Mitropolitul Andrei, la Silivaşu de Câmpie. Acordarea titlului de Cetăţean de Onoare post mortem istoricului Vasile Lechinţan
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură, Primăria şi Consiliul Local Silivaşu de Câmpie realizează, joi, un eveniment dedicat istoricului Vasile Lechinţan. De la ora 12.00, la Biserica Ortodoxă, Mitropolitul Andrei, împreună cu un sobor de preoţi, va săvârşi un parastas în memoria scriitorului.
După cum ne informează primarul Ioan Cămărăşan, de la ora 13.00, la Căminul Cultural, va avea loc un colocviu la care sunt invitaţi istoricul Ioan Lăcătuşu, împreună cu o delegaţie de la Harghita, fiind lansate şi două cărţi în care Vasile Lechinţan este coautor.
De asemenea, din partea Societăţii „Avram Iancu” de la Cluj, unde Vasile Lechinţan a fost secretar şi vicepreşedinte, este prezent preşedintele Tiberiu Groza, iar din partea ASTREI Cluj, Maria Vaida.
Printre oamenii de cultură ce vor fi prezenţi la Silivaş amintim pe Tudor Sălăgean – directorul Muzeului de Etnografie Cluj, criticul literar Ioan Cristofor, iar din partea Institutului de Istorie din Cluj universitarul Ioan Bolovan, Nicolae Băciuţ – directorul Direcţiei pentru Cultură Mureş.
Printre bistriţenii prezenţi amintim pe preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, managerul CJC – Alexandru Pugna, şi şeful serviciu Emilia Bumb, managerul Bibliotecii Judeţene – Ioan Pintea, Olimpiu Nuşfelean- director Mişcarea literară şi Menuţ Maximinian - preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud.
În acest cadru, va fi lansată cartea „Amintiri din vremuri de odinioară”, fiind prezent directorul Editurii Grinta, Gabriel Cojocaru.
La iniţiativa primarului Cămărăşan, i se va acorda titlul de Cetăţean de Onoare post mortem, iar strada pe care este casa natală va primi numele Vasile Lechinţan.
Regizorul Ioan Fedeleş, prezent zilele acestea la Silivaş, va realiza un film documentar despre personalitatea lui Vasile Lechinţan şi meleagurile natale.
Citiţi şi:
- În prezenţa mitropolitului Andrei, Vasile Lechinţan a primit, post-mortem, titlul de „Cetăţean de Onoare al comunei Silivașu de Câmpie”, iar strada pe care este situată casa natală a primit numele istoricului
- Istoricul VASILE LECHINTAN, originar de la Silivașu de Câmpie, a trecut la cele veșnice
- Patrimoniul comunităţii din Silivaşu de Câmpie, expus într-un muzeu
- Silivaşu de Câmpie, locul unde jocul este la el acasă
- Bistriţeanul Vasile Lechinţan, la Viena, pentru marcarea celor 125 de ani de la Memorandum
Adaugă comentariu nou