Sărbătoare la Spermezeu. Episcopul Macarie Drăgoi deschide muzeu în casa Olimpiei Deneş

Duminică, comuna Spermezeu se află în sărbătoare. Fiii comunei sunt aşteptaţi la hramul bisericii ortodoxe, unde alături de părintele paroh Simion Buta va fi un sobor de preoţi în frunte cu episcopul Macarie Drăgoi al Europei de Nord, fiu al acestor meleaguri. După Sfânta Liturghie, un moment aparte îl va constitui prezentarea în premieră a muzeului, ce va fi deschis în casa părintească a artistei Olimpia Deneş, achiziţionată de episcop. Doctor în folclor, un etnolog recunoscut în breasla specialiştilor, episcopul Macarie Drăgoi doreşte ca astfel satul năsăudean să rămână în istorie şi prin arhitectura tradiţională. Casa urmează să fie binecuvântată în această toamnă de către mitropolitul Andrei. Casa este situată chiar în centrul comunei, lângă şcoală.
Episcopul Macarie Drăgoi nu este la prima casă pe care o achiziţionează, în urmă cu ceva timp cumpărând şi donând două case bătrâneşti din Spermezeu la Muzeul Etnografic din Cluj Napoca şi Muzeul Astra din Sibiu, una din centrul Spermezeului, unde şi-a petrecut cei mai frumoşi ani ai copilăriei a lui Ion Diacu şi una a străbunicilor Iustin şi Marina de pe Valea Hagii.
“Am recuperat aceste case din datorie şi recunoştinţă faţă de oamenii buni sub oblăduirea cărora am crescut. Toate acestea sunt donaţii, fără să aştept nimic decât să-mi rânduiască şi mie Dumnezeu un colţ de rai, iar casele să rămână pentru totdeauna în istoria neamului nostru. Dacă nu acţionam acum, casele s-ar fi prăpădit. Mi-aş fi dorit ca ele să rămână din generaţie în generaţie în satul nostru, însă am constatat că este imposibil, ele fiind pregătite de demolare. Cu ajutorul lui Dumnezeu le-am recuperat şi le-am oferit în dar, din dragoste pentru aceste locuri. Toate lucrurile primite de la consătenii mei vor fi aşezate în aceste case, iar unele dintre ele sunt deja în colecţia personală de la casa părintească, acolo unde este un muzeu care este vizitat şi preţuit de consăteni, care vin şi se închină aici la Icoana Maicii Domnului Alăptătoare şi se bucură de ceea ce este frumos şi sfânt”,a spus pentru „Răsunetul” episcopul Macarie.
Preasfinţia sa ne va dărui o monografie unicat care, cu siguranţă, va fi bine primită de specialişti, monografia Văilor Ţibleşului, teza de doctorat care cuprinde cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri adunate de episcop de la oamenii acestor meleaguri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5