Mulţime de bistriţeni, în frunte cu Mitropolitul Andrei, la Procesiunea de Florii

În ajunul Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, sâmbătă, 8 aprilie 2023, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Bistrița a avut loc tradiționala Procesiune de Florii, aflată la a VI-a ediție. Alături de ierarh, la manifestarea duhovnicească au participat numeroși clerici, monahi și monahii, oficialități locale și județene, copii și tineri îmbrăcați în straie populare, dar și mulțime de credincioși cu ramuri de salcie în mâini.

Organizată pentru prima dată în anul 2015 și reluată după trei ani de pauză din cauza pandemiei, procesiunea a debutat la ora 17:00, la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” de pe strada Alexandru Odobescu (cunoscută și sub denumirea de Catedrala Ortodoxă de pe strada Alexandru Odobescu), unde Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat ramurile verzi care au fost oferite tuturor credincioșilor prezenți.

Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură și a explicat semnificația sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, dar și a Procesiunii de Florii.

Apoi, procesiunea propriu-zisă a pornit din faţa bisericii de pe strada Alexandru Odobescu și a avut în frunte toaca, crucea, ripidele și praporii, urmate de soborul clericilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei şi mulțimea credincioşilor cu ramuri de salcie în mâini. Pe parcursul traseului, clericii și credincioșii au cântat troparul Intrării Domnului în Ierusalim și mai multe pricesne specifice perioadei prepascale.

Procesiunea s-a desfășurat pe următorul traseu: strada Alexandru Odobescu – Bulevardul Republicii – Piața Petru Rareș – Piața Unirii – Protopopiatul Ortodox Bistrița și Biserica de la Coroana.

La Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” de la Coroana, cel mai vechi monument istoric din municipiul Bistriţa (secolul XIII), Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Vecernia. La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură.

Pentru buna desfăşurare a evenimentului, autoritățile au luat măsuri de restricţionare a traficului în zona centrală a municipiului Bistrița, iar efective de jandarmi au asigurat liniştea desfăşurării acestei manifestări religioase.

Organizată anual, începând cu anul 2015, de Protopopiatul Ortodox Român Bistrița, această manifestare duhovnicească ne aduce aminte de drumul pe care L-a parcurs Mântuitorul nostru Iisus Hristos din Betania la Ierusalim, înainte cu o săptămână de Pătimirile și Învierea Sa din morți.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Darius Echim, Cătălin Onicaș și Cristian Ureche

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5