Moment emoționant la Muzeul Sătesc din Josenii-Bârgăului
Într-o armosferă încărcată de profunde semnificații, vineri 5 iunie, la Muzeul Sătesc din Josenii-Bârgăului a avut loc ședința aniversară a Asociației “Andrei Mureșanu” a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din structura M.A.I. în care au fost sărbătoriți 24 de ani de la înființarea Asociației și a fost lansată prima carte a subofițerului de Poliție, o adevărată premieră în materie, pe care Polițistul și Omul, Mihai Bîltag a trecut-o cu un evident succes.
Întâlnirea desfășurată într-o ambianță cu adevărat sărbătorească, minunat întregită de vizitarea Muzeului Sătesc din localitate, care dispune de numeroase exponate fapt ce s-a constituit într-o splendidă prefață a întregului eveniment deschis prin expunerea concisă și limpede prezentată de colonelul (r.) Zachei Cioarec-președinte al Asociației, fiind surprinse jaloane ale activității desfășurată în timpul scurs de la înființare, dar și câteva ținte de perspectivă, toate puse în serviciul membrilor ce compun această structură asociativă. De asemenea, vorbitorul a accentuat și semnificația publicării unei cărți de poezie de către un subofițer, exemplul acestuia putându-se constitui într-un exemplu pe care-l dă Mihai Bîltag, exemplu ce ar trebui urmat și de alți membri din corpul subofițerilor.
În intervenția sa cunoscutul om de presă și om de cultură Zorin Diaconescu a făcut o amplă și documentată prezentare a cărții lui Mihai Bâltag deosebit de sugestiv intitulată”Din nea, în neam “ și-n care autorul se dovedește a fi un profund cunoscător al sentimentelor umane, trăiește clipa, cunoaște sufletul și mai ales transmite frumusețea sentimentelor, a trăirilor umane.
Trăiește la maximă intensitate momentele majore ale vieții pe care le creionează cu pricepere, folosind un limbaj simplu, într-o tentă populară și tocmai de aceea viersurile sale sunt plăcute în toate ipostazele surprinse în cele peste cincizeci de poeme cu pricepere alcătuite.
Adrian Mănarcă, cetățean de onoare al comunei, jurnalist și senior editor a subliniat faptul că Mihai Bîltag se dovedește a fi un bun cunoscător al sufletului omenesc, scrie din suflet și cu suflet, dar trebuie subliniat că pe lângă înclinațiile poetice Mihai Bîltag este și ASTRIST și membru al Societății Culturale “Speranța Reînviată” din Josenii Bârgăului dar mai ales este principalul fondator al Muzeului Sătesc, exponatele din acesta fiind adunate, în imensa lor majoritate de Mihai Bîltag, Societatea “Speranța Reînviată”stându-i aproape mai ales pentru obținerea locației în care există Muzeul.
Prof. Ioan Seni, mentor al ASTREI năsăudene și consătean cu autorul, el însuși autor de carte, a subliniat sensibilitatea ce o degajă creațiile lui Mihai Bîltag și fiecare poezii este îmbrăcată în haine măiestre de simțire umană.
Autor a numeroase cărți, Ioan Mititeanu a insistat asupra sentimentelor de familist ale lui Mihai Bîltag care îmbină poezia cu istoria vieții sale de la naștere și până în prezent, cu o responsabilă hotărâre de a dărui raze de lumină în întunericul ce ne înconjoară.
Col.(r.) Cordovan Ioan s-a referit în cuvântul său la importanța Muzeului Sătesc din Josenii Bârgăului, în sensul că ar trebui să aibă și exponate legate de existenta pe aceste meleaguri a două companii din vestitul Regiment al doilea românesc de grăniță de la Năsăud, fapt ce ar duce la dezvoltarea turismului în zonă. A amintit de satul Strâmba, o așezare care, începând cu anul 1833 a devenit principalul loc de legătură și comunicație, dintre comanda vestitului regiment, ce-și avea sediul comenduirii la Năsăud, dintre celelalte companii de pe Valea Someșului și companiile de pe Valea Bârgăului. Este vorba de hotărârea colonelului Franz Hermany de Heldemberg (aflat la comanda regimentului în perioada 1832-1835) de a construi acest drum, care să scurteze legătura și comunicarea cu comanda acestui regiment. Însuși Iosif al II-lea, care a vizitat teritoriul regimentului grăniceresc năsăudean în trei rânduri, și-a notat impresiile în jurnalul său de călătorie.
În anul 1808, pe acest drum, încă neamenajat, nu se putea circula decât cu eliberarea unui PERMIS de TRECERE, eliberat de către comanda Regimentului II românesc de graniță năsăudean. Iată doar două exemple ce ar putea să dea o importanță turistică acestei zone aflată la poalele Muntelui Heniu.
Din alt punct de vedere, construcția și darea în folosință a drumului de pe Strâmba, care în timp a dus la așezarea unei comunități în zonă, cu bejenari români veniți din localitățile aflate în imediata apropiere, de pe Valea Someșului, sau de pe Valea Bistriței și chiar de prin Bucovina a dus la consolidarea și dezvoltarea și a unui specific aparte în Strâmba, care ar trebui să se materializeze și în exponatele muzeului. Poate nu ar fi lipsit de interes pentru edilii comunei Josenii Bârgăului să valorifice în scopul dezvoltării turismului în zonă, ca drumul Strâmbei să se numească “Drumul grănicerilor”, fiindcă acest acest drum a fost construit de către grăniceri, ca drum de utilitate militară pentru grănicerimea românească. Mai mult, în iarna anului 1849 ( 26 februarie 1849), pe vatra de astăzi a satului Strâmba, s-a purtat una dintre bătăliile trupelor feldmareșalului Bem și cele ale grănicerilor din Regimentul II românesc de graniță de la Năsăud, aflat sub comanda colonelului Urban.
Col.(r.) Ioan Mânzat, cetățean de onoare al comunei și autor de cărți a vorbit sugestiv despre omul Bîltag Mihai, dar și despre poetul acum Mihai Bîltag care reușește, iată, să dovedească colegilor săi din Poliție, că se poate, mai ales atunci când ai idei valoroase și pe care șii să le împărtășești și altora.
Lt.col.(r.) Ioan Chira, colonelul (r.) Constantin Ioanițoaie, au subliniat, în intervențiile lor că Mihai Bîltag scrie cu sufletul și ce scrie este izvorât din sentimente profunde, simple, date atât de omenesc și tocmai de aceea și atât de frumoase.
Învățătoarea pensionară Ana Pleșca a subliniat cu argumente, pornite din propriile sale trăiri că viersurile lui Mihai Bîltag sunt izvorâte din suflet, sunt rodul unui mare zbucium sufletesc, sunt trăite și mai ales sunt adânc simțite și tocmai de aceea ele și impresionează.
Profesorul și scriitorul Mircea Daroși a avut cuvinte de reală apreciere și ca un dar oferit lui Mihai Bîltag ca și celor prezenți, trei poezii citite cu haru-i bine cunoscut din volumul “Nisipul clepsidrei” moment ce a încununat o manifestare deosebit de reușită.
De menționat că la această manifestare au fost prezenți și domnul general de brigadă (r.) Radu Moldovan-fost consilier al fostului ministru al Justiției Române, Rodica Stănoiu și col.(r.) Măgerușan Vasile-președintele executiv al Asociației Cultul Eroilor “Regina Maria” Bistrița-Năsăud, precum și un alt colecționar de marcă al județului nostru, plutonierul major (r.) Stancu Ioan.
În încheiere președintele Asociației “Andrei Mureșanu” a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din structura M.A.I., col.(r.) Zachei Cioarec, a concluzionat prin aprecierea că astfel de evenimente sunt onorante mai ales pentru numele pe care-l poartă cu mândrie patriotică Asociația pe care o reprezintă. Întradevăr totul a concurat pentru a realiza la Muzeul Sătesc din Josenii Bârgăului un moment realmente emoționant.
Citiţi şi:
- 100 de ani de la înființarea „Societății Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, evocată la Blăjenii de Sus
- Blăjenii de Sus, prima ediție a simpozionului: „EROII JUDEȚULUI BISTRIȚA-NĂSĂUD, EROII NEAMULUI ROMÂNESC”
- Alegeri la Cercul ASTRA Bârgău
- Ziua Armatei Române, sărbătorită la Năsăud, prin conferințe, lansarea cărții Claudiei Talpoș, diplome și flori
- DOUĂ DECENII DE LA ÎNFIINŢAREA ASOCIAŢIEI JUDEŢENE*CULTUL EROILOR* BISTRIŢA-NĂSĂUD
Adaugă comentariu nou