Episcopul Macarie aşează Cruce de piatră la Târgul din Spermezeu. PS a achiziţionat două case bătrâneşti care vor ajunge la prestigioase muzee

Apropiat de comunitatea în mijlocul căreia a crescut, episcopul Macarie al Europei de Nord vorbeşte mereu despre tradiţiile din această zonă a Văii Ţibleşului. Preasfinţia Sa ne-a informat că până în primăvară doreşte să aşeze, la intrarea în Târgul din Spermezeu, o cruce de piatră la care să se închine toţi cei care vin în fiecare luni în piaţa din localitate. „Va fi o cruce deosebită, după modelul crucilor de piatră străvechi pe care le aşezau străbunii noştri pentru sfinţirea locului şi a celor care locuiau acolo. Această Cruce, izvor de sfinţire şi binecuvântare pentru satul nostru şi oamenii dragi, va dăinui peste veacuri şi va fi un punct de întâlnire sub semnul credinţei”, declară episcopul Macarie.
De asemenea, episcopul este autorul unor studii impresionante de etnologie, fiind doctor în acest domeniu şi un cercetător aplicat. Din dorinţa de a păstra măcar o parte din satul natal nealterată, a achiziţionat, de curând, două case bătrâneşti care vor ajunge la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca şi Muzeul Astra din Sibiu. „Casa din centrul Spermezeului, unde mi-am petrecut cei mai frumoşi ani ai copilăriei, ai lui Ion Diacu şi a soţiei lui, a fost deja mutată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, iar casa străbunicilor mei – Iustina şi Marina, de pe Valea Hagii, va ajunge la Muzeul Etnografic din Sibiu. Am recuperat aceste case din datorie şi recunoştinţă faţă de oamenii buni sub oblăduirea cărora am crescut. Toate acestea sunt donaţii, fără să aştept nimic decât să-mi rânduiască şi mie Dumnezeu un colţ de rai, iar casele să rămână pentru totdeauna în istoria neamului nostru. Dacă nu acţionam acum, casele s-ar fi prăpădit. Mi-aş fi dorit ca ele să rămână din generaţie în generaţie în satul nostru, însă am constatat că este imposibil, ele fiind pregătite de demolare. Cu ajutorul lui Dumnezeu le-am recuperat şi le-am oferit în dar, din dragoste pentru aceste locuri. Toate lucrurile primite de la consătenii mei vor fi aşezate în aceste case, iar unele dintre ele sunt deja în colecţia personală de la casa părintească, acolo unde este un muzeu care este vizitat şi preţuit de consăteni, care vin şi se închină aici la Icoana Maicii Domnului Alăptătoare şi se bucură de ceea ce este frumos şi sfânt”,a spus pentru „Răsunetul” episcopul Macarie.
Anul viitor, Preasfinţia sa ne va dărui o monografie unicat care, cu siguranţă, va fi bine primită de specialişti, monografia Văilor Ţibleşului, teza de doctorat care cuprinde cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri adunate de episcop de la oamenii acestor meleaguri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5