Pilula de sănătate

Mișcarea ține boala departe la orice vârstă

Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

       Pe măsura ce trece timpul, un stil de viață activ este important pentru sănătatea întregului organism. Începe să faci mișcare, indiferent de vârsta pe care o ai, cu exerciții simple, dar care ajută enorm. Din păcate, lipsa activității fizice vine cu o mulțime de probleme medicale la pachet, care se agravează pe masură ce îmbătrânești. Vestea bună este ca pot fi prevenite sau măcar ameliorate cu ajutorul sportului, care pastrează articulațiile flexibile, protejează inima și este bun pentru memorie și starea de spirit.

    Astfel, pe plan fizic, mișcarea te ajută: să slăbești sau să îți menții greutatea. Metabolismul încetinește odată cu înaintarea în vârstă și păstrarea unei greutăți optime poate fi o adevarată provocare. De aceea, sportul poate fi de mare folos. Să reduci riscul apariției bolilor cronice. Exercițiile fizice au beneficii pentru tot organismul, deci ajută nu doar inima, ci și plămânii, mușchii și întreg sistemul circulator. Mișcarea regulată ajută la o mai bună sănătate a oaselor și articulațiilor și, de asemenea, scade riscul apariției cancerului de colon și a diabetului. De asemenea, persoanele iubitoare de sport sunt mai puțin predispuse la osteoporoză și Alzheimer. Te ajută, de asemenea, să ții sub control durerile care pot să apară din cauza afecțiunilor cronice, să îți îmbunătățești mobilitatea, flexibilitatea și echilibrul, care sunt importante pentru viața de zi cu zi.

     Pe plan mental, sportul făcut în mod regulat îmbunătățește  calitatea somnului, adormi mai repede, iar somnul este profund și odihnitor. Mișcarea reduce stările de anxietate și îți dă o stare de spirit bună. Înaintarea în vârstă și pensionarea pot veni cu izolare, stări de tristețe și iritare. Mulți vârstnici se simt inutili. De aceea, mișcarea este binevenită pentru că, crește stima și cheful de viață. În momentul în care facem sport, eliberăm endorfine și asta ne aduce un zâmbet pe față, dar și satisfacția că putem să ne mișcăm. 

    Sigur , se pot găsi o mulțime de scuze să nu faci mișcare! Sunt prea în vârstă  ca să mă mai apuc de sport. Aceasta ar fi scuza cel mai des întâlnită, însă  exercițiile fizice sunt bune pentru toată lumea, indiferent de vârsta la care începi să faci mișcare și chiar dacă te confrunți cu afecțiuni ale umărului, ale șoldului sau ale coloanei vertebrale. Poți începe oricând, dar nu nu strică să vorbești înainte cu medicul, mai ales dacă ai probleme de sănătate, ca cele cardiovasculare sau pulmonare.

     Îmi este greu să păstrez ritmul. Este posibil să ai dreptate, dar acest lucru se întamplă doar pentru că nu ai făcut misșcare până acum. Cu antrenament și răbdare, totul este posibil.  Nu cred că inima mea îmi dă voie să fac mișcare. Cel mai bine este să vorbești cu un medic cardiolog înainte să începi să faci mișcare. O să fii surprins, dar exercițiile fizice pot fi chiar recomandate în cazul tău. Sigur, sub supravegherea unui specialist. Nu mă mai mișc ca înainte - nici nu trebuie!  Începe prin a face câteva exerciții de întindere a mușchilor și, ușor-ușor, vei reuși să ai propriul tau ritm.

     Nu îmi place mișcarea. A fi activ nu înseamnă neapărat să mergi la sală sau să alergi. Este important să găsești lucruri care să îți facă plăcere și de care te poți ține. Mi-e frică să nu mă rănesc! Pentru a fi în siguranță, consultă mai întâi medicul, mai ales dacă ai fost inactiv pentru o perioadă lungă de timp sau dacă ai deja probleme de sănătate. Ar fi bine să alegi să faci mișcare sub îndrumarea unui kinetoterapeut. Poți face kinetoterapie nu doar atunci când apar dureri, ci ca metodă de întreținere și de bună funcționare a corpului.

   Menținerea unei rutine regulate de exerciții poate fi o provocare la orice vârstă și nu devine mai ușoară pe măsură ce trece timpul, așa cum ai putea crede. S-ar putea să te simți descurajat din cauza problemelor de sănătate deja existente sau pentru că nu te mai simți în putere. Sfatul este să începi ușor și să ai încredere în tine.  

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5