Ministrul Mediului: La Colibiţia, sunt două probleme, procedura de mediu şi apa menajeră care ajunge în lac!

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a precizat că proiectul „Mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa” aşteaptă finalizarea procedurilor de mediu, având finanâarea asigurată. În schimb, mai există problema apelor menajere care ajung în lac, fără a trece printr-o staţie de epurare.  

          „La Colibiţa sunt două probleme, prima este finalizarea procedurii de mediu, APM, ANPM şi Ministerul caută o soluţie pentru procedura de mediu. Finanţarea este asigurată, proiectul este depus spre finanţare la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. În cazul în care această procedură de mediu se finalizează, finanţarea va fi asigurată. La Colibiţa mai avem o problemă foarte delicată, Colibiţa, ca localitate, trebuie să-şi rezolve problema de apă menajeră. Este inadmisibil ca un centru turistic de anvergura Colibiţei să nu aibă această problemă rezolvată. Avem fonduri europene, avem finanţări, avem PNRR, venim cu noi sesiuni de depunere la AFM. Au fost posibilităţi de finanţare din PNDL, „Anghel Saligny”, din toate sursele posibile şi imposibile. Este inacceptabil să existe acest risc ca apele menajere să ajungă în lacul de acumulare fără tratare. Nu ştiu cine este primar acolo, nu ştiu ce culoare politică are. Nu este un reproş politic, este un reproş al ministrului Mediului către o localitate care este în imediata vecinătate a unei acumulări de apă şi unde problema nu este rezolvată”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

          În context, deputatul Bogdan Ivan s-a referit la proiectul de la Colibiţa unde  pe malul stâng a fost realizată reţeaua de apă şi canalizare, în timp ce pe malul drept este un proiect comun al CJ – Primăria Bistriţa Bârgăului şi Aquabis, blocat de doi proprietari care nu au permis ca acea reţea să trecă pe terenul lor. „Doi oameni au blocat proiectul pe partea dreaptă a lacului, cum ne uităm din aval spre amonte. Avem o colaborare foarte bună cu domnul ministru la nivel parlamentar şi personal şi avem în dezbatere în Parlament, Ordonanţa 26 care vine să modifice Legea 255 prin care pentru proiectele de interes public naţional, judeţean şi local se discută foarte clar modul în care se fac exproprieri pentru ca proiectele de infrastructură şi de utilităţi să nu poată să fie blocate de ifosele cuiva la un moment dat”, a completat deputatul Bogdan Ivan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5