Mitropolitul Clujului, la Năsăud
Mitropolitul Clujului a fost prezent, în duminica a doua din Postul Mare, în mijlocul credincioșilor parohiei ortodoxe Năsăud II.
Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat de la ora 10, în biserica cu hramul “Sfinții Împărați Constantin și Elena”, Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte mai mulți preoți din parohiile ortodoxe din orașul Năsăud, avându-l în frunte pe părintele protopop, Ioan Dâmbu. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohial „Laudatio”, înființat în urmă cu trei ani.
În cadrul cuvântului de învățătură ÎPS Părinte Andrei a vorbit credincioșilor, pornind de la evanghelia vindecării slăbănogului din Capernaum, despre legătura dintre boală și păcat, arătând faptul că pocăința adevărată prin mărturisirea păcatelor poate duce la tămăduirea de patimi și de boli: „Hristos este Doctorul sufletelor și al trupurilor. El vindecă și ochii orbilor , dar în același timp luminează și mințile. Este Doctorul șchiopilor, dar îndreaptă și picioarele păcătoșilor spre pocăință. Spune paraliticului să nu mai păcătuiești, dar spune și Ia-ți patul tău și umblă, pentru că trupul lui se paralizase din pricina păcatului sufletului. A vindecat mai întâi sufletul ca să aducă prin asta vindecare și trupului”.
La slujba arhierească au luat parte pe lângă locuitori ai orașului Năsăud și oficialități locale și județene, amintind aici pe primarul Mircea Romocea, preşedintele Consiliului Judeţean-Radu Moldovan, vicepreşedintele CJ-Alexandru Pugna, subprefectul Ovidiu Frenţ, senatorul Ioan Deneş. . Mulțime de credincioși și copii s-au împărtășit la final cu Sfintele Taine. După terminarea slujbei, cei mici au primit din partea ÎPS Andrei cărți de rugăciune, iar cei mai mari cărți despre Sfânta Liturghie.
Potrivit părintelui paroh George Celsie, anul acesta se împlinesc 75 de ani de la ridicarea bisericii cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Năsăud. Locașul de rugăciune a fost construit între anii 1933-1939, sub coordonarea preotului paroh de atunci Ioan Bunea și cu sprijinul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române din acele timpuri, Miron Cristea. Lucrările de construcție la prima biserică ortodoxă din Năsăud au fost finalizate în toamna anului 1939, când locașul de cult a fost sfințit. Prin grija preotului paroh Nifon Odobescu, din 1983 şi până în anul 2000 au fost realizate diferite lucrări de reabilitare, alte lucrări fiind reluate din 2008, odată cu instalarea în parohie a preotului George Celsie. Biserica ortodoxă „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Năsăud a fost resfințită în luna septembrie a anului 2011 de către ÎPS Irineu, pe atunci episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Citiţi şi:
- Resfinţire de biserică la Năsăud Parohia nr.2 „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”
- Întru mulți și binecuvântați ani preotului paroh George Celsie de la Biserica ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” Năsăud!
- Biserica „Sf. Constantin şi Elena” din Năsăud
- Resfinţire de biserică la Năsăud Parohia nr.2 „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”
- Mitropolitul Andrei, la Dobric, la hramul Mânăstirii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”
Adaugă comentariu nou