Botiş: Până în 2014 salariile bugetarilor vor creşte cu 43%

Ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiş, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Bistriţa, că Legea Salarizării se va aplica de 1 ianuarie 2011, dar în patru paşi, pentru ca până în 2014 creşterea salarială din sistemul bugetar să fie de 43%.

Botiş a mai menţionat şi despre intenţia Ministerului Muncii de a implementa o nouă lege a servicilor sociale, a prestaţiilor sociale şi un cod al legalităţii.

Ministrul a caracterizat aceste acţiuni ca „un nou început în ceea ce priveşte zona socială”.

Legea Salarizării va fi aplicată, potrivit declaraţiilor din partea conducerii, de la 1 ianuarie 2011, în patru paşi pentru a se ajunge în decurs de patru ani la o majorare totală de 43% în sectorul bugetar.

,, Vreau să vă mai spun încă o dată că, de la 1 ianuarie 2011, se aplică legea cadru, dar se aplică pe paşi implementari. Discutăm de ceva timp de Legea salarizării unitare, de cele două legi care compun viziunea legea salarizării în sistemul public, prima - legea cadru privind salarizarea bugetară şi a doua, legea de implementare a legii cadru pentru 2011. În zilele acestea, avem şi vom avea negocieri cu partenerii externi, vorbim aici de FMI şi de Comisia Europeană, iar luni urmează să ajungem în Guvern cu această lege cu varianta finală şi pe această lege, Guvernul îşi va angaja răspunderea”, a declarat ministrul Muncii Ioan Nelu Botiş.

Astfel, Ministerul va elabora în fiecare an câte o lege cadru, pentru a aduce funcţiile bugetarilor de la acelaşi nivel al muncii, la acelaşi nivel de salarizare.

Întrebat cu cât vor creşte concret salariile în 2011, Botiş nu a dat un răspuns clar, precizînd doar că: ,,în acest moment se negociază această creştere cu partenerii externi”.

,,În momentul în care am avut negocierile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, acordul nostru a fost în legătură cu legea salarizării şi legea bugetului pe 2011, şi cele două legi am convenit că le vom discuta cu partenerii externi. Negociem. Nu pot să spun ce propunere, pentru că dacă tu vii din start cu o propunere clară, eu ce negociez? Acolo, noi discutăm la această oră acest plafon”, a subliniat ministrul Muncii.

Botiş a mai spus în cadrul conferinţei de presă că, odată cu implementarea Legii salarizării unitare este posibil să existe şi unele scăderi de salarii în unele ministere, refuzînd să dea exemple în acest sens.

,,Este posibil ca în unele ministere şi aici vreau să fiu foarte clar, să fie directori încadraţi pe anumite funcţii, şi să existe 10-15 cazuri directori sau înalţi funcţionari publici care să fie în această situaţie. Nu v-aş putea spune acum acest lucru, până nu am o formă definitivă a legii, dar nu va fi cazul celor din sănătate, învăţământ, cultură, unde vor fi creşteri consistente, cred eu şi va fi primul pas spre ceea ce ne-am propus, să creăm un sistem de salarizare extrem de echilibrat şi în relaţie directă cu economia”, a afirmat ministrul Muncii.

El a ţinut să precizeze că salariile vor creşte, atâta timp cît va exista şi o creştere economică. În acelaşi timp, ministrul Muncii i-a asigurat pe bugetari că nimeni nu va pierde la salariu prin reîncadrarea în funcţie.

,,Trebuie să fiu onest şi să spun că salariile vor creşte, atât cât poate economia să ducă, să producă. Trebuie la un moment dat să existe o relaţionare directă între cel care munceşte la stat şi cel care munceşte la privat. Nu este corect ca cel care munceşte la stat şi este susţinut de economia reală să câştige mult bine decît cel are un contact direct sau munceşte în economia reală. Vom da o tendinţă pozitivă, cu o creştere pozitivă în fiecare an, nu ştiu în această măsură, dar această creştere este condiţionată de creşterea economiei. Dacă este stagnare ecomică, probabil salariile vor rămâne pe acelaşi palier”, a conchis Ioan Nelu Botiş.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5