Mircea Daroși și Lumina din sufletul cărților
Duminică, 11 iulie 2025, eram cu „Cartea pe roți” la cabana „DATINA”, la scriitorul și rapsodul popular GRIGORE GUZU, de pe valea Strugarului, Poiana Ilvei, unde scriitorii năsăudeni, membri în Liga Scriitorilor și în Astra, au desfășurat ediția a treia a întâlnirii cu poezia naturii și florilor de câmp: „Dacă vrei să-mi fie bine, adu-mi flori de câmp în dar /Atunci bucuria mea, este fără de hotar!” (Teodora Dumitru).
Aici, în acest cadru pitoresc, la izvorul pârâului, s-au recitat și citit poezii despre natură, s-au făcut schimburi de cărți și am onorat talentul gazdei Grigore Guzu, care ne-a încântat cu poezie și poveste, un adevărat tezaur viu declarat de noi și poate și de cei în drept să o facă.
Aici, în mijlocul naturii, scriitorul MIRCEA DAROȘI ne-a oferit cartea de față, cu autograful „Cu mult drag, pentru familia Ioan și Lucreția Mititean, în semn de respect și aleasă considerație, pentru dăruirea culturii și cuvântului scris”. Și eu cu mult drag, fac o scurtă prezentare a acestei cărți încărcată de diversitatea opiniilor, cu stări, emoții, imagini trăite cândva, scrise de autor ca un sentiment al datoriei față de viață, cu un cald parfum de dăruire.
Cartea este scoasă la Editura PIM din Iași și are un număr de 292 pagini, în care găsim 61 de cronici literare despre cărțile prietenilor săi și despre cărțile prietene, care-i transmit cititorului și autorului ceva ce impresionează.
Autorul nu scoate în relief un scriitor sau altul, ci evidențiază vocea fiecăruia, considerând că merită să fie auzită și pusă în valoare, deoarece fiecare carte are ceva bun în ea, fiecare carte este o terapie a sufletului uman, iar fiecare scriitor exprimă vocea unei conștiințe, ascultă de cititori și se bucură de încrederea lor. Autorul dovedește spirit obiectiv și nepărtinitor, cum îi stă bine unui cărturar al vremurilor noi, cu gândul la oamenii în mijlocul cărora și-a petrecut copilăria.
Autorul, timp de 2-3 ani a depus o muncă plină de satisfacții prin judecăți de valoare, promovând un umanism activ, cultul prieteniei și respectul reciproc, sentimente ce germinează în conștiința sa răspândind lumina cunoașterii prin cărți pline de farmec, adică de a plăcea, de a atrage, de a captiva și încânta, trezind respect și admirație și o rememorare a amintirilor ca de exemplu, cărțile scrise de colegii din Ligă: Grigore Avram, Titina Nica Țene, Rodica Fercana, Ioan Mititean, Grigore Guzu, Ioana Ilieși, Ioan Boțan, Ioan Someșan, Macedon Tofeni sau cărți cu tentația rugăciunii, cu mesaje peste zările senine ale sufletului, de la pagina 7, 136, 202, 249 sau întâlnirea dintre ortodoxie și catolicism, în cartea părinților Necula și Francisc Doboș, de la pagina 202, Maica Domnului în poezia eminesciană de la pagina 7 sau Iuliu Hossu și Memoriile sale de la pagina 22.
Autorul aduce în actualitate valori de altădată, cu influențe incontestabile, ce au înțeles exigențele vieții, au pătruns cu succesc în ierarhiile sociale, ca modele pentru semenii lor: Adrian Păunescu, Gavril Istrate, Vasile Scurtu sau alte cărți cu parfumul nemuririi scrise de Icu Crăciun, Radu Zăgrean, Radu Băeș, Nicolae Dabija de peste Prut, cu cele peste 80 volume de poezie. La pagina 50 e adus în scenă artistul rebrișorean Cristian Pomohaci, cu cântece din viața satului, iar Pictorul Verde din Vărarea aduce în tablorile sale povestea pâinii și cânepii (pag. 231), iar Ștefan Gheoc la pag. 194, prezintă povești de acasă elegante în expresie.
Din căsuța cu nr. 235 ne apare cunoscutul și renumitul scriitor și jurnalist drd. Menuț Maximinian, care „a semnat atâtea cronici literare ce rotunjesc statura intelectuală și viziunea sa despre literatură și reușește să identifice forțele secrete ale cărților”, cum spune Horea Gârbea, referindu-se la cartea sa „Puterea secretă a cărților”.
Dacă deschidem căsuța cu nr. 12 putem da mâna cu președintele Uniunii Scriitorilor din România Varujan Vosganian, care ne prezintă romanul unei zile mari, în care autorul explică o parte din ceea ce a trăit la revoluție, o carte despre sine la revoluție și ce s-a întâmplat după aceea.
În acest depozit de inteligență, autorul scoate la suprafață aspecte din Dubai – „Țara minunilor”, unde totul stă sub puterea creatoare a omului, a imaginației sale fără limite.
Prin acest volum autorul a construit un nou univers, a așezat o lumină puternică asupra figurilor marcante din cultura română.
Ioan Mititean
Citiţi şi:
- Acasă la Grigore Guzu, la Poiana Ilvei
- Grandioasă sărbătoare a cărţii la Poiana Ilvei, gazdă Grigore Guzu
- Liga Scriitorilor și-a deschis larg porțile pentru năsăudencele Dorina Catarig și Luminița Rus Cincea
- Scriitori năsădeni în volumul „Ecouri literare” al lui Mircea Daroși
- Acasă la Grigore Silviu Guzu, la Poiana Ilvei
Adaugă comentariu nou