să dea un răspuns, a opinat că nu aceasta este soluţia, să contrapunem cele două sectoare, adică pe bugetari … privaţilor.
Dialogul cu reprezentanţii mediului de afaceri şi ai deconcentratelor a constituit o formă de consultare şi de participare la elaborarea actelor legislative în domenii de deosebită importanţă, de care sunt preocupaţi liderii social-democraţi.
Citiţi şi:
- Marian Sârbu: „Legea unică a salarizării ar trebui să fie adoptată până la 30 octombrie”
- Discuţii pe proiectul Legii unice de salarizare a personalului bugetar
- Botiş: Până în 2014 salariile bugetarilor vor creşte cu 43%
- Ioan Nelu Botiş: „Am discutat cu ministrul Muncii, Marian Sârbu, despre legea primului contract de muncă”
- Reducerile la plata contribuţiilor sociale, în faza de discuţii incipiente
Adaugă comentariu nou