Ministrul Mediului: Obligaţia noastră este să protejăm omul! Intervenţii graduale, când ursul ajunge în intravilan!

Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a anunţat că, săptămâna viitoare, va fi promovată o ordonanţă de urgenţă cu privire la gestionarea situaţiilor în care exemplarele de urs ajung în intravilanul localităţilor. De altfel, tema a fost abordată inclusiv de primarul Ioan Turc care a prezentat situaţia de la Ghinda, dar şi alte localităţi din judeţul nostru.

          „Am fost informat cu privire la prezenţa acestor exemplare în oraş, în gospodăriile oamenilor. Ne-a explicat domnul primar că a generat panică, temere, frică şi din păcate aceasta este situaţia în foarte multe localităţi din ţară. Obligaţia noastră, a ministerului şi a Guvernului, este să protejăm viaţa umană, să asigurăm siguranţa şi securitatea cetăţenilor aşa cum prevede inclusiv Directiva Habitate, care protejează ursul dar niciodată în detrimentul fiinţelor umane. Trebuie să fim conştienţi că fără o intervenţie promptă într-o situaţie de criză nu vom reuşi să oferim siguranţă pentru cetăţeni. Vom prezenta săptămâna viitoare textul de ordonanţă de urgenţă pe care l-am elaborat, îl vom discuta şi în Coaliţie şi la nivelul primului-ministru. Sper ca această măsură, intervenţie graduală, pe care o propunem să fie acceptată, aprobată de Guvern şi să punem veni în sprijinul primăriilor, Jandarmeriei şi al cetăţenilor. Trebuie să avem grijă de speciile strict protejate, dar vorbim de habitatul omului, de zonele locuite. Această ordonanţă se va referi strict la zona locuită, la intravilan, şi nu vorbim deocamdată de o intervenţie în habitatul natural al ursului. Trebuie să avem soluţii pentru a proteja viaţa umană”, a menţionat ministrul Tanczos Barna.

          Ministrul Mediului a explicat că va exista o procedură exactă de încadrare a riscului pe o scală de la 1 la 5-6. „În primele clase de risc se va interveni strict prin alungare, localităţi unde apare câte odată un urs, nu este o prezenţă permanentă, nu este un pericol iminent. Următorul nivel este prezenţa permanentă în gospodărie, în zona locuită, în oraş, în sate. Acolo, intervenţia echipei trebuie să înceapă prin tranchilizare/relocare, dacă sunt posibile. Această tranchilizare trebuie să se facă de la o distanţă mică faţă de exemplar, armele de tranchilizare nu au bătaie lungă, vorbim de 30-50 metri. Trebuie să existe locaţia unde facem relocarea, cu un accept din partea administratorului fondului de vânătoare, de cele mai multe ori în fondurile administrate de RNP Romsilva”, a menţionat Tanczos Barna.

          Ministrul Mediului a adăugat că există state europene care au renunţat la procedura relocării, pentru că nu ar fi eficientă, „mutând problema dintr-o zonă în alta”.

          „Eu cred că există suficiente păduri unde se pot face relocări şi unde soluţia nu este doar de mutare a problemei dintr-un sat în altul. Este foarte important ca de fiecare dată când se face o relocare exemplarul să fie marcat şi ulterior să fie monitorizat ca să putem avea o analiză pe termen scurt asupra eficienţei. Vor fi situaţii când ursul va pleca în Ucraina, vor fi situaţii când ursul va fi a doua zi în gospodărie sau în două săptămâni se întoarce. În funcţie de statistică, într-un termen scurt, mediu, putem să evaluăm eficienţa acestei măsuri”, a spus Tanczos Barna.

          Potrivit ministrului, în ultimă instanţă, se poate ajunge la „extragerea exemplarului”, iar ordonanţa va prevedea acest lucru, tocmai pentru a exista un cadru legal pentru autorităţile locale, jandarmi, medic veterinar etc.

          Tanczos Barna a spus că vor fi evenimente complexe, greu de gestionat, fiind nevoie de responsabilitate şi determinare din partea echipei pentru a proteja viaţa umană. El a catalogat incidentul cu ursul care ajunge în gospodăriile de la Ghinda într-o situaţie de tranchilizare/relocare.

          Întrebat ce se întâmplă cu efectivele mărite de urşi, acesta a precizat că din 2016, de când a fost interzisă vânătoarea,  nu a mai fost făcută o estimare a exemplarelor la nivel naţional. În februarie a fost lansată o licitaţie pentru aceste servicii, care acum este la a doua rundă, datele obţinute urmând să fie coroborate cu monstrele ADN pentru a avea o situaţie reală. Tanczos Barna a menţionat că, anual, efectivele cresc cu 5-10%, asta pentru că ursul nu are un „duşman”, iar acest lucru se vede acum în 13 judeţe, ursul ajungând şi la Arad, şi la Galaţi, unde doar se auzea de urs, nu se vedea.

Comentarii

06/07/21 13:16
Din cartiere

RELOCAREA inseamna TEROAREA ursilor in alte localitati , unde iara va fi nevoie de interventie si iara relocare… poate pana-i bagati in Parlament sa-i haleasca pe toti astia pe care-i doare-n c*r de oameni, de animalele si proprietatile lor .
SOLUTIA CEA MAI VIABILA ESTE ASA CUM A ZIS INITIAL DOMNUL BARNA , adica sa fie vanati toti ursii care intra in localitati si redus numarul acestora, pana exista un echilibru natural in zona respectiva .
Relocarea sa aiba loc doar daca-i ursoaica cu pui, ptr ca-i pacat sa ucizi niste ” puisori ” care nu au nici o vina ca s-au nascut in aceasta ” natura ” , dar daca ursoaica este violenta si ataca oamenii, ursoaica sa fie impuscata , iar ursuletii prinsi si dusi la un ” parc de animale salbatice ” ptr ca alta solutie viabila nu exista, ORICAT DE MULT NE-AM FI NOI INDRAGOSTIT DE URSII PE CARE-I AVEM intr-un numar exagerat si scapat de sub control .
Mai politrucilor, ATI INGROZIT TZARA ASTA CU IDEILE SI MASURILE VOASTRE TAMPITE !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5