Monumentele istorice, cinste pentru judeţ

La emisiunea de pe „Realitatea TV BN” din data de 23.11.2011, ora 20.20, moderată de Simona Bozbici, avându-l invitat pe Alexandru Uiuiu, director Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional, s-a afirmat că în judeţul nostru sunt vreo 20 de „Lupe Capitolina”.

Fiind o persoană care apreciază eforturile şi sacrificiile făcute de medicul Traian Gheorghe Dascăl care, prin generozitatea dumnealui, a preferat să investească în monumente culturale şi istorice, prin care tinerele generaţii să asimileze cu uşurinţă din cultura noastră naţională şi istoria ţării şi a poporului român, fac următoarele precizări: Se află doar 5 (cinci) Lupa Capitolina în 5 (cinci) localităţi, de dimensiuni diferite şi nu este vorba de niciun fel de matriţă cu care să fi fost confecţionate.

La Cristeştii Ciceului, Lupa capitolina a fost realizată de prof. univ. Ilarion Voinea, fiind compusă din praf de marmură.

La Năsăud, Lupa Capitolina are cele mai mari dimensiuni şi este compusă din amestec de ciment şi praf de marmură, realizată de sculptorul Vlad Prună.

La Leşu Ilvei, Lupa Capitolina a fost realizată de regretatul profesor Nichifor Someşan, fiind compusă din beton armat şi praf de marmură, fiind aşezată pe soclu în curtea bisericii greco-catolice, pe domeniu privat.

La Maieru, Lupa are dimensiuni mai mici, fiind compusă din praf de marmură, de sculptorul Vlad Prună.

Mai există o Lupa Capitolina aşezată pe soclu în faţa Grupului Şcolar Economic din Căianu Mic, finanţată de directorul liceului, prof. Alexandru Moldovan, care într-adevăr prezenta urme de degradare. Nu pot spune cine a executat-o, că nu ştiu.

Ar fi fost bine ca tot judeţul să fie invadat de Lupe Capitoline şi chiar tot Ardealul, deoarece pe aceste meleaguri s-au găsit urme de romanitate şi s-a simţit nevoia de promovare a romanităţii. Nu vedeţi ce se întâmplă în Covasna şi Harghita? Cum îşi ridică cultura şi viziunea politică?! Dacă nu suntem vigilenţi, riscăm amnistieri de identitate românească!

Ar fi fost foarte bine, înaintea dezbaterii, să se fi informat direct de la sursă pentru a nu se da informaţii inexacte.

După legendă, Lupa Capitolina este un simbol al Romei Antice şi regină a latinităţii.

Ca dovadă, la Bucureşti, Lupa Capitolina a fost mutată în cinci locuri pentru a fi protejată de accidentele rutiere, ultima dată fiind amplasată la capătul străzii Lipscani în vara anului 2010, de către primarul Oprescu.

Orişicând este nevoie de promovare a romanizării. Ca dovadă, Lupa Capitolina se regăseşte pe stema judeţului Bistriţa-Năsăud şi a Clujului.

Nu cred că „Lupele Capitoline” de pe Valea Someşului aduc vreun prejudiciu culturii naţionale. Să nu uităm că cine-şi uită istoria, trecutul, nu va avea nici viitor! De ce să distrugem ce au făcut alţii, în loc să facem noi ceva mai bun?!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5