Pilula de sănătate

Beneficiile miscarii pentru sanatate

Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

       Lipsa de mișcare este factorul care favorizează, printre altele, obezitatea,  hipertensiunea și îmbătrânirea precoce.  Activitatea fizică în schimb, întărește musculatura și articulațiile, sporește nivelul de oxigen din organism și întărește sistemul imunitar, fortifică oasele și întinde pielea.

        Sedentarismul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, alegerea unui stil de viață inert, comod, alaturi de o alimentație neechilibrată, duce la boli extrem de grave. Iar faptul că 4 din 10 romani sunt sedentari devine extrem de îngrijorător.

        Lumea medicală  recomandă mișcare zilnică. Acest lucru nu înseamnă ore întregi de antrenamente la sală sau de alergare regulată, dimineața ori seara. Există o serie de variante de activitate fizică moderată: mersul pe jos cel putin 15 minute zilnic; urcatul scărilor; joggingul practicat cât de des posibil; plimbările prin parc; mersul cu bicicleta; grădinăritul; săritul corzii; curățenia. Persoanele care au un loc de muncă ce presupune ore în șir de stat pe scaun trebuie să își organizeze programul de așa natură încât să ia cel puțin 10 minute de pauză la fiecare oră. În acel interval se recomandă mișcare. Urcatul scărilor sau o plimbare în jurul clădirii de birouri sunt acțiuni ușor de pus în practică.

    Avantajele directe ale  mișcării sunt: ajută la menținerea greutății; îmbunătățește activitatea inimii;menține tonusul organismului;ajută la menținerea flexibilității; previne osteoporoza; îmbunătățește  starea de spirit;previne depresia;reduce stresul;îmbunătățește  memoria.

     Dar mișcarea aduce o sumedenie de beneficii și în plan mental! Indiferent dacă intri pe un teren și practici un sport (baschet, fotbal, tenis, etc.), dacă mergi la o sală de fitness sau faci o simplă plimbare în natură, această activitate fizică activează endorfinele. Acestea sunt substanțele chimice din creier responsabile cu starea ta de bine. Ele sunt cele care te fac să te simți mai relaxat și mai fericit. Sporturile practicate în echipă sunt, în special, cele care te plasează într-un cadru care te motivează să te autodepășești.

         Activitatea fizică regulată te ajută să îți păstrezi abilitățile mintale cheie de-a lungul vieții. Aceste abilități sunt extrem de importante și includ gândirea critică, învățarea sau memoria. Cercetările ultimilor ani au demonstrat că este foarte util să încerci o combinație între activități aerobice și unele de întărire a mușchilor. Participarea la aceste tipuri de activități de trei până la cinci ori pe săptămână, timp de cel puțin 30 de minute, poate oferi nenumărate beneficii pentru sănătatea ta mintală.

     Când ești activ, mintea ta este distrasă de la factorii de stres de care te lovești în fiecare zi. Exercițiile fizice te vor ajuta să reduci nivelurile hormonilor responsabili cu stresul, iar acest lucru îți va fi de folos cu siguranță atunci când vei avea o zi mai proastă. Practicarea unui sport este deosebit de importantă. Te ajută extrem de mult la alungarea gândurilor negative și a frustrărilor acumulate de-a lungul zilei.

      În același timp, aceste exerciții stimulează producerea de endorfine. Acești potențiatori naturali ai bunei-dispoziții sunt cei care pot menține stresul și depresia la un nivel minim. Endorfinele sunt cele care te pot ajuta să te simți mai relaxat și mai optimist după un o zi dificilă. Totuși, experții sunt de acord că este nevoie de mai multe cercetări în domeniu pentru a determina relația dintre sport și depresie. Beneficiile de pe urma activităților fizice nu pot fi, însă, trecute cu vederea.

    Exercițiile fizice te ajută să te apropii corpul pe care ți-l dorești. După ce îl obții, te vei privi cu alți ochi. Vei căpăta mai multă încredere în forțele proprii și vei trece mai ușor peste greutățile zilnice. Cu vigoarea și energia căpătate în urma activității fizice intense, șansele ca tu să reușești să atingi țelurile pe care ți le-ai propus cresc. În sala de antrenament, dar mai ales în afara acesteia, în viața de zi cu zi – acest lucru e vizibil.

      Studiile realizate  relevă o corelație între participarea la activitățile sportive, de obicei la cele de echipă, și calitățile de conducere. Datorită oportunității de a se antrena sau a se juca împreună, cei care fac sport sunt mai înclinați să adopte o “mentalitate de echipă”. La locul de muncă și în situațiile sociale – acest lucru te ajută enorm. De asemenea,  pot dezvolta și calități specifice liderilor, precum viziunea, charisma, creativitatea sau forța interioară. Această ‘’mentalitate de echipă’’ este, cu siguranță, una care ajută la dezvoltarea unor puternice calități de conducere de-a lungul timpului.

     Ce se intimpla în lipsa mișcării? Tensiune arterială crescută: oamenii de știință au observat că pentru fiecare ora în plus de inactivitate pe zi, riscul copiilor de a avea probleme cu tensiunea arteriala creste cu 10%. De asemenea, în cazul adulților, sedentarismul crește riscul patologiilor cardio-vasculare (infarct miocardic, insuficiență cardiacă).Obezitate: caloriile rămân nearse în lipsa activității fizice, iar acestea sunt depozitate în organism sub forma grăsimii în exces, care determină obezitate. Diabet zaharat: exercițiile fizice regulate contribuie la reglarea nivelului de glucoză din sânge. Lipsa activității fizice î schimb, duce la creșerea volumului de glucoză funcța pancreasului fiind suprasolicitată Aceste lucruri cresc șnsele de instalare a  diabetului de tip 2. Depresie: un stil de viata sedentar creste cu 25% riscurile de instalare a depresiei, comparativ cu persoanele cu un stil de viață aciv. Scăderea tonusului muscular: mușchii inactivi nu se mai dezvoltă, se rigidizează, slăbesc, ducând la dureri de șolduri, de genunchi, dar și la oboseală fizică generalizată. Cancer: lipsa activității fizice crește riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer: de sân, de colon, dar și alte tumori maligne.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5