Primăriile care deţin păduri în arii protejate vor primi compensaţii de la Ministerul Mediului! Primarul Ioan Moniţa: Ar fi ceva, după 20 de ani!

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a anunţat că, din 2023, autorităţile locale vor putea beneficia de „subvenţii” pentru suprafeţele de vegetaţie forestieră aflate în ariile protejate.

          „Până acum, pe fondul forestier deţinut de autorităţile publice locale în zone protejate, nu se puteau plăti compensaţii pentru primării. Începând cu 2023, pentru pădurile deţinute de primării în Parcuri Naţionale, în zona de protecţie strictă sau în zona de dezvoltare durabilă cu restricţii, vom putea plăti compensaţi din 2023, de aceste compensaţii T1 şi T2 vor putea beneficia şi primăriile. Aceste compensaţii sunt prevăzute în buget, compensaţia pentru T1 – Zona de restricţie totală de exploatare – a fost de 780 lei, undeva între 750 şi 800 lei/hectare. Compensaţia pentru T2 este un pic mai mică.

          Eu personal sunt convins că pădurea va fi protejată şi preţuită de proprietari mai ales în zona Parcurilor Naţionale dacă această compensaţie este una corectă şi plătită la timp. Nu putem să avem pretenţia ca autoritatea locală sau persoana privată, deţinătoare de pădure, să nu beneficieze de pădure pentru că este într-o zonă protejată, dar să nu primească nici compensaţie”, a explicat ministrul Tanczos Barna.

          Potrivit acestuia, compensaţiile se plătesc anual, fiind o procedură de solicitare, prin ocolul silvic, la Garda Forestieră care face verificarea, iar Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor plăteşte sumele cuvenite. 

Primarul comunei Romuli, ing. Ioan Moniţa, ne-a explicat că această măsură este una binevenită, după aproape 20 de ani în care administraţiile locale au fost prejudiciate d eun venit. "E o sumă mai mare decât zero, nimic. De exemplu, comuna Romuli are o suprafaţă de aproximativ 400 hectare în Parcul Naţional Munţii Rodnei, la Borşa. Cu banii primiţi, am reuşi să ne plătim şi paza pădurii şi poate va mai rămâne o sumă pentru bugetul local. Dacă se vor da şi pentru yonele de protecţie, acolo unde avem pante de 60% şi nu putem exploata lemn pentru că riscăm alunecări de teren, atunci e şi mai bine", a menţionat primarul Moniţa, care a încercat să rămână optimist în respectarea promisiunilor ministeriale.  

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5