Monografia Runcului

„Satul meu/Nicicând nu va pleca/ În altă parte/ Să-şi caute norocul” spune poetul Vasile Dâncu. Pornind de la aceste gânduri regăsim satul tradiţional de altădată aşezat într-o poiană a dorului cum este Runcu Salvei.
Monografia, fabricat în Runcu Salvei, coordonată de Vasile Lechinţan, Adrian Onofreiu şi Mircea Prahase, apărută într-un proiect al Editurii Eikon, a cărei director este runcanul George Vasile Dâncu, adună frumuseţi nepieritoare din această zonă năsăudeană. De la personalitatea haiducului Grigore Boşotă la poştaşul sfătos, de la chipurile brăzdate de soare ale ţăranului la personalităţile marcante care le-au dat aceste meleaguri, Runcul este din nou nemurit prin această monografie, după cum afirmă în prefaţă Ioan Aurel Pop. Cu un primar destoinic, amintind aici pe Anchidim Pavelea, satul a căpătat astăzi valenţe moderne, uliţa fiind asfaltată, centrul modernizat, însă tradiţiile nu s-au abătut niciodată din aceste locuri fiind regenerate astăzi prin ansamblul comunei. De la cadrul administrativ teritorial, la evoluţia demografică şi mai apoi momentele tulburi prin care a trecut comuna, de la lupta pentru proprietate până la credinţa străbună dovedită şi prin biserica monument istoric, de la graiul local la şcoala care a adus ţării mari personalităţi, monografia comunei Runc surprinde şi prin textele de bună calitate scrise de colaboratori, amintind aici doar pe Oana Roman Ilovan, Ioan Bolovan, Ioan Cordovan,Călin Emilian Cira, Aurel Bodiu, Otilia Ţeposu.
Oamenii satului, amintind aici pe meşterul popular Florea Cosmi, ultimul opincar din această zonă, sau pe ceteraşul Dumitru Cilica, care a ales să rămână acasă, cântăreţii din această zonă – Nastasia Cosmi, Genuca Ceuca, Lucica Pavelea, fraţii Androne, alături de inventatori precum Vasile Hangan, profesori precum Ionel Tompa sau scriitori (Vasile Dâncu, George Vasile Dâncu, Ioan Pintea, Vasile Cosmi, Grigore Pop) până la ministrul Vasile Sebastian Dâncu sunt creionaţi cu portretele lor în volumul editat în condiţii de carte de lux.
Albumul foto întregeşte frumuseţea acestei cărţi, care merită a fi citită în primul rând pentru frumuseţea chipurilor din ea, pentru tradiţiile deosebite şi, mai apoi, pentru faptul că oglindeşte un sat care şi-a câştigat meritul de a fi aşezat în eternitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5