De ce sa îți crești capacitatea pulmonară?
Aproximativ 2 milioane de români suferă de astm sau bronşită cronică, precizează un studiu al Societăţii Române de Pneumologie. Fumatul, poluarea, alergiile, factorul genetic sunt doar câteva dintre cauzele apariţiei unor astfel de afecţiuni(bronhopneumopatie obstructivă cronică).
Atunci când facem sport, muşchii corpului au nevoie de mai mult oxigen. Creierul transmite semnale muşchilor responsabili cu respiraţia pentru creşterea activităţii respiratorie. Astfel, mai mult oxigen este furnizat de plămâni şi transmis apoi la muşchii solicitaţi în exerciţiile fizice.
Persoanele care se confruntă cu astm, bronşită sau alte afecţiuni de acest gen au senzaţia că plămânii nu pot furniza suficient oxigen, din această cauză intervenind sufocarea sau problemele de respiraţie. Tocmai din acest motiv, mulţi se feresc să practice efort fizic, chiar şi moderat.
Specialiştii spun, însă, altceva. E adevărat că, aflat într-o astfel de situaţie trebuie să fii ceva mai precaut şi să ţii cont de unele reguli, însă prin sport îţi poţi creşte capacitatea pulmonară ( deci şi cantitatea de oxigen) şi îţi creşti rezistenta organismului. Ba mai mult, riscul apariţiei unor crize respiratorii scade considerabil atunci când faci sport regulat, la o intensitate moderată.
Dacă te confrunți cu afecţiuni respiratorii, iată cîteva recomandări care te-ar putea ajuta!
Fii activ!Asta s-ar traduce prin a executa zilnic exerciţii fizice moderate sau chiar de intensitate joasă. Important este să nu fii sedentar pentru că asta ar putea chiar să îţi înrăutăţească starea. Setează-ţi obiective!Chiar dacă acum nu poţi face sport moderat timp de 30 de minute, nu înseamnă că asta nu va fi posibil în viitor. Creşte gradat timpul şi intensitatea efortului fizic şi vei vedea cum din zi în zi, vei putea face mai mult sport.
Optează pentru execitii moderate, de scurtă durată!Înotul, miscarea usoara dar constanta, antrenamentul cardio, toate pot fi recomandate în acest sens. Ceea ce trebuie să reţii este că exerciţiile de scurtă durată sunt de preferat în detrimentul celor ce implică o activitate mai lungă. Nu face sport într-un mediu poluat sau cu factori alergeni!
Fie că practici mişcare fizică la sală sau în parc, fii atent la poluare, praf, mirosuri puternice etc. Acestea îţi pot declanşa o criză sau îţi pot înrăutăţi starea, mai ales în cazul în care suferi de astm. De asemenea, nu face sport în spaţii deschise, atunci când este prea frig pentru că aerul tare poate fi un declanşator al crizei.
Apelează la exerciţii de mărire a capacităţii pulmonare!
În mod normal, spitalele de pneumologie ar trebui să aibă astfel de secţii care să îi înveţe pe pacienţi cum îşi pot creşte capacitatea pulmonară prin sport. Dacă acest lucru nu este posibil, ai la indeamana câteva variante: cânta la un instrument de suflat, cantă vocal, fă exerciţii cardio, renunţă la fumat, evită să fii chiar şi fumător pasiv, respiră corect etc.
Fă totul cu măsură şi precauţie!Nu îţi seta ţeluri prea înalte, uitând că totuşi condiţia ta fizică nu este una strălucită. Tocmai de aceea, trebuie să abordezi exerciţiile fizice un pic altfel. În timp ce faci sport, ascultă-ţi corpul şi opreşte-te la eventualele semnale negative: wheezing, durere în piept, tuse, ameţeală etc. Să ai întotdeauna la tine sprayul de urgenţă şi renunţă la antrenament în crize astmatice sau atunci când eşti răcit.
Atenţie la tehnicile de respiraţie!O singură regulă ar fi general valabilă: nu îţi ţine respiraţia atunci când faci efort, crezând că astfel îţi vei mări capacitatea fizică. Respiră ritmic şi consultă-ţi doctorul pentru a-ţi recomanda tehnici de respiraţie potrivite ţie. Acordă atenţie perioadei de încălzire şi celei de încetinire!Nu trece brusc de la o stare la altă. Ca şi regulă generală, perioadele de acomodare sunt importante pentru echilibrul corpului nostru.
Cunoscînd toate acestea, dăstart procesului de întinerire!
Soc. Mirela Parker, Compartimentul de Educație și Promovarea Sănătății
Comentarii
Cei care alearga constant isi maresc capacitatea pulmonara prin aceasta? Ma intereseaza sa stiu... fiindca vreau sa obtin un timp mai bun la alergare.
Adaugă comentariu nou