Mitropolitul Andrei, Episcopul Macarie, preşedintele Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenţ, vor inaugura Muzeul Tradiţional al Văii Ţibleşului

Luni, 21 august, de la ora 12.00, la Spermezeu va fi inaugurat primul Muzeu Tradiţional de pe Valea Ţibleşului. Muzeul este deschis în casa părintească a artistei Olimpia Deneş, achiziţionată de Episcopul Macarie al Europei de Nord, fiu al Văii Ţibleşului.
Lucrările vor fi binecuvântate prin prezenţa Mitropolitului Andrei şi a Episcopului Macarie, la deschiderea oficială fiind invitat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenţ şi oficialităţi judeţene şi locale. În acest cadru, părintele paroh Simion Buta, profesorul Alexandru Deneş şi artista Olimpia Deneş au gândit un moment artistic prin care să le fie repus în scenă obiceiul „Cununii grâului”.
Casa va fi dată de către Episcopul Macarie în grija Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, devenind de acum un reper al arhitecturii de pe Valea Ţibleşului.
Doctor în folclor, un etnolog recunoscut în breasla specialiştilor, episcopul Macarie Drăgoi doreşte ca astfel satul năsăudean să rămână în istorie şi prin arhitectura tradiţională. Casa este situată chiar în centrul comunei, lângă şcoală.
Episcopul Macarie Drăgoi nu este la prima casă pe care o achiziţionează, în urmă cu ceva timp cumpărând şi donând două case bătrâneşti din Spermezeu la Muzeul Etnografic din Cluj Napoca şi Muzeul Astra din Sibiu, una din centrul Spermezeului, unde şi-a petrecut cei mai frumoşi ani ai copilăriei a lui Ion Diacu şi una a străbunicilor Iustin şi Marina de pe Valea Hagii.
“Am recuperat aceste case din datorie şi recunoştinţă faţă de oamenii buni sub oblăduirea cărora am crescut. Toate acestea sunt donaţii, fără să aştept nimic decât să-mi rânduiască şi mie Dumnezeu un colţ de rai, iar casele să rămână pentru totdeauna în istoria neamului nostru. Dacă nu acţionam acum, casele s-ar fi prăpădit. Mi-aş fi dorit ca ele să rămână din generaţie în generaţie în satul nostru, însă am constatat că este imposibil, ele fiind pregătite de demolare. Cu ajutorul lui Dumnezeu le-am recuperat şi le-am oferit în dar, din dragoste pentru aceste locuri. Toate lucrurile primite de la consătenii mei vor fi aşezate în aceste case, iar unele dintre ele sunt deja în colecţia personală de la casa părintească, acolo unde este un muzeu care este vizitat şi preţuit de consăteni, care vin şi se închină aici la Icoana Maicii Domnului Alăptătoare şi se bucură de ceea ce este frumos şi sfânt”,a spus pentru „Răsunetul” episcopul Macarie.
Preasfinţia sa ne va dărui o monografie unicat care, cu siguranţă, va fi bine primită de specialişti, monografia Văilor Ţibleşului, teza de doctorat care cuprinde cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri adunate de episcop de la oamenii acestor meleaguri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5