Mitropolitul Andrei, la Mănăstirea Strâmba

ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Strâmba în biserica mare a mănăstirii înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în cadrul slujbei fiind hirotonit și un tânăr întru diacon pentru una din parohiile vacante ale arhiepiscopiei Clujului.
Acest lăcaș duhovnicesc este situat în partea de est a județului Bistrița-Năsăud, pe versantul munților Bârgăului, în apropierea trecătoarei Strâmba, la o distanta de 4 km de drumul european ce leagă Ardealul de Moldova.
Noul așezământ monahal a luat ființă în anul 1999, când s-a pus piatra de temelie cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu Anania, în perimetrul parohiei ortodoxe Strâmba, la dorința și cererea credincioșilor de a întemeia o vatră de trăire duhovnicească, un locaș de mângâiere și întărire în credința pe aceste meleaguri. Inițiativa a aparținut actualei starețe, monahia Epiharia Bruma, susținută de un grup de măicuțe. În primăvara anului 1999 s-a pus piatra de temelie şi s-au început lucrările la paraclis, care, prin truda maicilor şi a credincioşilor din zonă, s-a ridicat în scurt timp, fiind binecuvântat ca loc de slujire la 3 octombrie acelaşi an, de către PS Vasile Someşanul.
Ctitor al sfintei mănăstiri a fost o buna creștină a locului, Lucreția Zbarei, mamă devotată a zece copii, care a donat propria casa și două hectare de pământ aflat în împrejurimi, intrând în obștea maicilor cărora le-a fost încredințată grija noii ctitorii. La scurtă vreme după ce si-a îndeplinit marea dorință, s-a stins din viață la începutul anului 1999.
În prezent Mănăstirea Strâmba are un corp de chilii care cuprinde și paraclisul cu hramul Sfântul Spiridon și anexe gospodărești. În anul 2009 s-a pus temelia noii biserici de zid a mănăstirii cu hramul Tuturor Sfinților, biserică ce s-a construit în stil moldovenesc, fiind deja pregătită deja pentru pictură. Obștea mănăstirii numără astăzi 5 viețuitoare în frunte cu maica stareță, monahia Epiharia Brumă, și cu părintele duhovnic Protosinghel Paisie Pașcu, venit în toamna anului 2009 de la Mănăstirea Nicula. Zilnic se săvârșesc cele 7 laude și Sfânta Liturghie potrivit rânduielilor monahale. La sărbătoare au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, primarul comunei Josenii Bârgăului-Tudorel Ciotmonda, g-ral de Brigadă Dan Grecu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5