Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe angajații și deținuții din Penitenciarul Bistrița

În ajunul prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, protectorii sistemului penitenciar din România, marți, 28 iunie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a binecuvântat pe angajații și deținuții din Penitenciarul Bistrița.
Cu acest prilej, pe un podium special amenajat în curtea penitenciarului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.
La slujbă au fost participat autorități locale și județene, personalul angajat şi persoane private de libertate din cadrul Penitenciarului Bistrița, dar și alți invitați.
După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre faptele milei creștine, care sunt de două feluri: sufletești și trupești.
„Faptele milei trupești, pe care le găsim în Evanghelia după Matei, capitolul 25, sunt șapte: a hrăni pe cei flămânzi, a-i adăpa pe cei însetați, a-i îmbrăca pe cei goi, a-i primi pe cei străini, a-i cerceta pe cei bolnavi, a-i vizita pe cei închiși și a-i îngropa pe cei morți. (…) Toate faptele milei creștine au valențe veșnice. În mod deosebit, astăzi ne aducem aminte de una dintre faptele milei trupești: a-i cerceta pe cei închiși. Este o faptă a milei creștine care în fața Domnului Iisus Hristos are valență veșnică”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
La chinonic, deținuții prezenți la slujbă au interpretat pricesne. La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei i-a binecuvântat și le-a oferit cărți duhovnicești tuturor deținuților.
Preotul capelan Ioan-Vasile Vlașin a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare. De asemenea, au luat cuvântul directorul Penitenciarului Bistrița, comisar şef de penitenciare Lucian Siman, și subprefectul județului Bistrița-Năsăud, Ioan Zăgrean.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii sistemului penitenciar din România
Patriarhia Română și Ministerul Justiției au încheiat protocoale privind desfășurarea asistenței religioase în sistemul penitenciar românesc, în anul 1993 (art. 15) și în anul 1997 (art. 10), conform cărora Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost declarați ocrotitori ai sistemului penitenciar din România. Totodată, prin Legea 293, articolul 77, din 28 iunie 2004, privind Statutul funcționarilor publici din Administrația Națională a Penitenciarelor, se arată că „ziua de 29 iunie se proclamă ca zi a personalului din sistemul administrației penitenciare”, conform Administrației Naționale a Penitenciarelor.
În unitățile penitenciare din țara noastră au fost înființate biserici, capele și paraclise, unde există câte un preot ortodox care, pe lângă slujirea liturgică, se ocupă și de acordarea serviciilor de asistență religioasă și consiliere spirituală deținuților care solicită acest lucru.
Capela din Penitenciarul Bistrița, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, a fost târnosită în luna septembrie a anului 1997, de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, iar în anul 2015, după ce a fost refăcută pictura, capela a fost resfințită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. În prezent, sfântul lăcaș este loc de rugăciune şi reculegere pentru cei din detenţie. Aceștia participă la slujbele religioase, dar și la discuții și programe catehetice.
Mai multe detalii aici https://bit.ly/3yqOg16
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5