Mitropolitul Andrei şi episcopul Macarie au înnobilat Festivalul ”Liviu Rebreanu”

În a doua zi a Festivalului ”Liviu Rebreanu”, și chiar în ziua nașterii scriitorului, 27 noiembrie, ca-ntr-o rugăciune, tematica a constituit-o literatura de sorginte religioasă. Poate că în alte literaturi, domeniul acesta nu este atât de bine definit, cum apare el în literatura română, fie că este vorba despre texte, fie că este vorba despre autori ce provin din lumea bisericii.
Bistrița are o pondere însemnată în numărul de scriitori, se știe, iar dintre aceștia sunt destui care abordează, într-o formă sau alta, literatura religioasă. Poate că de aceea a fost aleasă această dezbatere la Palatul Culturii, cu prilejul Festivalului ”Liviu Rebreanu”. Poate că a fost un eveniment creat pentru a-l aduce aproape de Societatea ”Conexiuni” pe episcopul Europei de Nord, Macarie Drăgoi. Poate că nu se putea un alt fel de omagiu, înalt, de a-l adresa, în timp, întemeietorului romanului realist, de tip obiectiv. Iar fețele bisericești prezente au ținut să sublinieze, în consens, că este o înrâurire constantă între cult și cultură.
Sărbătoarea a fost deschisă de către Mircea Gelu Buta, care a prezentat conferința ”Intelectuali și artiști români legați de biserică”. A urmat scriitorul italian Lio Fiorentino, cu două prezentări de carte ”A volte” ( ”Câteodată” ) și ”Fragili storie” ( ”Poveste sensibilă” ), însoțite de lectura unor poezii mult premiate.
Prezența Mitropolitului Andrei a înnobilat manifestarea. Știind întotdeauna ce are de spus, acesta a vorbit despre imaginea lui Liviu Rebreanu, cu pricepere, ca și cum l-ar preda pe Rebreanu din când în când. Totodată a adus cuvinte de laudă pentru managerul, directorul și scriitorul Dorel Cosma, apreciindu-i activitatea, atât în domeniul cultural, cât și literar, prin cărțile și revistele pe care le coordonează.
Părintele profesor Nicolae Feier a cinstit adunarea cu trei poezii, ”cadouri” pentru mama, pentru tata și pentru cei care scriu în limba română.
Invitatul special al Festivalului ”Liviu Rebreanu” , coborâtor și el din aceeași vale a Țibleșului, Macarie Drăgoi, ”un colindător prin lume”, cum se autodefinește, a susținut comunicarea ”Vechiul sat românesc, noime pentru zilele noastre”. În acest cadru au fost prezentate revista de spiritualitate și cultură „Candela Nordului” și Editura „Felicitas” din Stockholm – Suedia. Scriitorul Menuț Maximinian a făcut un portret complet al P.S. Macarie Drăgoi, episcopul ortodox al Europei de Nord ce îşi are reşedinţa la Stockholm – Suedia.
Elogii pentru Liviu Rebreanu, pentru Europa creștină, ”agățată în cruce”, pentru ”cuvântul ca pâine”, au susținut protopop de Huși, Marcel Miron, membru al Uniunii Scriitorilor din România, poet, părintele Dumitru Merticariu, de la Biserica ”Banu” din Iași, protopop Alexandru Vidican și preot Vasile Beni, Bistrița.
Pentru contribuția adusă în cadrul Festivalului ”Liviu Rebreanu”, invitații au primit distincții din partea organizatorilor.
https://www.facebook.com/PALATUL.CULTURII.BISTRITA/videos/1463193703777294/

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5