Monorul - Satul meu, leagăn sfânt al copilăriei mele
Evenimentele culturale care au avut loc în zilele de 24 și 25 februarie la Monor mi-au purtat pașii pe aceste meleaguri de legendă! Am revenit așadar cu drag la Monor, în sat și în biserica străbună, o adevărată Catedrală a ortodoxiei, acolo unde un preot vrednic, părintele Iuliu Ceușan și o preoteasă la fel de vrednică, doamna profesoară Camelia Simona Ceușan au reinventat obiceiuri și tradiții rămase, așteptânde, în bogatele și generoasele lăzi de zestre ale monorenilor, oameni inegalabili prin bogăția sufletească și prin credință! Duminică, Sfânta liturghie a fost oficiată de însuși Preasfinția Sa Andrei, Mitropolitul Nostru, neobositul nostru păstor al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, însoțit fiind de un sobor generos de preoți și de un grup de cântăreți absolut emoționant format din studenți ai Facultății de Teologie din capitala Ardealului! Liturghie emoționantă și tonică, voci minunate, pricesne sublim cântate de Cornelia Ardelean și Alexandru Pugna, o predică, un cuvânt de învățătură copleșitor rostit de IPS Andrei, binecuvântatul Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului au fost momentele care, la Monor, au deschis Tăriile Cerului ajungând și trecând (așa mi s-a părut mie!) și prin Poarta Raiului! Așa am simțit eu (acolo în Catedrala Monorului, renăscută acum câțiva ani din sufletul, din truda și din simțirea părintelui Marius Avram) atunci când, peste vocile soborului de preoți s-au suprapus zecile de voci ale credincioșilor la rostirea Crezului și a rugăciunii Tatăl Nostru! La rostirea Crezului părintele Claudiu Grama s-a oprit deodată din rostire însă întreaga biserică a continuat rugăciunea ridicând simțirea noastră până la Cer...A fost apoi și un alt moment unic în care copii pregătiți la ora de religie de doamna preoteasă Camelia Ceușan, au rostit, aproape cântat, la unison, Tatăl nostru, la fraza care de obicei aparține doar preoților ’’...și nu ne duce pe noi în ispită ci ne izbăvește de cel rău. Că a Ta este Împărăția, Puterea și Slava, a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh’’, vocile inocente ale copiilor înfiorând cu uimire și bucurie pe toți credincioșii din biserica Monorului devenită neîncăpătoare...
Monorul de azi nu tremură deci de frica lupilor sau a hienelor de care par a tremura alte așezări din România dar și din bătrâna și mereu surprinzătoarea noastră Europă! La Monor, Autoritatea și Sufletul, adică Primarul și Preotul vorbesc, neabătuți de nici un vânt rece, limba...vechilor cazanii/ care o plâng și care o cântă/ pe la vatra lor țăranii/ Limba noastră cea aleasă/Să ridice slava-n ceruri/Să ne spuie-n hram și acasă/Veșnicele adevăruri! La Monor se mai respiră încă aerul proaspăt al Grădinii Maicii Domnului, comuna fiind una dintre cele mai frumoase din România!
Primăriei moderne, europene, primitoare și plină de solicitudine in fața Măriei Sale Cetățeanul, îi râde în față, vis-a vis, primăvara, adică Palatul Culturii din Monor acolo unde de peste 60 de ani activează Ansamblul Folcloric ’’Baltagul’’, o nestemată a folclorului nostru. Alături, școala modernă ca aspect și prin dotare, terenul sintetic de fotbal și scena pentru spectacole în aer liber unică în județ, completează o zestre de care Eroii care zac sub glie răstigniți (imaginar) pe monumentul din grădina bisericii sunt recunoscători simțind, de acolo de sus, din Ceruri, că jertfa lor supremă nu a fost in zadar!! Duminică, 25 februarie, am consemnat apoi inaugurarea capelei mortuare, o Zidire absolut necesară timpurilor noastre, un lăcaș în care se simte voința și determinarea pentru binele obștii bine credincioase a păstorului ei părintele Iuliu Ceușan!
Pentru strădania lor întru servirea Obștii, cu ocazia sfințirii capelei mortuare, la propunerea Părintelui Protopop Alexandru Vidican, Înaltpreasfinția Sa Andrei a acordat ’’Ordinul Mihai Vodă’’ vrednicului părinte Iuliu Ceușan și primarului Ion Cira. Domnul Ioan Neagoș a fost distins cu ’’Ordinul Nicolae Ivan’’ iar distinsa doamnă preoteasă Camelia Simona Ceușan, în aplauzele tuturor credincioșilor, a primit ’’Ordinul Sfântul Pahomie de la Gledin’’, diplome de aleasă cinstire primind toți membrii Consiliului și ai Comitetului parohial Monor.
Nu ar fi spuse toate dacă în povestea mea (sentimentală) nu aș aminti și ziua de sâmbătă 24 februarie, când, la căminul cultural, la Palatul Culturii cum este de fapt, a avut loc o manifestare cultural-educativă(așa se spunea cândva!), unică în județul nostru: ediția a doua a proiectului Satul meu-leagănul sfânt al copilăriei mele, inițiat și pus în faptă de doamna profesoară Camelia Simona Ceușan, o dăscăliță de toată isprava, o preoteasă adevărată care știe la modul sublim să unească vorba cu fapta și binele cu utilul și cu frumosul! Să rememorăm așadar : 12 formații artistice școlare (între care Ansamblurile folclorice ’’Cununa Grâului’’ Ocnița și ’’Baltagul’’ din Monor) apoi 220 de copii-artiști și sute de părinți și bunici, au trăit momente unice în care cântecul popular autentic, dansul popular autentic și numeroase obiceiuri culese din localitățile transilvane au înflorit pe o scenă pregătită ca în visele copilăriei cu toate nestematele lăzilor de zestre monorene și gledinare...
Dacă trebuie să-i dăm Bunului Dumnezeu ce este al Bunului Dumnezeu, trebuie să dăm și Cezarului ce este al Cezarului așa că voi menționa că la manifestările de la Monor au participat, cu discreție și cu eleganță, prefectul județului nostru, domnul Teofil-Iulian Cioarbă, doamna profesoară Camelia Tabără, vicepreședintă a Consiliului Județean și domnul Alexandru Pugna care a supervizat să zic așa, în calitate de Director al Centrului Județean pentru Cultură, desfășurarea Proiectului educativ, cuvântul său bine articulat evidențiind meritele celor implicați în proiectul cultural și influiența lui benefică asupra tineretului și al sătenilor în general. Cuvântul domnului director al Școlii Generale ’’Paul Tanco’’ domnul profesorul Doru Marian Mătieș a fost de asemenea un cuvânt de mulțumire și de apreciere a implicării totale în aceste activități a inițiatorilor dar și a dascălilor de la cele 10 școli participante!
Nu se poate încheia povestea aceasta minunată, care la Monor pare a nu avea sfârșit, atât de frumoasă fiind, fără a da adevăratului Cezar, vrednicului primar Ion Cira, dar și la fel de vrednicului viceprimar George Moțoc, cele care i se cuvin, văzute și rostite cu toată modestia de ochiul meu de militar bătrân, sensibil la Victoriile obținute pentru Neam și Țară! Ioan Cira este acel Om, acel Cezar, acel Comandant care de ani buni s-a dedicat cu toată ființa, priceperea și voința lui întru binele Cetății Monorului și Gledinului! De numele lui, (recunosc sau nu prietenii și dușmanii, dacă vor fi fiind!) se leagă modernizarea localității, chivernisirea cu folos a averii comunei, întregul prestigiu și întreaga faimă a Monorului de azi! Înconjurat de oameni vrednici precum Ioan Neagoș și Eugen Creoșteanu, făuritorii perlei Monorului – Întreprinderea Carmolact, dar și de alți oameni adevărați, Ion Cira a știut să țină cârma dreaptă și să pună Interesul General înaintea oricăror alte interese!
Mi-e drag să merg la Monor pentru a mă întâlni cu...mine! Cu mine și cu amintirile mele! Cu mine și cu Visele mele! Cu oamenii adevărați de acolo, rândurile mele de azi ne fiind nimic altceva decât ceea ce sunt : o mărturisire de Credință! De Admirație și de Credință, adică de...Recunoștință! Monorul de azi este, prin simbioza Sufletului cu Autoritatea și prin vrednicia locuitorilor, un loc binecuvântat de sub norul alb de pe bolta cerească pe care se opresc o clipă din cercetarea celor pământești Bunul Dumnezeu și Sfântul Petru pentru a semăna cu mulțumire Speranța peste Lume...
Citiţi şi:
- Din nou la Monor, cu drag, la cea de a 18-a ediție a Zilelor comunei!
- Mitropolitul Andrei a botezat pe micuţul Ioan Mina. Bucurie mare în casa părintelui Ceuşan din Monor
- Mitropolitul Andrei, la Monor, la 700 de ani de atestare documentară. Părintele Iuliu Ceușan, hirotesit iconom stavrofor cu dreptul de a purta cruce, primarul Ioan Cira, managerii Ioan Neagoș și dr. Eugen Creoșteanu- Ordinul Sfântul Pahomie
- Monor, Monor – satul meu cu multe flori, cu fete și cu feciori...
- Minune, în ziua de Crăciun, în casa părintelui din Monor
Comentarii
STIMATE DOMNULE COLONEL,
Ce bine ar fi ca tot mai mulți militari, la retragere din activitate, să activeze în alte domenii, așa cum faceți dumneavoastră.
Satul unde te-ai născut, ți-ai petrecut copilăria și o parte din adolescență, este fără îndoială un ... „sat frumos și liniștit, o gură de rai ...” Prin felul cum și-a păstrat identitatea de-a lungul existenței sale, Monorul este un exemplu pus bine în valoare de oamenii săi.
Domnule colonel, nu știu ce ati lucrat în armată, dar după cum scrieți, cred ca ati fost un foarte bun propagandist. Nu mai scrieți ceea ce nu știți. e bine întâi să vă documentați, nu doar să aflați din povești. Să-l compari pe primarul Cira cu Împăratul Cezar, e trist. Fie nu știți ce a făcut Cezar,sunt convis că știți fiind militar, fie nu știți ce a făcut primarul,sunt convins că nu știți. Primarul a făcut și lucruri bune în comună. Dar în atâtea mandate, că nici el nu le mai știe, și cu un buget la îndemână, putea facee din comună, una din cele mai frumoase din județ. Ați umblat dl colonel mult prin țară, ați văzute cum arată multe satel, și puteți să faceți comparație, daca doreați.
Musafirri căn vin, așa cum ați fost și dumneavoastră de multe ori, beau apă plată sau minerală. Altă data cereți o cana cu apă de la robinet și vedeți cum e aceasta. În mod deosebit după ploi, cănd e neagră, de nici baie nu poți face, nu să o bei. În antâtea mandate nu se putea rezolva cu apa!
Dl colonel, mergeti pe drumurile de horat, sunt ca pe vremea când erați dvs tânăr ofițer și mergeați la aplicații. Cred ca ați fost pe dealuri.
Dimineața și la prânz, domnule colonel, mergeți prin sat și vedeți cum copiii merg sau vin de la școală, pe jost, unii câte 8 km, dus-întors. Nu se putea achiziționa un microbuz?
Iar pe ăla micu, vicele, lăsați laudele, merge și el la muncă să stea pe telefon. ca și rpimarul, la televizor.
Ar mai fi multe de spus, dar e suficient pentru dvs dl colonel, să nu-l mai comparați cu Cezar și cu marii Comandanți. Dacaă ală dl radu Moldovan, că primarul e mai bun decăt le, îl dă afară din partid. dar e bun acolo dl primar, aduce voturi la psd, aici e tare.
Sper ca monorănii să se trezaesc la ralitate și să-l lase pe dl Cira să se odihnească ca pensionar. E destul.
Dumnezeu va lumina calea oamenilor din Monor nu comentariile răutăcioase ale opoziției!Domnul primar se va retrage la un moment dat .Nimeni nu ocupă această funcție pentru veșnicie !Nu este suficient să vrei o funcție! Trebuie să fie randuit de la Dumnezeu !
Dacă domnul primar se uita doar la televizor nu cred ca stătea prea mult în funcție!Le urez și altora să aibă succes ,,la uitatul la televizor in primărie"!
Domnule Dorel era bine daca v-ati fi semnat cu numele real. Așa puteam discuta mai relaxați. Apreciez eleganța criticii Dvs pentru că, de regulă, cei care semnează Dorel/Săndel/Dorinel/Un spectator/etc etc se pierd în jigniri refulându-și toate frustrările. Din fericire nu este cazul Dvs si apreciez asta! De aceea va si răspund! Punctual:
1. Da, in armată am fost ȘI propagandist. Unul bun și devotat, recunosc!
2. Eu cunosc Monorul doar din anul 2003. Am scris multe din și despre Monor. Sincer și chiar ne-propagandistic! Dumneavoastră păreți a fi chiar fiu al Monorului. Ba am avut impresia ( doar la primele Dvs fraze că ați fi colegul meu de armată Dorel Drăgan) apoi spre finalul aprecierilor Dvs nu am mai fost convins de asta din cauza greșelilor de redactare din postare.
3. Dacă ați fi citit calm și atent articolul ați fi remarcat că folosesc multe metafore și că rândurile mele sunt mai mult o efuziune sentimentală decât un articol ziaristic exact, informat și matematic în exprimări! De aceea nu sunt de acord cu Dvs. Am folosit expresia biblică ’’Să-i dăm Lui Dumnezeu ce este a Lui Dumnezeu iar Cezarului ce este a Cezarului’’ pentru a sublinia și întări, metaforic vorbind, cele afirmate de mine in general despre Monor! Deci nu l-am comparat pe onorabulul primar Ion Cira cu Cezar Impăratul. Mă mir că vă faceți că nu înțelegeti asta!
4. Ironia Dvs referitoare la faptul că am fost propagandist în armată este gratuită, însă nu mă supăr pe Dvs. Eu nu mă dezic de nici o perioadă din viața mea! Mă supără însă jignirile gratuite aduse primarului Ion Cira și viceprimarului Gheorghe Moțoc. Fără a voi să vă dau vreo lecție vă amintesc cu respect că în UE democrația zice cam așa: fiecare cetățean are libertate de opinie. Deci fiecare beneficiază de respect pentru opiniile sale. Așadar eu vă respect opiniile însă formulări de genul ’’Iar pe ăla micu, vicele, lăsați laudele, merge și el la muncă să stea pe telefon. ca și rpimarul, la televizor’’ nu duc nicăieri! Și nu folosesc unui dialog civilizat, acestea ne fiind Opinii care pot fi argumentate ci mici răutăți care doar înveninează atmosfera și relațiile normale dintre oamenii civilizați! Așa cred eu. Așa scriu. Fără nici o răutate!
5. Fraza finală a comentariului Dvs o reiau copy paste ‚’’ Dacaă ală dl radu Moldovan, că primarul e mai bun decăt le, îl dă afară din partid. dar e bun acolo dl primar, aduce voturi la psd, aici e tare.
Sper ca monorănii să se trezaesc la ralitate și să-l lase pe dl Cira să se odihnească ca pensionar. E destul.’’ este de-a dreptul de ne înțeles…
6. V-am răspuns cu respect opiniilor Dvs exprimate, totuși, în mod civilizat! Nu doresc continurea dialogului. Vă doresc succes în angajamentul Dvs, deocamdată doar verbal pentru Monor, pentru comuna care este, totuși, una dintre cele mai frumoase și moderne din România!
Adaugă comentariu nou