Mitropolitul Andrei, la hramul Mănăstirii Strâmba, la sărbătoarea Sf. Ierarh Spiridon
Dum, 12/13/2020 - 12:15
Sâmbătă, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Strâmba, cu ocazia hramului.
De la ora 10:00, în biserica mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Văd masa bogatului în mijlocul iadului”. Ierarhul a vorbit despre faptele de milostenie ale Sfântului Spiridon. Totodată, a recitat și câteva versuri de colinde care-i îndeamnă pe credincioși ca în această perioadă să nu uite de cei nevoiași.
„Sfântul Spiridon avea această virtute, îi era drag și milă de oamenii săraci. A fost un om al lui Dumnezeu. Încă de dinainte de a ajunge ierarh, el era milostiv, bun, credincios și rugător. (…) Colindele au harul ca, în mod sensibil, să ne mlădieze pe noi acum, în postul Crăciunului, și să ne facă buni. Astfel, o colindă îl pomenește pe Bunul și Înduratul Dumnezeu, care S-a coborât la casa bogatului și nu a fost primit, apoi a mers la casa săracului și a fost primit. «Văd masa bogatului în mijlocul iadului», zice colinda; iar o altă colindă, care este și o urare pentru sărbătorile Crăciunului, spune așa: «Acum te las, fii sănătos, / Și vesel de Crăciun. / Dar nu uita când ești voios, / Creștine să fii bun!»”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Coral „Athanatos” al Bisericii militare din Garnizoana Bistrița, dirijat de plutonerul-adjutant principal Bogdan Bejinaru.
La finalul slujbei, protosinghelul Paisie Pașcu, duhovnicul mănăstirii, a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru purtarea de grijă, preoților împreună-slujitori și tuturor celor care cercetează și ajută mănăstirea.
Alături de credincioși au fost prefectul Stelian Dolha, primarul Nicolae Vrâncean de la Josenii Bârgăului, comisarul șef de poliție penitenciară Lucian Siman, directorul Penitenciarului Bistrița.
Scurt istoric
Mănăstirea Strâmba, cu hramul „Sfântul Ierarh Spiridon”, este așezată la marginea satului Strâmba, în partea de nord a comunei Josenii Bârgăulului.
Așezământul monahal a luat ființă în anul 1999, cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu Anania, la dorința și cererea credincioșilor și la inițiativa vrednicei de pomenire stavr. Epiharia Brumă, prima stareță a mănăstirii, susținută de un grup de măicuțe.
Mănăstirea a fost construită pe proprietatea credincioasei Lucreţia Zbarei, văduvă şi mamă a zece copii. Ea a donat propria casă şi două hectare de pământ aflat în împrejurimi, încadrându-se în obştea maicilor cărora le-a fost încredinţată grija noii ctitorii. La scurt timp după ce şi-a îndeplinit marea dorinţă, s-a mutat la Domnul.
Primul hram a fost sărbătorit în anul 1999, când au început lucrările de construcție ale ansamblului monahal. Biserica nouă, construită în stilul arhitecturii moldovenești, este pictată în tehnica frescă și este pregătită pentru sfințire.
În prezent, se efectuează lucrări de finisare la biserica de zid și se lucrează la ridicarea unui altar de vară si a unui nou corp de chilii.
Obştea de călugăriţe este formată din șase maici, stareță fiind monahia Iustina Ignat, iar duhovnic protosinghelul Paisie Pașcu, venit în toamna anului 2009 din obştea Mănăstirii Nicula.
Mănăstirea mai are un hram de vară, sărbătorit în Duminica Tuturor Sfinților.
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Citiţi şi:
- Sfântul Ierarh Spiridon, cinstit la Mănăstirea Strâmba, cu prilejul hramului de iarnă
- Sfântul Ierarh Spiridon, cinstit la Mănăstirea Strâmba, cu prilejul hramului de iarnă
- Sfântul Ierarh Spiridon, hramul Mănăstirii Strâmba. Mitropolitul Andrei a instalat noua stareță, Iustina Ignat
- Episcopul Benedict Bistrițeanul, de Sf. Spiridon, la hramul Mănăstirii Strâmba
- Episcopul-vicar Benedict Bistriţeanul, la hramul de vară al Mănăstirii Strâmba
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
Aula Universității POLITEHNICA din București a fost gazda unui adevărat regal folcloric desfășurat...
Comentarii
prof.Vasle G. -
Lun, 20:17
Părerile dv, dle. Victor Știr, scriitor cunoscut, gazetar, romancier, eseist, remarcabil traducător...
Ionuc Năuc -
Lun, 17:28
Cum să fie Bogdănel prost dacă e în cărți pentru șefia PSD după iminenta demisie a lui Marcel...
Rus Augustin -
Dum, 14:05
Ce complicată și uneori greu de pătruns și înțeles este firea omenească !
Cozmin Tîrgoveț -
Dum, 11:16
Mulțumim mult de intervenție! Sunteți la sufletul nostru! 🇷🇴 Asteotam pe toată lumea, cu mic, cu...
Victor Știr -
Dum, 10:46
Părinte Profesor Nicolae Feier,
Mulțumim foarte mult Sfinției voastre pentru generozitatea acestei...
Aniversări
La ceas de sărbătoare, preacucernice părinte Dumitru Ciupa, preot paroh la Prundu Bârgăului, vă adresăm gânduri de aleasă recunoștință, împreună cu...
La popas ceas aniversar, îi dorim doamnei ec.
Cu prilejul frumoasei aniversări, ne alăturăm celei care îi transmit doamnei profesor Romana Fetti, directorul Școlii Profesionale “Tiberiu Morariu”...
Adaugă comentariu nou