Monica Săsărman: Compensații financiare pentru primăriile care au suprafețe de pădure în ariile naturale protejate sau alte zone cu restricții!
În ședința de miercuri, a fost adoptată Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de acordare, utilizare şi control a compensaţiilor reprezentând contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează, din cauza funcţiilor de protecţie stabilite prin amenajamente silvice care determină restricţii în recoltarea de masă lemnoasă. Actul normativ instituie o schemă de ajutor de stat, care se aplică în perioada 2024-2027, inclusiv, iar valoarea pentru întreaga perioadă este de 998 milioane lei, finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat cu această destinație Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Suprafața pentru care se vor acorda compensații este estimată la 430 mii ha, din care 61.000 ha încadrare în tipul funcțional T1, iar 369.000 ha încadrare în tipul funcțional T2. În anul 2024, pentru un hectar T1 compensația este de circa 745lei/an/hectar, iar pentru T2 - 365 de lei/an/hectar. Bugetul estimat al schemei pentru anul 2024 este de 191 milioane lei. Numărul estimat de beneficiari este de peste 1300.
"Subliniez importanța actului normativ pentru proprietarii terenurilor forestiere supuse anumitor constrângeri în recoltarea produselor, dar mai ales pentru unitățile administrativ-teritoriale. Practic, prin adoptarea actului normativ, Guvernul condus de prim-ministru Marcel Ciolacu răspunde astfel multor nemulțumiri ale administrațiilor publice locale, în speță ale primarilor, legate de faptul că nu beneficiază de compensații juste pentru constrângerile în gestionarea bunurilor proprietate publică sau privată. Și în județul nostru există astfel de situații, de exemplu situația unităților administrativ- teritoriale proprietare ale terenurilor care sunt incluse în Parcul Național Munții Rodnei", ne-a declarat Monica Săsărman, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
În Parcul Național Munții Rodnei, au suprafețe de fond forestier Asociaţia Composesorală Cisla, Primăria Borşa, Primăria Coşbuc, Primăria Feldru, Primăria Ilva Mică, Primăria Leşu, Primăria Maieru, Primăria Moisei, Primăria Năsăud, Primăria Nimigea, Primăria Poiana Ilvei, Primăria Rebra, Primăria Rebrişoara, Primăria Rodna, Primăria Romuli, Primăria Săcel, Primăria Salva, Primăria Runcu Salvei, Primăria Sângeorz – Băi, Primăria Telciu, Primăria Zagra, Parohia Ortodoxă Moisei, Statul român, dar și persoane private.
În Parcul Național Munții Călimani, din județul nostru, au terenuri în proprietate – păduri, pășuni, terenuri neproductive etc. - Asociația Ragla Budac, Primăria Bistrița Bârgăului, Primăria Cetate, Primăria Josenii Bârgăului, Primăria Monor, Primăria Prundu Bârgăului, Primăria Șieuț, Primăria Tiha Bârgăului etc..
***
Compensațiile se acordă pentru suprafețele de păduri încadrate în tipurile funcționale T1 și T2. Mai exact, T1 reprezintă pădurile constituite în zone de protecție strictă sau integrală a ariilor naturale protejate, rezervațiile științifice, pădurile virgine și cvasivirgine, rezervațiile naturale, care conservă resurse genetice deosebite, siturile naturale ale patrimoniului universal UNESCO. Practic, în aceste zone sunt interzise total tăierile.
T2 reprezintă pădurile cu funcții speciale de protecție în care recoltarea masei lemnoase este substanțial diminuată, astfel încât prin restricțiile impuse să nu le fie afectat ecosistemul forestier.
Schema se aplică proprietarilor, persoane fizice și juridice, precum și formelor asociative ale acestora, unități administrativ-teritoriale pentru fondul forestier proprietate publică și privată, care au în proprietate păduri cărora li se aplică respectivele restricții de mediu.
Citiţi şi:
- Ministrul Doina Pană: Compensaţii din fonduri europene pentru proprietarii de păduri din parcurile naţionale
- Primăriile care deţin păduri în arii protejate vor primi compensaţii de la Ministerul Mediului! Primarul Ioan Moniţa: Ar fi ceva, după 20 de ani!
- Vezi raportul de activitate al ministrului Apelor și Pădurilor, Adriana Doina Pană, din mandatul 30 iunie 2017 – 3 ianuarie 2018!
- Primarii bistriţeni, nemulţumiţi de prevederile anunţate pentru noul Cod Silvic
- Doina Pană: E momentul să primim subvenții europene pentru pădurile protejate din România!
Adaugă comentariu nou